Iskald Hushovd: - Det var kaotisk

VIDEO: Se sammendrag fra etappen.

SLÅTT: Thor Hushovd (nummer to fra venstre) ble slått i spurten i Arctic Race.
  • Kjetil Flygind

BODØ (Aftenposten.no): Kenny van Hummel fra Vacansoleil vant åpningsetappen i Arctic Race of Norway da rytterne dundret inn i Bodø sentrum til spurtoppgjør torsdag ettermiddag.

  • Video: Se sammendrag fra etappen øverst i saken (engelsk kommentator)

Thor Hushovd klarte ikke å svare da nederlenderen tråkket til og ble nummer fire. Et resultat BMC-rytteren var greit fornøyd med.

— Ja, jeg er greit fornøyd. Vi måtte jobbe ekstremt mye i dag og det var vanskelig. Det var en veldig tung etappe og vi holdt høy snittfart, det ble kjørt beinhardt hele dagen. Og de siste 100 meterne brukte jeg mye krefter. Jeg kom litt mellom alle andre. Men en 4. plass er greit nok, tross alt, sier Hushovd etter å ha fosset over mål foran rådhuset i Bodø sentrum.

Kaldt

Det var kaldt på åpningsetappen. Regn og lave temperaturer gjorde dagen til en kjølig affære.

— At det er fordel for meg at det er kaldt er bare noe folk sier. Jeg frøs jeg også, sier Hushovd.

Rytterne la ut fra Bodø sentrum med masse folk tilstede. Noen timer senere returnerte de etter å ha opplevd en folkefest ute langs løypen. Det satte Hushovd pris på.

— Det var ekstremt mye folk der ute, det må jeg si. Det er synd det var så kaldt. Men det er veldig gøy at det var så mange som var ute langs løypen. Utrolig fint at så mange ville se på oss, sier Hushovd til Aftenposten.

Nordmannen kjører i den norske mestertrøyen etter seieren i NM i Grimstad tidligere i sommer. Formen er god, det viste han blant annet ved to etappeseirer i Polen rundt nylig. Målet i Arctic Race er å vinne en etappe og rittet sammenlagt.

— Det kommer flere etapper, så jeg er med i sammenlagtkampen. I dag kunne det vært verre enn en 4. plass, vi slet en periode og hele laget gikk veldig dypt, fortsetter Hushovd.

- Kaotisk

- Hvordan opplevde du spurten?

— Det var kaotisk, det var mange som prøvde seg. Og så var det et par som hadde spurtopptrekk. Jeg havnet litt i mellom dem, og måtte gå til litt tidlig. Jeg så en åpning, men det holdt ikke helt inn. Men jeg er greit fornøyd.

- Hvordan kjennes kroppen og formen?

— Jeg føler meg sterk. Men jeg trengte nok denne dagen for å komme i gang. Kroppen føles bra, vi satser på at seieren kommer. Jeg er med i gamet, det er tre dager igjen og jeg tapte ikke så mye tid, sier Hushovd til Aftenposten.

Lars Petter Nordhaug grep sjansen og kom seg avgårde i brudd sammen med Belkin-lagkompis Sep Vanmarcke. Men ledelsen ned til hovedfeltet som var på 49 sekunder halvannen mil før mål ble spist opp og Nordhaug blåste gjennom feltet.

Men han fikk klatretrøyen etter åpningsetappen.

— Sammenlagtkampen tenker jeg ikke noe på nå, jeg tapte litt tid på etappen i dag, i tillegg har jeg ingen sjanse mot de spurterne som er her. Jeg får prøve å vise meg litt frem. Og kanskje skal jeg forsøke å beholde den klatretrøyen, sier Nordhaug.

- Hvor viktig er det å klare det?

— Det er ikke veldig viktig, men det hadde vært artig å få den med seg. Men jeg kommer ikke til å gi alt for å klare det.

Sterk Sep

Selv om han hadde med seg kjøresterke Sep Vanmarcke ble det for tøft å holde unna for et jagende hovedfelt for Belkin-rytteren.

— Jeg hadde vel egentlig ikke helt trua på at det skulle holde helt inn. Sep var sterk på flatene, jeg følte meg også bra – spesielt i bakkene, men i lett terreng på slutten var han vanvittig sterk. Hadde vi klart å holde unna hadde jeg vært fornøyd med å bare være på hjulet hans, sier Nordhaug.

- Hvordan opplevde du denne åpningsetappen?

— En typisk 1. etappe i et etapperitt. Det var høy fart hele veien og en kamp om å komme seg i brudd, sier Nordhaug.

Fredag fortsetter Arctic Race of Norway. Da er det meldt bedre vær og rytterne inntar Lofoten. Det er med andre ord duket for en spektakulær 2. etappe.