Røthe: – Det har vært et eventyr

Sjur Røthe har fått oppfylt opptil flere guttedrømmer de siste månedene. Mange vil høre vossingen fortelle om den kronglete veien til suksessen.

SESONGSLUTT: Sjur Røthe avsluttet sesongen med NM på Lygna i helgen. Fredag innrømmet han at det begynte å bli litt lite luft igjen i ballongen på tampen av en drømmesesong.

Sjur Røthe avsluttet sesongen denne helgen med NM på Lygna. Fredag ble han slått med et drøyt minutt av norgesmester Martin Johnsrud Sundby 10-kilometeren.

Etterpå måtte 30-åringen innrømme at det begynner å bli lite luft igjen i ballongen.

NM-femmilen søndag, der han endte helt nede på 35.-plass, satte punktum for en Røthe-sesong hovedpersonen ikke nøler med å kalle eventyrlig. Det begynte bra med to verdenscupseirer allerede i sesonginnledningen, og siden har det meste gått hans vei.

Seefeld-VM endte med gull på tremilen, gull i stafett og bronse på femmilen. I verdenscupen ble det i tillegg tredjeplass sammenlagt. Det har kort og godt gått bedre enn vossingen kunne drømme om i vinter.

– Ja, det har absolutt gjort det. Jeg følte jeg skulle være med å kjempe i toppen, og hadde mål om å kjempe om seieren i skøyterenn og totalt sett kjempe om et par pallplasser i løpet av sesongen. Det klarte jeg med glans allerede før jul, så det har vært et eventyr, sa Røthe til NTB før søndagens sesongavslutning.

Sjur Røthe tok to gull under VM i Seefeld. Ett på tremilen og ett på stafetten. I tillegg ble det bronse på femmilen.

Vil utvikle seg selv

– Har det gått opp for deg at du er verdensmester?

– Ja, etter hvert litt og litt. Da jeg var med å vinne VM i stafett i Val di Fiemme (i 2013), var det helt enormt, men jeg må si at jeg følte ikke jeg kunne kalle meg verdensmester før jeg hadde klart det individuelt. Nå er jeg skikkelig verdensmester, smiler langrennsprofilen.

Det å hevde seg i verdenscupen sammenlagt har også vært en drøm helt siden guttedagene på Voss. Det finnes det håndfaste bevis på.

– Da jeg var liten gutt laget jeg en sånn FIS-kuleliknende greie i aluminium på skolen, så det har vært en drøm siden da å være med helt der oppe. Å bli nummer én eller to var jeg ikke i nærheten i vinter, men å bli nummer tre var veldig stas, forteller Røthe.

Les også

Sundby tok NM-gullet på 10-kilometeren

Nå venter en liten pause fra det sportslige eventyret. Samtidig er det gode grunner til å tro at vossingen vil bli minnet på vinterens suksess også utover våren og sommeren. Nye dører kan nemlig være i ferd med å åpne seg.

– Ja, helt klart. Jeg har et mål om å få meg noen nye samarbeidspartnere i løpet av våren. Jeg er på jakt etter det, og det er en del av gamet vårt. Jeg har lyst til å være med å utvikle meg som person og ikke bare skiløper. Jeg vil ha litt mer og litt annet å tenke på, fastslår Røthe.

Les også

Røthe kjempar om si beste plassering i verdscupen samanlagt: – Det har vore ein eventyrsesong

GOD SESONG: Sjur Røthe endte på tredjeplass i verdenscupen i langrenn denne sesongen. I helgen avsluttet han det som til slutt ble en eventyrlig sesong.

Vil høre historien

Verdensmesteren har blant annet merket interesse fra omgivelsene for veien han har gått det siste året, fra sykdomsproblemene som truet karrieren til VM-gullet i Østerrike.

– Jeg merker at det er mange som har lyst til å høre litt på min historie, og hva jeg har opplevd. I fjor hadde jeg noen mål og drømmer, men måtte finne ut av problemene mine og begynne helt på null. Det ga meg enormt mye, og det er mange som er interessert i å høre hvordan det har vært. Det synes jeg er spennende, og det forteller jeg gjerne om, smiler Røthe.

Interessen har kommet fra både privatpersoner, skiklubber og sponsorer.

BRONSE: Røthe spurtet inn til bronse på femmilen i VM, bak landsmann Hans Christer Holund og russiske Aleksandr Bolsjunov.

Omgivelsene har også passet på å minne ham på hvor stort det er å kunne kalle seg verdensmester. Den karamellen får 30-åringen anledning til å smake litt ekstra på i tiden som kommer, før oppkjøringen til en ny sesong starter. Røthe ivrer etter å komme i gang med forberedelsene.

– Jeg har flust med motivasjon, fastslår 30-åringen.

– Du frykter ikke at det blir tomt når du setter deg ned i sofaen etter sesongslutt?

– På et vis, ja, men samtidig er vi konkurransemennesker som våkner til igjen når vi ikke har hatt startnummer på brystet på en liten stund. Jeg tror akkurat det skal gå veldig, veldig fint. Jeg er lysten på mer. Jeg er veldig fornøyd med sesongen, men ikke med skigåing, sier han.

Sesongen som nå er på hell har naturlig nok også vært vossingens mest innbringende noen gang.

– Det blir mindre og mindre lån av en sånn sesong. Det er kjekt at man tjener på det når man gjør en god innsats, smiler Røthe.