Sport

Norge legger alt press på Danmark: – De bærer en hel nasjon på skuldrene sine

Så langt har det vært «dejlig å være norsk i Danmark». Men torsdag kveld kommer den første virkelige testen for Christian Berges VM-mannskap.

Kristian Bjørnsen (t.v.) og Espen Christensen er helt klare på at det er Danmark som har presset på seg når Danmark og Norge barker sammen i Boxen i Herning torsdag kveld.
  • Kjetil Flygind
  • Mette Bugge
    Journalist

HERNING: For klokken 20.15 barker Norge og vertsnasjonen Danmark sammen foran en utsolgt og fullsatt Boxen i Herning. 15.000 tilskuere, hvorav 3.500-4.000 fra Norge, kommer til å lage et liv uten like.

Allerede under nasjonalsangen, der tilskuerne synger «Der er et yndigt land» uten musikk, reiser hårene seg. For det er et kor som nærmest løfter taket i hallen.

Men de norske spillerne frykter på ingen måte heksegryten i VM-byen på Jylland.

Norges største stjerne tror Danmark fort kan bukke under for presset.

  • LEST DENNE? Alexander Blonz trives med oppmerksomheten etter å ha imponert alle i VM
Danmark slo Østerrike tirsdag etter å ha slitt i starten av kampen.

– Kan felle dem

– Her i Danmark er håndball veldig stort, og med et mesterskap på hjemmebane, er alt press på danskene, et enormt press. Jeg tror de streber etter å oppnå suksess på hjemmebane. Presset kan felle dem, sier Sander Sagosen til NTB.

Kristian Bjørnsen følger opp:

– De er favoritter, de er på hjemmebane, og de skal vel sånn sett vinne. Men dette er to lag som begge går for VM-gull, så vi har vel litt press vi også, sier kantspilleren fra Tjensvoll til Aftenbladet.

Danmark hadde store problemer med Østerrike tirsdag. De lå under lenge og stjernene bommet og bommet. Selv Niklas Landin, danskenes målvakt, måtte se noen baller forsvinne bak ham og i mål.

Torbjørn Bergerud (f.v.), Bjarte Myrhol og Sander Sagosen er tre av de viktigste spillerne på det norske laget.

Små marginer

– Begge lag har verdensklassespillere i alle posisjoner, begge lag er gode i kontrafasen, det er egentlig veldig små marginer som skiller oss. Det laget som har dagen og flest redninger vil vinne, spår Bjørnsen.

Espen Christensen mener vekten av hjemmenasjonens forventninger merkes.

– Det er ingen tvil om at presset er på Danmark. De bærer en hel nasjon på skuldrene sine. Her i Boxen, med det vanvittige trykket, er det et vanvittig press på dem. De er klare favoritter, sier Sola-gutten.

Sander Sagosen er klar for tøffe tak når Danmark venter torsdag kveld.

Advarer mot Lauge

Mangeårig trener og ekspert, Frode Kyvåg, legger ikke skjul på hvor viktig gruppefinalen blir.

– Hvis vi slår Danmark, kan vi tillate oss å tape for Sverige eller Ungarn i hovedrunden, som vi krysser med i Gruppe D. Hvis det derimot blir tap, er Norge helt avhengig av å slå Sverige og Ungarn i hovedrunden.

Han peker også på en mann, i tillegg til Niklas Landin og Mikkel Hansen, som Norge må være obs på.

– Rasmus Lauge er nøkkelen. 27-åringen, er en god skytter, men ofte også nest siste mann på ballen. Våre forsvarsspillere må opp i ansiktet på ham, og vite at han alltid går til høyre for seg selv.

Les mer om

  1. Håndball
  2. Håndballgutta
  3. Herrelandslaget håndball
  4. Håndball-VM 2019 herrer