Sepp Blatter kalles diktator og frelser. Ingen motstandere klarer å felle fotballens mektigste.

Etter 17 år som fotballens mektigste mann velges Sepp Blatter etter all sannsynlighet til en ny periode som FIFA-president.

- Han er en av de beste taktikerne jeg noen gang har møtt, sier Karen Espelund om Sepp Blatter. Fredag velges han trolig nok en gang som FIFA-president.
  • Odd Inge Aas

Valget skjer med et grotesk bakteppe. Stadig flere nyhetsmeldinger fra Qatar forteller om umenneskelige arbeidsforhold for fremmedarbeiderne som bygger stadioner til fotball-VM i 2022. En fersk rapport fra International Trade Union Confederation anslår at så mange som 4 000 arbeidere kan miste livet på anleggsplassene innen første VM-spark på ballen om syv år.

Helt siden Blatter ble valgt som president i 1998 har korrupsjonsanklager og kritikk rundt de demokratiske prosessene hengt som en tung sky over organisasjonen med milliardomsetning. Styremedlemmer og fotballedere har gått av i skam.

Tildelingen av VM til Qatar kom som et sjokk på de fleste. Et land uten toppfotballtradisjoner og 40 grader om sommeren skulle plutselig arrangere VM.

Likevel. Nesten ingen tror at den eneste gjenværende av Blatters motkandidater, Jordans prins Ali bin Al-Hussein har noen reell sjanse.

Omstridt helt fra starten

— Det må en ny ledelse til på toppen av FIFA. Og så er det veldig mange grunnleggende, organisatoriske ting som må spavendes. Verdisett, holdninger og måten organisasjonen styres må endres, sier Karen Espelund, tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund.

Hun sitter nå som tidenes første kvinnelige styremedlem i Det europeiske fotballforbundet, og har i over et tiår vært en av Sepp Blatters kritikere. Espelund fikk et internasjonalt navn da hun i 2002 tok til motmæle mot Blatter på FIFA-kongressen i Seoul.

Sepp Blatter annonserer at det er Qatar som skal arrangere VM i 2022.

Etter fire år med Blatter-styre var det stor usikkerhet knyttet til organisasjonens økonomi og prosessen rundt store avtaler som var inngått. Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har vært ekstremt kritiske inn mot kongressen.— Det var en ekstremt spesiell situasjon. De afrikanske delegatene satt med dommerfløyter og pep på ham. De norske delegatene pep også. Blatter var selv ordstyrer og slapp først til 12–15 av dem han visste ville støtte ham, forteller Espelund.

En av dem som talte Blatters sak var sønnen til Libyas diktator, Muammar al-Gadaffi.

— Han sto der med barretten sin og hyllet Blatter. Jeg hadde forberedt meg godt, og fikk ordet som første Blatter-kritiker. Jeg valgte en form som var ganske spørrende, men tydelig, sier hun.

Ingen av innleggene hjalp.

Dagen etter ble han gjenvalgt med klar margin, en bedrift han har gjentatt to ganger siden. Fredag skjer det trolig igjen.

Deler ut gaver

— Han er en av de beste taktikerne jeg noen gang har møtt, sier Espelund.

Den anerkjente fotballforfatteren, Simon Kuper kaller Blatter et geni, og mener sveitserens mesterplan er at han tidligere enn mange andre innså at det internasjonale makttyngdepunktet har forskjøvet seg. Det ligger ikke lenger i vesten.

Når presidenten skal velges fredag, har alle nasjoner én stemme hver. Kuper mener Blatter har perfeksjonert seg på å dele ut helt lovlige gaver til de nasjonale forbundene.

— Han klarer ikke å sjarmere de vestlige mediene, men selv om de klarer å såre ryktet hans, vet han at mediene knapt betyr noe i den nye verdensordenen, sier Kuper.

Et eksempel er da Blatter gikk på talerstolen mot slutten av forrige FIFA-kongress i Brasil, den siste før årets valgkongress i Zürich.

— Da delte han ut 800.000 dollar til hvert av de nasjonale forbundene, og styret visste ingenting om det. De satt på scenen og ble overrasket, sier Espelund.

— Det var det siste han gjorde på den kongressen. Du kan jo lure på hvilke mekanismer det er, hva slags styring det er av organisasjonen, sier hun.

Makt og penger

De vestlige fotballederne ble også tatt fullstendig på sengen 2. desember 2010. De 24 medlemmene i FIFAs Executive Committee skulle velge VM-vertsland til 2018 og 2022. Etter at mesterskapene i 2010 og 2014 var gitt til Sør-Afrika og Brasil ble det blant vestlige fotballedere nærmest tatt som en selvfølge at minst ett av mesterskapene ville bli gitt til ett av deres land.

Karen Espelund og Sepp Blatter er ikke helt på bølgelengde når det gjelder hvordan den internasjonale fotballen bør styres.

Portugal/Spania, Belgia/Nederland og England måtte først gi tapt for Russland om mesterskapet i 2018. Ydmykelsen var størst for engelskmennene, som hadde kongelige, statsministeren og David Beckham til å fronte sin kampanje.Den store bomben smalt imidlertid da USA og Australia ble utklasset av Qatar i kampen om 2022. Kuper mener de vestlige nasjonene mistolket situasjonen fullstendig i forkant av tildelingen.

— Det viste seg at FIFA kun bryr seg om ren makt og penger. Vladimir Putin vred om armen på stemmegiverne, mens Qatar hadde investert store penger i fotballanlegg i mange land. Mer enn en tredjedel av medlemmene i komiteen ble beskyldt for korrupsjon. Flere trakk seg i etterkant, sier Kuper.

Lite demokratisk

I april 2013 la FFAs etiske komité frem en rapport som frikjente Blatter fra korrupsjonsanklager som var rettet mot ham. Flere andre sentrale ledere ble imidlertid funnet skyldige.

Likevel mener flere at ukulturen som har rådet også må få konsekvenser for sjefen.

— Sepp Blatter må ta hovedansvaret for den tilstanden FIFA er i. Det er altså syv-åtte styremedlemmer som har forsvunnet ut på grunn av bekreftet korrupsjon. FIFA har nå et omdømme som er kritisk. Det rammer alle og hele fotballen, sier Espelund.

Hun trekker opp en rekke områder hvor hun mener FIFA må reformeres:

  • FIFA er langt fra så gjennomsiktig og transparent som det bør være.
  • Det er fortsatt en beslutningsstruktur som ikke står seg i en demokratisk sammenheng.
  • Det er en ressursbruk som burde ha vært mye, mye sterkere til fordel for de nasjonale forbundene.
  • Til kongressen nå går kritikken min mest på forberedelser, dokumenter, saker og graden av detaljering av budsjett og regnskap. Alle disse tingene. Det er fortsatt en lang vei å gå før det kan kalles godt demokratisk organisasjonsarbeid.
  • Det bør innføres en øvre aldersgrense, og ingen bør få sitte med maktposisjoner mer enn tre perioder.

Diktator eller Jesus?

Det er ikke mange som forholder seg nøytralt til Blatter.

The Guardian har omtalt han som "den mest vellykkede ikke-morderiske diktatoren i det siste århundret". I den andre enden av skalaen finner du Osiris Guzman, fotballpresidenten i Den dominikanske republikk. Han har sammenlignet Blatter med Jesus, Nelson Mandela og Winston Churchill.

— Hvorfor er Blatter annerledes enn disse, spurte han, og la for sikkerhets skyld til Moses, Martin Luther King Jr. og Abraham Lincoln.

Motstanderne håper at et lite fotballunder skal sette en stopper for Blatters regjeringstid, men troen er ikke veldig sterk.

— Han har stor støtte i veldig mange av konføderasjonene. Sjansen er nok stor for at han blir gjenvalgt, sier Espelund