Sport

Amerikanske myndigheter: - Dette er VM i korrupsjon, og nå gir vi FIFA rødt kort

Under en pressekonferanse i New York onsdag ettermiddag lovet amerikanske myndigheter at FIFA-toppene skal holdes ansvarlig for sine handlinger.

svp://100893?view=ap
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

Stormen rundt FIFA fortsetter med uforminsket styrke etter arrestasjonene av flere FIFA-representanter i Zürich onsdag morgen.

I New York i ettermiddag holdt det amerikanske justisdepartementet en pressekonferanse hvor de redegjorde for aksjonene mot FIFA og sitt arbeid med å avdekke omfattende bestikkelser og korrupsjon i FIFA generelt, og ikke minst i CONCACAF spesielt. CONCACAF er Det nord— og mellomamerikanske fotballforbundet, som også inkluderer USA.

FBI er her på vei inn i CONCACAF sine lokaler i Miami i forbindelse med etterforskningen av grov korrupsjon i FIFA.

Presidenten i CONCACAF er blant de arresterte i Zürich onsdag morgen.— Dette er bare begynnelsen, ikke slutten. Vi skal fortsette jobben med å avdekke korrupsjon i den organiserte fotballen, sa statdadvokat Kelly T. Currie på pressekonferansen i New York.

Har etterforsket i mange år

Penger har byttet hender i forbindelse med bestikkelser og kjøp av stemmer, og flere av disse transaksjonene har funnet sted på amerikansk jord og ved hjelp av amerikanske bank- og finansinstitusjoner. Det er noe av grunnen til at myndighetene i USA nå har gått til aksjon.

LES OGSÅ: - Dette er ikke det siste kapittelet

FBI, statsadvokatens kontor og amerikanske skattemyndigheter har etterforsket FIFA lenge. I mange år har den mektige idrettsorganisasjonen vært i søkelyset.

Justisminister i USA, Loretta E. Lynch, gfra pressekonferansen i New York onsdag.

— I den organiserte fotballens verden har stemmer blitt kjøpt, rettigheter blitt tildelt etter korrupsjon og folk har sikret egen rikdom fremfor å utøve sitt mandat til å handle på vegne av fotballens beste. Det gjelder store, verdifulle og lange avtaler når det gjelder rettigheter, men også tildeling av mesterskap, sier Loretta E. Lynch, som er justisminister i USA.

Slakter Sør-Afrika i 2010-prosessen

Blant annet i forbindelse med VM i Sør-Afrika. I 2010 ble fotball-VM for første gang arrangert på afrikansk jord, men Lynch levnet prosessen liten ære.

LES OGSÅ: Dette er de arresterte i FIFA-skandalen

— Det var en historisk begivenhet at VM for første gang ble lagt dit, men prosessen var preget av korrupsjon og bestikkelser.

Tilbyr hjelp til «organisasjon i krise»

Om CONCACAF understreket hun at amerikanske myndigheter står klare til å bistå:

— Dette er en organisasjon i krise. Vi har allerede tatt kontakt for å tilby vår hjelp til de som ikke er innblandet i korrupsjon og bestikkelser. Men de som er involvert, for brudd på amerikanske lover og bestemmelser, skal få en rettferdig behandling. Men de skal også holdes ansvarlig, slår Lynch fast.

Lokalene til CONCACAF i Miami fikk onsdag morgen lokal tid besøk av FBI.

Før hun la til:— De arresterte hadde fotballen til felles, men de hadde også en annen ting til felles: grådighet.

Flere av de arresterte i Sveits tidligere onsdag har enten hatt eller har tilknytning til CONCACAF. De involverte, og CONCACAF, etterforskes for grov korrupsjon og bestikkelser i forbindelse med tildeling av rettigheter og mesterskap i FIFA-regi.

— Dette er VM i korrupsjon, og nå gir vi FIFA rødt kort, sa Richard Weber fra IRS, som er de amerikanske skattemyndighetene.

Les også

  1. Tidligere norsk FIFA-styremedlem: - Blatter må trekke seg nå!

  2. Amerikansk statsadvokat: – Dette er ikke siste kapittelet

svp://100893?view=ap