Sport

Derfor tviler ekspertene på Kristoff-gull

Heller ikke Thor Hushovd har nordmannen som sin største VM-favoritt.

Alexander Kristoff regnes ikke som en av de største favorittene i Qatar.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

DOHA: — Men jeg gir ham en vinnermulighet, sier verdensmesteren fra 2010. Thor Hushovd er i Doha som ambassadør for neste års VM i Bergen. Sørlendingen storkoste seg da Kristoffer Halvorsen fra Kristiansand vant gull i U23-klassen torsdag og skrøt voldsomt av det norske lagarbeidet.

— Det var nesten så jeg ikke trodde det var sant, forklarer han.

Men han er også klar på at Norge ikke har et lag i eliteklassen som i samme grad kan dominere og kontrollere rittet. Han har heller ikke Alexander Kristoff som sin største favoritt.

Thor Hushovd gir Alexander Kristoff en liten vinnermulighet.

— Han har sjansen til å vinne, men han er ingen storfavoritt. For to år siden var han storfavoritt til å vinne årets VM. Da var han av og til uslåelig i en samlet spurt, men nå har han ikke vunnet en samlet spurt mot de aller beste på en god stund. Derfor vil jeg ikke gi ham noe stempel som en av største favorittene.

- Hvem er dine største favoritter?

— André Greipel og Mark Cavendish. Og så vil nok Peter Sagan også være der. Min største utfordrer er franske Nacer Bouhanni. Ingen tenker på ham, men så kommer han til å smette ut de siste 50 meterne.

Les også

Kristoff før VM: - Jeg kan jo håpe at de undervurderer meg

Dette sier de andre ekspertene:

Kurt Asle Arvesen, tidligere proff og sportsdirektør i Team Sky.

— Dylan Groenewegen (Nederland) vinner fordi han er rask, formsterk og har et godt lag i ryggen som behersker en løype som i Qatar. Han vinner foran Fernando Gaviria og Arnaud Démare. Dette gir odds!

Dag Otto Lauritzen, tidligere proff og nå TV 2-profil:

— Etter å ha sett U23-rittet, tror jeg det blir lettere å sitte i feltet enn mange regnet med på forhånd. Så jeg har stor tro på at det blir en massespurt. Hjertet sier Kristoff, men jeg har mest tro på André Greipel. Og så tror jeg Cavendish kommer til å kjempe med Greipel om gullet. Jeg tror dessverre ikke Kristoff er rask nok, sier Lauritzen.

Johan Kaggestad TV 2-ekspert:

— André Greipel vinner med Alexander Kristoff som førsteutfordrer. Det kommer til å bli en krevende opplevelse med drøye 250 kilometer. For det første er Greipel en jernmann og han tåler mye smerte. For det andre er han systematisk. Han har drømt om å vinne VM på sykkel. Sulten hans er enorm fordi han begynner å bli gammel. Cavendish har jeg liten tro på, da vil jeg heller si Caleb Ewen som en annen utfordrer.

Les også

Norsk VM-rytter fikk heteslag

Atle Kvålsvoll, tidligere proff, Hushovd-trener og nå sjef i Team Sparebanken Sør:

— Jeg er patriot og sier Kristoff. Han er i god form, og dette er det største mallet hans for sesongen. Distansen og ekstreme forhold tror jeg også spiller i hans favør. Det blir spennende å se hvordan det slår ut at de norske har vært lenge i varmen kontra de som kom fra Paris – Tours sist søndag. Dessuten har Kristoff verdens beste opptrekker i Edvald Boasson Hagen dersom de to blir enige. Jeg frykter tyskerne med Greipel i spissen og franske Arnaud Démare er i kjempeform. Og så vil regjerende mester Sagan være der.

Joona Laukka, tidligere proff og nå agent for bla. Kristoff:

— Jeg må si Peter Sagan. Først og fremst på måten han vinner nesten som han vil. Jeg er imponert over hvordan han stadig presterer. Deretter har jeg tro på tyskerne, men heller på Marcel Kittel eller John Degenkolb enn André Greipel. Han har ikke prestart godt i endagersritt før. Selvfølgelig tror jeg også at Kristoff kommer til å være der, men jeg er usikker på om han har farten som skal til for å vinne dette mesterskapet.

Gino Van Oudenhove, sportsdirektør i Joker Byggtorget:

— Edvald Boasson Hagen. Jeg tror det blir et veldig spennende og spesielt VM der vinden kommer til å få mye å si. Det kommer til å bli en elitegruppe hvor bare de beste sitter igjen. Edvald kommer til å være én av dem, og han vil vinne. Det er fullt mulig at det blir et ritt som Paris – Roubaix. Men skulle det bli en massespurt, vinner Alexander Kristoff.

Eurosport-kommentator Arild Eriksen:

— Mark Cavendish tar gullet foran Peter Sagan og Alexander Kristoff. Jeg tror Cavendish har spilt et spill og er i bedre form enn han har vist. Men kanskje det aller viktigste er at han har et godt lag som kommer til å kjøre hundre prosent for ham.

Les også

VM-gullet fikk treneren til å trosse smertene og løpe for første gang på to år

Jarle Fredagsvik, procycling.no:

— Jeg spår et fantastisk VM for Tyskland, og tror André Greipel topper av det hele søndag. Det er kanskje ikke alle som vet det, men Greipels mor lider av en alvorlig muskelsykdom, og han har uttalt han drar til Qatar for å hedre henne med gull. Indre motivasjon er viktig, i tillegg har han styrke, ro og høy toppfart. Mark Cavendish tar sølv og Arnaud Démare tar bronsen. Alexander Kristoff er blant et kobbel med outsidere og blir topp 5. Qatar-VM er i realiteten en ganske kjedelig affære, men det heles reddes - sett med norske øyne - ved at vi har en god del ryttere som trives i flatt terreng og vi har kjørestyrke i monn. Men spesielt spektakulært er det ikke!

Anders Kokkin Christiansen, VG:

— Det blir Cavendish foran Greipel og Kristoff. Vår mann er sterk, men har ikke vært skarp nok i 2016. Greipel kan for så vidt også hete Kittel, for det blir en tysker på annenplass. Men Cavendish har både laget og erfaringen fra Qatar.

Kjell Vollan, avisen GD fra Lillehammer:

— Jeg er lokalpatriot og sier Edvald Boasson Hagen. Jeg tror det kommer til å skje mye i ørkenen før vi kommer inn i rundene, at det vil splitte seg opp veldig. Jeg mener også at han i det siste flere ganger har bevist at han er en bedre spurter akkurat nå enn Kristoff. Men Edvald er lojal, og kommer de begge i et samlet felt inn vil han dra opp spurten for Kristoff.

Terje Alstad, NTB:

— Det blir Mark Cavendish. Nesten alle tror på Greipel, og det passer Cavendish godt. Han har et lag som kjører hundre prosent for ham. Tyskerne er gode, men jeg tror kanskje heller på Kittel eller Degenkolb enn på Greipel. Alexander Kristoff må være fornøyd med bronsen.

Aftenposten:

André Greipel har flere ganger tidligere i år vist hvilket hjul han skal ta for å vinne en massespurt: Hjulet til Alexander Kristoff. Greipel kan gjøre det igjen dersom ikke han klarer å få til et ordentlig oppptrekk med sine landsmenn John Degenkolb og Marcel Kittel. Mark Cavendish kommer til å være der han også og snappe sølvet foran Alexander Kristoff.

Les mer om

  1. Alexander Kristoff