Sport

I 2007 ble 11-åringen avbildet med sitt store forbilde.Nå er de på samme lag

Ser du hvem dette er?

Gjett om det var stas for unggutten Phillip Sjøen å få møte hoppstjernen Anders Jacobsen. Det skjedde i Sørlandscupen i 2007. Foto: Privat

 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  journalist

Folkefesten i Vikersund er i gang. Den erfarne Anders Jacobsen og den mer uerfarne Phillip Sjøen skal konkurrere i verdens største hoppbakke i helgen.

Mens Jacobsen har vunnet et verdenscuprenn i sin egen hjemmebakke, debuterte Sjøen som skiflyver under kvalifiseringen fredag.

Les også

Fannemel landet på utrolige 246 meter i Vikersund

Helgens verdenscuprenn blir en siste test før VM i Falun. Sjøen tok den siste VM-plassen like foran Tom Hilde.

Junioren Sjøen har klart noe den snart 30 år gamle Anders Jacobsen ikke fikk til: bli verdensmester for lag to ganger.

Anders Jacobsen på side har sterke resultater å vise til, som blant annet vinner av Hoppuka. På sikt er det noe Sjøen drømmer om.

Nå er Philip Sjøen (nummer to fra høyre) på samme lag som sitt idol fra 2007,  Anders Jacobsen (nummer tre fra venstre).

- Han var forbildet mitt, ler Sjøen, og tenker på Jacobsen.

To gode kompiser

De to møttes første gang i 2007. Det var gjevt at den 10 år eldre hoppstjernen la armen rundt en ivrig skihopper fra Nesodden.

På Sørlandscupen i juni for snart åtte år siden var Sjøen med på norsk hoppuke for rekrutter. Et årlig arrangement. Landslagshopperne var innom med «high five» og andre oppmuntringer.

Pappa Jarle Sjøen passet på å forevige de to sammen, og bildet er et kjært minne.

- Anders var alt for Phillip den gangen, opplyser pappa Sjøen.

- Jeg hadde autografen hans på veggen på treningsrommet, minnes sønnen.

Og da Philip Sjøen som 16-åring slo nettopp Anders Jacobsen i et Kontinentalcuprenn (COC), da unggutten ble nummer fire, ble det overskrifter av det.

Phillip Sjøen har vært en ivrig og seriøs utøver fra tidlig alder, og det var ikke tilfeldig at han i junior-VM i Almaty nylig tok bronse individuelt også. Johann Forfang, som ble verdensmester, skal også til Falun.

Sjøen er bestemt på å strekke seg langt.

— Jeg vil bli verdens beste skihopper, sier 19-åringen fra Kollenhopp. Han sier at han suger inn alt han kan få av lærdom i den perioden han er inne i nå.

Jacobsen står med ti verdenscupseire, han har seks medaljer fra VM (fire av dem i lag) og han har fått med seg en OL-medalje. Han oppfordrer Sjøen til jage drømmene sine. Tålmodighet er en av de egenskapene det er greit å ha.

Både den ferske og den mer erfarne har vært utsatt for lange skadeavbrekk. Minst et par sesongen forsvant på den måten for den yngste, og han falt også stygt i verdenscupåpningen i Klingenthal. Jacobsen ødela seg i skiflyvningsbakken i Planica i 2013, og har reist seg mesterlig igjen.

Sportssjef Clas Brede Bråthen mener også at Sjøen har alle muligheter til å få til det forbildet har klart.

- Jeg husker godt Phillip som 11-12-åring. Han var allerede fra 2006 med på den tradisjonelle storsamlingen, som de siste årene har gått i Holmenkollen. Sjøen har vært med på i alt syv slike samlinger

- I dag er Phillip en lovende hopper som har veldig mye på plass med tanke på å ta de neste stegene. Han har etablert seg på et bra nivå som topp 20 i verden. Det har mange gjort i årenes løp uten å komme videre. Det er ikke et klart svar på hvorfor det skjer, men ofte handler det om at basisen ikke er god nok.

Sjøen har trent svært allsidig.

- Jeg trente turn med tanke på å bli en bedre hopper, og jeg har spilt golf fordi det kan relateres til skihopping. Det nytter ikke å dra til ballen, og det nytter ikke å fleske til i hoppbakken.

Bråthen har fulgt Anders Jacobsen i alle år, og gledet seg stort da han vant det siste nyttårshopprennet.

- Anders en hopper med et veldig stort potensial. Vi vet at han har ekstremferdigheter som skihopper. Vi ser nå en fin utvikling, og jeg tror at han vil være lenge på toppen når han først kommer tilbake. Vi opplever ofte at hoppere ikke taper på å være skadet. I den perioden får de anledning til å gjøre en del fysisk arbeid. De kan greie seg fint uten å hoppe.

Profil

Phillip Sjøen

Født: 24. desember 1995

Bosatt: Nesodden

Klubb: Bekkelaget SK/Kollenhopp

Sivilstand: Ugift

Meritter: 2 VM-gull lag (jr) og ´en bronse. 8 WC-starter, 7. plass fra Sapporo som best. Deltok i Hoppuka, med 12. plass som best. Vant i 2014 to renn i Sommer Grand Prix. NM-gull laghopp senior og junior i 2014. NM-sølv liten bakke som senior.

Profil

Anders Jacobsen

Født: 17. februar 1985

Bosatt: Hønefoss

Klubb: Ringkollen SK/Vikersund Flying Team

Sivilstand: Gift, to barn

Meritter: Seier og 2. plass sammenlagt i Hoppuka. 1 OL-medalje, 9 VM-medaljer, 157 individuelle WC-starter, 28 ganger på pallen, 10 seire. 6 NM-gull senior, fem kongepokaler.

Les mer om

 1. Hopp
 2. Anders Jacobsen

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Stöckl før VM-uttaket: - Jeg håper Østerrike er misunnelige

 2. SPORT
  Publisert:

  Allerede her planla de å bli verdens beste

 3. SPORT
  Publisert:

  Anders Jacobsen legger opp: - Tid for å starte et nytt kapittel

 4. SPORT
  Publisert:

  I denne klubben er det tett mellom hoppstjernene

 5. SPORT
  Publisert:

  Nakenhopperen er klar for Hoppuka: - Han er dristig

 6. SPORT
  Publisert:

  Dette er trolig laget i Hoppuka