Sola-juniorer skaper håndballhistorie

Solas juniorer som møter Oppsal i Oslo Spektrum fredag, er det første jentelaget fra Rogaland i en NM finale i håndball.

Her er Sola-laget som fredag kan vinne klubbens og Rogalands første juniormesterskap i håndball for jenter: Bak fra venstre: Caroline Bru, Sara Svarstad, Amalie Frøland, Tonje Handeland, Kristiane Knutsen, Anne Kristoffersen og Marie Bjelland. Foran fra venstre: Frøydis Wiik, Martha Barka, Vendela Neverdahl, Line Ellertsen, Eline Osland og Rikke Reianes.

Sola: Laget som løper ut til historisk finale, er et resultat av tre års samarbeid mellom Hinna, Staal og Sola. Et samarbeid som underbygger Sola som regionens klubb på elitenivå.

– Nesten 1000 tilskuere så semifinalen i Åsenhallen mot Rælingen. Mange fra Sola, men i tillegg opplever vi at flere og flere kommer fra hele regionen, sier trener Knut Ove Joa til Aftenbladet.

Han deler hovedansvaret for jenter 20 med Espen Særvoll som ellers trener Hinnas kvinnelag i 2. divisjon.

– Tilskuerne føler tilhørighet og eierskap til laget med lokale spillere fra flere klubber, og for Sola er det viktig å bygge omdømme som regionens lag og være klubben de beste lokale ønsker å spille for, forklarer Joa.

Les også

Herrem vinner av årets bragdpris – hedret i DNB Arena

Langsiktighet gir resultater

Han er inne i sitt åttende år som trener for kvinnelaget. I Joas periode som trener har det svingt, men han har aldri vært inne på tanken om å gi seg.

– Hvorfor holder du ut?

– Mye fordi det er klubben i mitt hjerte, men aller mest fordi Sola jobber langsiktig, er tålmodig, legger stein på stein for å bli et stabilt topplag.

– Vi går ingen snarveier, og ingenting er mer tilfredsstillende enn å nå målene, svarer Knut Ove Joa.

– Det gir enormt mye tilbake når spillerne og klubben lykkes, når resultatene kommer etter hardt arbeid, tilføyer han.

Joa skryter av klubbene i regionen som er flinke til å få frem talenter, men noen ganger ønsker han at de tenker enda mer utvikling i stedet for resultater i aldersbestemte klasser.

Trener Knut Ove Joa gir Line Ellertsen (til venstre) og juniorjentene gode råd før fredagens finale mot Oppsal.

År etter år har Knut Ove Joa opplevd at de beste Sola-spillerne fra A-laget så vel som fra juniorlaget, har forsvunnet til andre klubber, men det begynte å snu forrige sesong. Da kom Tonje Nøstvold tilbake.

Spillerstrømmen har snudd

Før årets sesong kom superstjernen Camilla Herrem hjem. Og juniortalentet Line Ellertsen.

– Vi begynner å se konturene av lang tids arbeid. Forrige sesong gjorde A-laget og J20 det historisk godt ved at begge nådde semifinalen i NM, og før årets sesong opplevde vi bare spillere inn og ingen ut, forteller Joa.

– Camilla Herrem har gitt oss en boost, juniorjentene har fulgt opp. Vi merker interessen, godt over 1000 i snitt på A-lagets kamper, mer omtale i mediene, mer attraktiv som klubb. Bedre økonomi. Dette går hånd i hånd, understreker Joa.

Fire av jentene som spiller finale i Oslo Spektrum fredag klokken 12, opptrer fast eller en god del på A-laget i eliteserien mot landets beste seniorer.

Les også

Sola-treneren etter sterk borteseier: – Vi utvikler oss stadig

Tok eliteserien med storm

Line Ellertsen, søster av André som spiller elite for Sandnes HK, er godt synlig, Kristiane Knutsen, Hinna-jenta, har etter Joas utsagn tatt eliteserien med storm.

De to blir nøkkelspillere i Spektrum sammen med keeper Anne Edvardsen Kristoffersen og Vilde Nord.

– Vilde er u-landslagsspiller, men konkurrerer med Camilla Herrem på A-laget. Da er det ikke så lett, medgir Joa, som sannsynligvis finner oftere plass til Nord nå som Herrem er gravid.

Tradisjonsrik motstander

Sola møter tradisjonsrike Oppsal i finalen. Klubben som huskes best for bravadene i Europa-cupene på 70-tallet med typer som Roger Hverven, Allan Gjerde og keeper Pål Bye, men bydelsklubben i hovedstaden har også gode kvinnelag og spiller som Sola i eliteserien.

Oppsal tapte juniorfinalen i 2014 og i 2016. Laget er omtrent det samme som for ett år siden, de fleste spiller fast i eliteserien. Ikke uten grunn regnes de som favoritt.

Det stresser ikke Knut Ove Joa.

– Helt greit, de har to finaler på rad og mye erfaring, men vi drar ikke til Oslo på weekendtur, understreker solatreneren.

PS: Kampen blir vist på TV 2 Sportskanalen klokken 12.00 fredag.

Les også

Herrems tale på sølvbanketten: - Viktig å være takknemlig og ydmyk

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk