Sport

Sponsorekspert: Kristoffersen-konflikten viser at Skiforbundet mangler ryggrad

Jacob Lund mener den pågående saken vil bli omdømmesvekkende for forbundet.

– Jeg føler meg ikke dolket i ryggen på noen som helst måte, men jeg føler heller ikke at jeg har så stor støtte fra de jeg faktisk prøver å hjelpe, har alpinist Henrik Kristoffersen uttalt.
  • Steffen Stenersen

«At Norges Skiforbundførst nå setter ned foten for Petter Northugs egotripp for å fylle opp egen lommebok, er antakelig for sent. Det slaget burde de tatt i april/ mai 2013 og ikke nå. Nå oppdager forbundetat det å ha gitt etter på et av sponsorbransjens mest hellige prinsipper, bransjeekslusiviteten, kan koste dem dyrt i tiden fremover.»

Det skrev Jacob Lund, tidligere sponsorsjef i DNB Nor, i en kronikk i E 24 i september i fjor.

Litt over ett år senere står Norges Skiforbund oppe i mer sponsortrøbbel. Henrik Kristoffersen har varslet rettssak mot eget forbund. Alpinisten reagerer på at han ikke får lov til å bære en personlig sponsor på hjelmen, slik Aksel Lund Svindal får.

Les også

Kristoffersen får Bjørndalen-støtte: - Imponerende at han tør gå så langt

— Toget har allerede gått

I utgangspunktet skulle Kristoffersen kjørt verdenscupåpningen i slalåm i Finland til helgen, men har valgt å stå over som følge av sponsorkonflikten.

Jacob Lund jobbet lenge tett opp mot skiskytterne som sponsoransvarlig, og utøvere som Ole Einar Bjørndalen og Halvard Hanevold var den gang yndet objekt for sponsorer som ville inngå personlige avtaler med utøverne.

Jacob Lund har bakgrunn som sponsorsjef i DNB. Han har i den forbindelse jobbet tett med skiskytterne. Her fra VM i 2007, i Toblach, Italia.

Mange år senere er temaet fortsatt brennhett. Lund mener Skiforbundet har gjort det vanskelig for seg selv med avtalene de har gjort med Aksel Lund Svindal og Petter Northug.

— Nå skal de prøve å manne seg opp, og nå skal de virkelig sette grensene. Nå slipper ingen løs. Da eksisterer prinsippløsheten allerede. De slapp Aksel fri. De slapp Petter fri. Men nå skal de begynne å innføre grenser. Det toget har allerede gått, mener Lund.

Allerede for ett år siden skrev Lund at forbundet har «forsøkt å ri to hester» og at «mangelen på fasthet fra starten i Northug-saken kan koste Skiforbundet svinedyrt». Han har lenge vært kritisk til at Norges Skiforbund lot Petter Northug fortsette på landslaget, til tross for å ha en privat sponsor i Coop som er i direkte konkurranse med landslagets Spar.

Les også

Kristoffersen står over i Levi: - Av hensyn til de andre på laget

— Ryggrad som et perlekjede

— Henrik Kristoffersen vil ha sin del av denne sponsorpakken, og det synes jeg er helt greit. Prinsippet mitt er at pengene bør gå til fellesskapet, men når de først har åpnet for dette så er det vanskelig å kjøre bilen i revers, sier Lund.

Lund sier seg enig i mye av det tidligere idrettspresident Bjørge Stensbøl skriver i et debattinnlegg i Aftenposten i dag. Stensbøl mener det er feigt av skiforbundet å dekke seg bak at «..heller ikke Aksel Lund Svindal eller Petter Northug ville fått en slik avtale i dag». Han sier det er behov for en ny modell.

«Skistyret har ved to anledninger åpnet for unntak fra sitt prinsipp, mens de på forespørsel nummer tre sier nei. Hvor prinsippfast er det?» spør Stensbøl.

Jacob Lund mener Kristoffersen-saken vil bli svært omdømmesvekkende for forbundet:

— Skiforbundet viser at de har ryggrad som et perlekjede. Hvordan de skal løse dette må de neste finne ut av selv, men dette blir det bråk av. Skiforbundet har nesten gjort det umulig for seg selv i denne saken, sier Lund.

- Men er det ikke greit at de begynner med å sette en grense da?

Les også

Delte meninger blant legendene: - Fantastisk smålig av Kristoffersen

— Kommer til å vare lenge

— De må bare sette i gang med det, men det kommer til bli bråk, og det kommer til å vare lenge. Det kommer til å bli omdømmesvekkende for forbundet å være i rettsak mot en utøver.

— Og det siste de trenger nå er at omdømmet rakner mer. Hvis det er mer å rakne, sier Lund.

Norges Skiforbund ønsket ikke å kommentere Jacob Lunds uttalelser torsdag. Generalsekretær Stein Opsal sa følgende i en uttalelse forrige uke:

— Dette er en vanskelig sak som det er brukt lang tid på, og den er diskutert grundig. Det har hele tiden vært kjent at det er skistyret som skulle behandle saken. Det var en tydelig tilbakemelding fra ski-Norge om at man ikke burde åpne for slike avtaler da landslagsutvalgets forslag var ute til høring. Det var også utgangspunktet for skistyret da utvalgets konklusjon ble vedtatt i april i år

Les mer om

  1. Alpint