Sport

Brækhus tror på proffkamp i Norge i år

Stilte på Stortinget for å overbevise politikere.

PÅ TINGET: Brækhus møtte politikere fra Høyre og Fremskrittspartiet tirsdag.
  • Mads Bøyum
  • Terje Valestrand

OSLO (bt.no): Cecilia Brækhus skal bokse minst to kamper til i år. Den siste håper hun kan gå i Norge.

— Jeg håper virkelig det går rett vei nå. Jeg har følelsen av at vi kan få til en kamp i Norge i dette året, sier den bergenske proffbokseren til BT.

Hun var på Stortinget tirsdag og snakket varmt om idretten sin til et knippe utvalgte politikere fra Høyre og Frp. Det er deres regjering som har varslet at forbudet mot proffboksing i Norge nå står for fall, 33 år etter det ble innført.

Også knockoutloven av 2001, som forbyr all kampsport med mulighet for knockout, gjør proffboksing i formen vi kjenner forbudt i Norge.

Dispensasjon

Regelverket er altså komplisert og i første rekke er det snakk om å avvikle en kamp på dispensasjon fra dagens lovforbud.

Med svært strenge krav til nivået på deltakerne, og sikkerheten for bokserne. Svein Harberg, som er Høyres leder i familie- og kulturkomiteen, sier at de vil gå langsomt frem i denne saken.

— Hensynet til boksernes sikkerhet, og samtidig unngå at vi åpner for farlige kampsporter, gjør at vi må bruke tid på en finne en modell som treffer, sier den utflyttete Fana-gutten, som sitter på Stortinget for Aust-Agder.

Sammen med kolleger fra de to regjeringspartienes kulturfraksjon avviklet de et åpent møte om idrett generelt, men der Cecilia Brækhus var trekkplasteret de fleste var kommet for å høre. Ja, ikke bare høre, etter møtet var det mange politikere som ville ha seg avbildet sammen med boksedronningen.

— Dette er helt dagligdags, smilte Brækhus, og lot seg ikke vippe av pinnen av de pågående folkevalgte.

Holdt forelesning

Brækhus holdt et tilnærmet foredrag om proffboksing generelt og sitt liv i denne idretten etter at hun flyttet til Tyskland for seks år siden. Hun fortalte om det hun betegnet som et trygt og profesjonelt opplegg rundt idretten, der utøverne blir ivaretatt på beste måte.

— Selvsagt driver vi en risikosport, det vet alle som går opp i ringen. Men proffboksing topper slett ikke listen over farlige idretter. Både slalåm, riding og klatring har flere skader enn boksing, sa hun.

— Vi ønsker jo et mest mulig proft opplegg, der de useriøse ikke slipper til. Det har vi i Tyskland, og det ønsker jeg å se her i Norge.

— Så må vi innse at verden er ganske annerledes enn da proffboksingen ble forbudt i Norge i 1981. I dag er det er rekke idretter der det scores poeng på slag og spark. Og på fjernsynet vises det både kampsporter og voldsfilmer, for ikke å snakke om de voldelige dataspillene.

Brækhus var senest i ringen for halvannen uke siden, da hun vant mot den franske veteranen Myryam Lamare i Fredrikshavn i Danmark.

Les mer om

  1. Boksing