Tårevåt OL-exit for Måkestad Bovim

<p>— Men satser videre mot OL i Rio i 2016.</p>

LONDON, ENGLAND 20120806.Sommer OL i London 2012.London 2012 Olympic GamesRunning athlete Ingvill Måkestad Bovim from Norway who is injured cries when she met the Norwegian press monday. She can not run the 1500m at the London 2012 Olympic Games and has to return home with no medals ín her luggage.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ingvill Måkestad Bovim kjempet med tårene da hun foran et samlet norsk pressekorps fortalte om skaden som sendte henne ut av OL.

— Ja, definitivt. Det er mitt livs største nedtur, svarte hun da hun ble spurt om det var det verste hun hadde opplevd i karrieren.

— Jeg var i den beste form jeg har vært i hele mitt liv. Da er det ikke kjekt å sitte her i OL å se på. Formen var superbra, og frem til torsdag så alt veldig bra ut. Du kan si jeg har gått fra å være veldig høyt oppe til veldig langt nedem, erkjenner hun.

Hinket på krykker

OL i London har vært et stort mål for henne i mange år. I London skulle den tidligere så skadeutsatte Gular-løperen endelig få sin olympiske debut.

Det skulle ha skjedd i dag. På 1500 meter, på Olympiastadion. I stedet satt hun noen timer senere på en stol i OL-landsbyen – med et 30-talls mediefolk rundt seg – og

Forklarte hvorfor det ikke ble sånn. Hun kom hinkende på krykker, og da hun hadde satt seg til å rette – og fått de første spørsmålene – sa hun det rett ut:

— Jeg kan ikke love at jeg ikke vil gråte her i dag, sa Odda-jenten, som fyller 31 år i morgen.

Og nettopp slik ble det. Flere ganger i løpet av den ti minutter lange presseseansen måtte hun ta pauser, mens hun kjempet med tårene.

Fryktelig vondt

Akillesskaden hun pådro seg torsdag – på siste trening før avreise til OL – viste seg å være mer alvorlig enn først antatt.

Etter tre dager på betennelsesdempende medisiner og med full ro, skulle hun teste ut den vonde høyrefoten i en løpetest søndag. Det gikk ikke.

— Jeg prøvde å løpe, det gjorde litt vondt. Så tok jeg på piggsko, og da skjønte jeg at noe var skikkelig galt. Da nappet det i akillesen.

- Hvor ille var det?

— Det var så vondt at jeg datt ned på banen og ikke klarte å fortsette. Etterpå tok vi MR og ultralyd og fant ut hva som var skjedd.

— Jeg lå 25 minutter i MR-maskinen og skjønte at nå var det slutt. Slutt for denne gang, forteller hun.

Satser mot OL i Rio

— Hva gjorde du da du skjønte at OL-toget var gått?

– Jeg hylskrek. Det er jo fryktelig kjipt, svarer hun.

Skaden ble forverret som følge av løpstesten, og ifølge OL-lege Ola Rønsen vil hun ikke kunne løpe på 6 til 8 uker.

Dermed er sesongen i praksis over for Ingvill Måkestad Bovim.

Men ikke karrieren. Tårene og skuffelsen til tross: hun var klar på at hun ser fire år frem mot et nytt OL.

— Ja, jeg satser på å være med i Rio i 2016, og det kommer mange mesterskap før den tid. Alt neste år er det VM, sier hun.

Maks uflaks

Tidligere i karrieren har hun slitt med mye skader. Men de siste årene har det gått bra. Frem til nå.

— For to år siden var jeg borte i 3 måneder fra løping på grunn av en skade i hælen. Men jeg har ikke hatt noen skader siden da, så jeg må jo si at dette var maksimal uflaks.

- Vil du ha økonomi til å satse videre i en slik skala som du har gjort i år?

— Med de prestasjoner jeg har gjort i år, ser jeg for meg at jeg får bli med videre på landslaget. Så jeg regner med at dette her er jobben min de nestefire årene og, svarer hun.