Sport

Kristoff knuste alle i Flandern rundt: - Dette er stort, virkelig stort

Alexander Kristoff spurtet inn til seier i Flandern rundt — som er noe av det største man kan vinne i sykkelsporten.

Alexander Kristoff flankert av Niki Terpstra og Greg Van Avermaet.
  • Jon Ingemundsen (i Belgia)
  • Pernille Ingebrigtsen

OUDENAARDE/OSLO: Årets største sykkelløp i Belgia ble en folkefest; ikke bare for nordmenn, men for alle de mer enn 1,1 millioner tilskuere som så rytterne langs ruta fra Brugge til Oudenaarde, nord i Flandern.

Det skulle bli norsk seier i sykkelfesten somJohan Kaggestad mener er større enn Jesu oppstandelse. Og det etter en skikkelig thrilleravslutning.

Tidlig i rittet gikk seks ryttere i brudd. Kristoff ble værende i feltet med resten av Katjusja-laget. På det meste var avstanden over seks minutter til bruddet. Dette ble gradvis innkjørt utover i løpet. Med 80 km igjen var avstanden krympet til under tre minutter.

Det kunne se ut som om flere lag gjorde det de kunne for å holde Katjusja-laget med Kristoff i bakgrunnen. 26 kilometer fra mål stakk Kristoff og nederlandske Niki Terpstra fra hovedfeltet. Raskt var de nærmere halvminuttet fra feltet.

Greg Van Avermaet og Peter Sagan tok etter, men maktet aldri å ta dem igjen. Med 11,5 kilometer igjen hadde duoen 17 sekunder på de jagende rytterne bak, og det samme antall sekunder var det med 2,8 kilometer igjen.

Alexander Kristoff spurtslår Niki Terpstra og vinner Flandern rundt.

De siste milene ble nærmest en parademarsj for Kristoff. Det er nemlig ingen som slår verdens beste spurter. Niki Terpstra er nok glad for å kunne holde følge med Stavanger-syklisten og dermed sikre seg andreplassen.På tredjeplass kom Greg Van Avermaet og Petter Sagan den sure fjerdeplassen. Sven Erik Bystrøm ble nummer 80, mens Kristoffer Skjerping endte som nummer 127. ## — Det største i norsk sykkelhistorie

— Dette er stort, virkelig stort, sa Kristoff til Aftenbladet like etter målpassering. Det var en tydelig preget Alexander Kristoff som søndag ettermiddag innså hvilken stor prestasjon han har gjennomført.

Kristoff ble omringet av pressekorpset etter målpassering, men ble ført vekk til tradisjonell pallseremoni med blondiner og sjampanje. Kristoff hadde med seg sin egen sønn, som valgte å snu seg og gjemme seg mellom beina på faren da korkene smalt.

Alexander Kristoff med sønnen Leo på podiet i Oudenaarde.

— Dette har vært en drøm og sesongens store mål. Det er en fantastisk følelse å vinne, og jeg er utrolig glad nå, sier Kristoff i et intervju som ble vist på TV 2 etter seieren.Kristoff får ikke hvile lenge på laurbærene. Allerede neste søndag er det klassikeren Paris–Roubaix, 253,5 km beinhard sykling på brostein og dårlige veier.

Kommentatorer i ekstase

TV 2s kommentatorer Johan Kaggestad og Christan Paasche var i ekstase mot slutten, og ikke minst etter målgang.

— Hvis Kristoff vinner dette, er det det største i norsk sykkelhistorie, sa Kaggestad.

— Ja, det er helt der oppe med Thor Hushovds VM-seier, svarte Paasche.

Etter seieren hadde de bare én ting å si:

— Hvilket eventyr!

Det var ingen tvil om hvem journalistene ville prate med etter rittet.

Dag Otto Lauritzen hadde et spesielt forhold til Flandern rundt. Foran rittet sa han at det var på tide at tredjeplassen hans fra 1989 som beste resultat av en nordmann, ble slettet. Det fikset Kristoff, og etterpå var Lauritzen mektig imponert.— Det er helt utrolig rått, sa han til TV 2. ## Shimano-biler involvert i påkjørsler

Det ble et høydramatisk ritt med skandaler underveis. Trek Factory Racing-rytter Jesse Sergent var én av syv ryttere i brudd da han ble meid ned av en nøytral arrangørbil (Shimano-bil) like før det gjensto 100 kilometer av rittet.

Bilen prøvde å presse seg forbi bruddet og endte med å kjøre ned Sergent. Trek-rytteren måtte bryte rittet etter det harde møtet med asfalten og det ble rapportert om brudd.

Litt senere i rittet ble det ny dramatikk da en bil til laget Française des Jeux (FDJ)uforskyldt kjørte inn i egen rytter – som ble kastet av sykkelen og endte i asfalten. Nok en gang var en Shimano-servicebil involvert, som denne gangen kjørte inn i baken på FDJ-bilen.

Tre nordmenn med

Tre nordmenn stilte til start i Flandern rundt, som er ett av de fem «monumentene» i sykling sammen med Milano-Sanremo (ble kjørt 22. mars), Paris-Roubaix (12. april), Liège-Bastogne-Liège (26. april) ogLombardiet rundt (4. oktober): Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm fra Katjusja og Kristoffer Skjerping fra Cannondale-Garmin.

Foran rittet var Kristoff er én av de absolutt største favorittene.

HYLLET: Alexander Kristoff får velfortjent belønning etter knallharde 264 kilometer.

Rittet på 264 kilometer går på typiske flamske veier: smale, svingete og av og til brosteinsbelagte. Det er også mange korte, men svært bratte bakker underveis. Årets utgave var nummer 99 i rekken. «Ronde van Vlaanderen», som rittet heter på nederlandsk, ble syklet for første gang i 1913, og bortsett fra årene 1915-1918 har det vært syklet hvert eneste år.— Dette er den klart største, årlige idrettsbegivenheten i Belgia. Det er en fantastisk sykkel- og folkefest, men også blodig alvor. For mange er det større å vinne her enn å vinne VM, sa Gino Van Oudenhove foran rittet.

Belgieren er sportsdirektør for Team Joker, det norske laget som har sendt ryttere som Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug og mange flere over i proffenes rekker.

Les også

  1. Kaggestad mener det er større enn Jesu oppstandelse. Flandern Rundt er den aller største sykkelfesten

  2. Flandern rundt er et av årets største mål for Kristoff - nå er han favoritt til å vinne

  3. Vant etter utrolig avslutning: - Min beste tempoetappe noen gang

  4. Tredje Kristoff-seier på rad etter millimeterduell

Les mer om

  1. Alexander Kristoff