Sport

Dette er mannen som kan gjøre Norges keepere til smågutter

Torbjørn Bergerud fikk skryt for 40 minutter mot Russland lørdag. Thierry Omeyer har fått skryt i 17 år.

Thierry Omeyer er en veteran hos Frankrike.
  • Arne Hole

Får vi en målvaktsduell når Ole Erevik/Torbjørn Bergerud møter Frankrike søndag kveld, eller er den franske legenden Erevik/Bergerud helt overlegen?

– Alle odds tilsier at Omeyer vinner den duellen. Han vil få flere rette baller, og når vi summerer opp vil nok han ha vært den mest stabile, sier Frode Scheie – ekspertkommentator på Viasat og tidligere landslagskeeper.

Christian Berge velger å starte kampen med Erevik av to grunner. Han er Norges eneste i den franske serien og kjenner derfor en del av de franske spillerne. Dessuten er det et langt mesterskap, og Bergerud må få tid til å lade batteriene.

Stor fremtid for Bergerud

Scheie har imidlertid stor tro på at Norge kan få en verdensmålvakt i Bergerud.

– Det er helt riktig det Norge nå gjør og satser på Torbjørn. Jeg så ham allerede som 16-åring og skjønte at han ville bli vår neste store. Dessverre har han vært mye skadet, med ryggtrøbbel, tretthetsbrudd og andre ting. Det har bremset utviklingen. Han er flink til å finne posisjon, veldig bra på nærskudd og kantskudd, men har en del å gå på hva gjelder distanseskudd. Og han er fortsatt litt uryddig i grunnteknikken, mener Scheie.

Les også

Bergerud: - Bedre når nervene forsvinner

Verdens mestvinnende

Thierry Omeyer har en merittliste som krever den største notatblokken hvis du skal få med deg alt: To OL-gull, fire VM-gull, tre EM-gull og fire Champions League-triumfer. Dermed er han verdens mestvinnende spiller på herresiden.

I 2008 ble han valgt til verdens beste håndballspiller som den tredje keeperen til å få en slik utmerkelse. De to første var Henning Fritz (2004) og Arpad Sterbik (2005). Så sent som i forrige VM ble Omeyer valgt til MVP (most valuable player) – i en alder av 39.

– Han er en av de utøverne som har betydd mest for idretten sin uansett gren. Da han spilte for Kiel, ble han bare kalt for Die Mauer (muren), sier Scheie, som selv var Tysklands-proff.

Tent på hjemmebane

– Jeg vet ikke om han lenger er verdens beste. Niklas Landin har nok passert ham, men på en god dag er Omeyer fantastisk, og mot Japan var han rett og slett ekkel. Han spiser opp de spillerne som skyter enkelt.

Espen Karlsen – også han tidligere landslagskeeper – holder fortsatt Omeyer for å være verdens beste.

– Tyskerne har også fått et uhyre i mål, men likevel holder jeg Omeyer foran. Han har ikke noe bunnivå. Enten så er han god, eller så er han fantastisk god. Danmarks Niklas Landin er også veldig dyktig, men for meg er Omeyer nummer én. Han var svært imponerende i åpningskampen, og du kan se at han er tent på å vise seg frem på hjemmebane, sier Karlsen.

Signingsferd

Karlsen fastslår at Bergerud ikke ennå er på samme nivå som Omeyer, men ser en stor fremtid for målvakten han allerede for fem år siden kalte Norges største målvaktstalent noen gang.

– Han fikk sitt gjennombrudd mot Russland. Nå trenger han bare å spille på dette nivået noen år fremover og få mer erfaring. Han har høyden og rekkevidden, han mangler bare åtte år på å være på topp. Bergerud tilhører også den generasjonen som trener masse og tar dette seriøst. De vil få betalt, sier Karlsen, som nå nøyer seg med å være J12-trener.

Scheie tror vi må regne med et helt annet fransk lag søndag kveld enn det som tapte 24–29 mot Norge i EM i fjor.

– Da ga de «beng». Nå spiller de VM på hjemmebane og er ute på en slags signingsferd: Åpningskamp i Paris og så skal de underveis spille for 30.000 på et fotballstadion (med tak) i Lille. Norge får smake noe helt annet denne gangen. Frankrike har mange spillere å kjøre med – og de rullerer sånn også tredjevalgene får spille, sier Scheie.

TV 2 søndag kl. 17.45: Frankrike-Norge