Hopplegende forstår ikke landslagsledelsens nøling: – Er ikke det laget allerede tatt ut?
De norske OL-utøverne i hopp vil trolig bli tatt ut etter verdenscuprennet i Zakopane til helgen. Det forstår Espen Bredesen lite av.
– Vi ønsker i utgangspunktet å vente med uttaket til helga, sier sportssjef Clas Brede Bråthen, som skal møte Olympiatoppen mandag for å snakke om OL-uttaket.
Hopperne kan se tilbake på en fantastisk helg under skiflyvnings-VM i Oberstdorf. Lørdag kunne Daniel-André Tande slippe jubelen løs etter å ha blitt verdensmester. Søndag fulgte det norske laget opp, og tok gull i lagkonkurransen.
Robert Johansson, Andreas Stjernen, Johann André Forfang og Daniel-André Tande vant overlegent foran Slovenia og Polen.
Onsdag skulle hoppgjengen egentlig ha fått vite hvilke utøvere som blir sendt til OL i Pyeongchang. Nå må de trolig vente til helga for å få den endelige beskjeden.
– Det er lagkonkurranse på lørdag. Da får vi muligheten til å se guttene hoppe i den store bakken, sier landslagstrener Alexander Stöckl.
– Hva er dere usikre på?
– Vi er ikke så veldig usikre. Dersom du ser på verdenscupen, så er det ganske klart hvem som skal være med. Men det er bedre hvis man holder det litt åpent. Da holder vi utøverne på tå hev, og vi får muligheten til å ta med dem som er best på det tidspunktet som teller, sier Stöckl.
Nytt hopp-gull: Et møte etter forrige sesong kan være forklaringen på VM-eventyret
Norge sender trolig fem norske herrer til OL. De fem beste utøverne i verdenscupen per nå er Tande (3. plass), Fannemel (7. plass), Forfang (8. plass), Jopnasson (9. plass) og Stjernen (11. plass).
– Vi kan plutselig få skader eller sykdom, derfor må vi ha alternativer, sier Stöckl.
– Er ikke det laget allerede tatt ut?
Espen Bredesen tilhørte den ypperste verdenseliten på 1990-tallet og tok blant annet OL-gull på Lillehammer i 1994.
På spørsmål om han opplever uttaket som vanskelig, svarer Bredesen kontant: «Nei». Hopplegenden stiller seg uforstående til at landslagsledelsen nøler.
Derfor gråt både Tande og Forfang da gullbeskjeden kom
– Jeg forstår ikke helt hvem andre enn VM-laget og han som har vunnet et verdenscuprenn i vinter (Anders Fannemel, journ. anm.) som skal være aktuelle, sier Bredesen.
– Er ikke det laget allerede tatt ut? legger han til.
Men nei, hoppledelsen åpner altså for Marius Lindvik og Halvor Egner Granerud fortsatt. Bredesen mener duoen «ikke har prestert noen ting», og at de skal mye til for at de sikrer en OL-plass. Han peker imidlertid på én mulig årsak til utsettelsen.
– Poenget er nok bare å åpne for en mulighet. Skihopping er spesielt. Det er kanske dumt om disse fem blir tatt ut, også vinner én av de andre to begge rennene i helgen. Det skjer ikke ofte, men det kan skje. Det er nok derfor de holder igjen. Men i realititen vet nok de som skal til OL det selv.
Mål om to gull
Til verdenscuprennet i Zakopane vil de seks som var tatt ut til VM i skiflyvning, samt Lindvik delta. 19-åringen har seks pallplasser i kontinentalcupen denne sesongen.
– Han er med som sjuende mann til Zakopane. Han kommer i hvert fall til å få to hopp der på trening, og et i kvalifiseringen. Det kan være vanskelig å få en helhetlig vurdering av ham, sier Stöckl.
Den siste som er aktuell for en OL-plass er Granerud.
Til helga er det kvalifisering til den store bakken fredag, og selve konkurransen går søndag. Laghoppingen i den store bakken er lørdag, og da er Norge blant favorittene til stikke av med seieren.
Under OL i Sør-Korea har Norge et mål om å vinne gull i lagkonkurransen.
– Men det blir tøff konkurranse. Vi har sett at både Tyskland, Polen og Østerrike er sterke nasjoner. Den siste konkurransen i storbakken, vant vi med under ett poeng foran Polen, og Tyskland var også ganske nære, sier Stöckl, som håper ikke noen av utøverne hans føler seg altfor trygge på OL-plass.
– Jeg håper de føler et press. Vi har en slags åpning fram til lørdag nå, sier Stöckl.
Hylles som tidenes gullag: – Det blir nok én øl i kveld
Suveren Lundby
Jentelaget er også mer eller mindre klart. Maren Lundby er selvskreven. Hun har vunnet seks verdenscuprenn så langt denne sesongen, og leder også verdenscupen sammenlagt, 260 poeng foran tyske Katharina Althaus.
De to siste jentene som trolig blir tatt ut til OL er Anna Odine Strøm og Silje Opseth.
Norge har for øvrig et mål om å vinne et individuelt gull også på kvinnesiden under OL.