Jakob Ingebrigtsen (17) tok sølv i U20-VM

Jakob Ingebrigtsen tok sølv på 1500 meter i U20-VM. George Meitamei Manangoi ble for sterk de siste meterne.

Jakob Ingebrigtsen tok sølv på 1500 meter. Vinner George Meitamei Manangoi til venstre. Sandnes-gutten var meget nær en sensasjonell seier.
  • Egil Ø. Nærland

TAMMERFORS, FINLAND: 17 år gamle Jakob Ingebrigtsen løp inn på banen som førstemann gjennom borgen av barn og til fresende fyrverkeri.

Da løpet startet, la han seg som vanlig sist i feltet, ganske langt bak faktisk, mens Justos Soget fra Kenya tok teten. Allerede etter 300 meter gikk Jakob opp på utsiden av feltet som var tett samlet.

Tempoet var lavt, men begynte å dra seg til da to runder gjensto. Samuel Tefera satte opp stor fart, Jakob gikk frem på utsiden.

Da klokken ringte, gikk 3.31-mannen Tefera voldsomt. Jakob kjempet seg forbi, men kunne ikke ta Manangoi.

Han løp inn til en fantastisk sølvmedalje.

Unik medalje

Ingebrigtsen-medaljen er unik for norsk friidrett. Det er første gang at en nordmann er på pallen i en ren løpsøvelse i junior-VM.

Tidligere er det blitt tre norske medaljer på korthekken. I forrige U20-VM ble Jakob Ingebrigtsen som 15-åring nummer ni på 1500 meter.

Ifølge TV 2 tok Ingebrigtsen den første europeiske medaljen på distansen i junior-VM siden 2000.

Eksklusiv liste

Fra det første uoffisielle VM U20 i Aten i 1986 til og med det 16. mesterskapet i 2016, er det delt ut vel 2300 medaljer. Norge har ti, og bare tre av dem er gull. Ingebrigtsen har derfor havnet på en eksklusiv norsk liste etter torsdagens sølv i Finland.

Dette viser også hvilken vanvittig oppgave Jakob Ingebrigtsen hadde da han utfordret verden på 1500 meter torsdag kveld.

Tikjemperen Benjamin Jensen vant i 1994, Isabelle Pedersen vant 100 meter hekk i 2010, og Beatrice Llano gikk helt til topps i slegge under mesterskapet i poske Bydgoszcz i 2016.

Tre enslige titler av nær 800 mulige gjennom 16 mesterskap. Senere seniorenere som Andreas Thorkildsen, Karsten Warholm, Henrik og Filip Ingebrigtsen står uten VM-gull U20.

Hekkeløperen Isabelle Pedersen er én av tre i den meget eksklusive klubben av norske VM-vinnere U20.

Skader og andre uforutsette ting har spilt inn, men kvaliteten under disse mesterskapene er utrolig høy. Særlig afrikanerne presterer tidlig i karrieren.

Aftenbladet skrev torsdag om 20 år, ti mesterskap og ti afrikanske vinnere på Jakob Ingebrigtsens favorittdistanse 1500 meter.

Sper vi på med de første ti årene og seks mesterskapene fra det litt uoffisielle i Aten 1986, blir listen enda voksnere: Fem kenyanere og én ugandier vant nemlig de seks første mesterskapene, 30 år, 16 mesterskap og bare afrikanske vinnere.

  • Om Jakob Ingebrigtsen hadde vunnet torsdagens finale, ville han ha brutt en 20 år gammel rekke. Les mer om den her.
Indoneseren Lalu Muhammed Zohiri er et godt eksempel på asiatenes fremgang på friidrettsbanen. Zohiri vant U20 VM på 100 meter foran amerikanerne Anthoney Schwartz til venstre og Eric Harrison.

Asiatene melder seg på

Det pågående mesterskapet i Finland viser for øvrig at flere asiatiske land nå beveger seg inn i vinnersirkelen. Japan tok tittelen i lengde for menn og 3000 meter kvinner, mens Indonesias Lalu Muhammed Zohri slo de to amerikanske favorittene da han vant prestisjedistansen 100 meter med 10.18.

Like før 1500 meterfinalen forsterket indiske Hima Das den asiatiske fremgangen da hun vant 400 meter.

Australske Ashley Maloney og Gary Haasbroek understreket at mesterskapet på ingen måte handler om Europa, Afrika og USA da de vant dobbelt i tikampen.

Et gigantarrangement

VM i Tammerfors er et gigantarrangement med over 1700 atleter fra 170 land.

Til sammenligning deltok 1300 atleter fra 154 nasjoner det finnene arrangerte det aller første verdensmesterskapet for seniorer i 1983, den gangen løperdronningen Grete Waitz koste seg gjennom gatene i Helsingfors og vant kvinnenes marathon.

Og tro ikke at mesterskapet går upåaktet hen, finnene elsker friidrett og over 5000 betalte allerede onsdag kveld for å se finalene. Når det drar seg til mot slutten av uken, venter arrangøren at langt flere av de 232.000 innbyggerne i Nordens største innlandsby skal fylle Tampere stadion.

17.000 og fullt blir det neppe, men finnene tror på over 10.000 de siste dagene.