Sport

Oilers gjorde jobben igjen

Stavanger Oilers satte press på Donbass.

Martin Strandfeldt
  • Lars Fisketjøn
JUBEL: Nick Schaus, Juha-Pekka Loikas og Kurt Davis feirer et Oilers-mål mot Asiago.

Asiago – Oilers 2-7

Rouen (Aftenbladet): Oilers innledet helgens finalespill med tap 2-3 etter straffekonkurranse for KHL-laget Donbass fredag. Martin Strandfeldt kunne avgjort i Oilers sin favør på lagets tredje straffe, men traff stolpen. I stedet snudde ukrainerne det til sin fordel, og sikret seg to poeng.

Det straffeslaget i stolpen så ut til å bli avgjørende for utfallet av turneringen. For etter å ha feid de franske mesterne Rouen av banen med 6-2 lørdag, fortsatte Oilers storspillet i den avsluttende kampen mot italienske Asiago søndag ettermiddag. 7-2 ble det til slutt, og dermed sikret Oilers minst andreplass i turneringen totalt. De var likevel avhengig av hjelp fra Rouen for å vinne turneringen.

— Det er klart jeg tenker på det straffeslaget. Jeg hadde fintet ut keeperen, og skulle bare sette pucken i mål, men så traff den stolpen i stedet. Donbass hadde mange muligheter til å avgjøre til sin fordel tidligere i kampen, men akkurat det straffeslaget ble så definitivt, sier Strandfeldt til Aftenbladet.

Da Oilers vant sine semifinalekamper i Danmark i november var det første gang et norsk lag kvalifiserte seg til superfinalen i det internasjonale ishockeyforbundets europacup, Continental cup.

Laget har fremdeles en teoretisk mulighet til å vinne sammenlagt, men da er de avhengige av at bunnlaget Rouen slår Donbass i kveldskampen. Det er høyst usannsynlig.

VI FULGTE KAMPEN HER:

Les også

Oilers lekte med italienerne

Fyrverkeri fra start

De første 20 minuttene søndag ble et fyrverkeri av en hockeyperiode. Asiago spilte fysisk tøft, men Oilers matchet dem og vel så det både på størrelse og innsats. Etter å ha tatt og følt litt på motstanderne satte Oilers inn et ekstra gir seks minutter ut i kampen da Juha-Pekka Loikas satte inn 1-0-scoringen.

Minuttet etter fulgte Dan Kissel opp med en strålende enkeltmannsprestasjon da han doblet ledelsen. Oilers har vist strålende form hele helgen i Normandie, og hetest av alle om dagen er Tommy Kristiansen. Med sin fjerde scoring for turneringen sendte han Oilers opp i 3-0-ledelse etter 11 minutter. Dermed ble han lagets toppscorer i finalene med fire mål på de tre kampene.

— Jeg har slitt med scoringsformen etter jeg kom til Oilers. Jeg har alltid vært en målgjører, og derfor har det vært litt frustrerende å ikke få det til her. Egentlig har jeg bestemt meg for å ikke tenke så mye på det, og nå føler jeg endelig at det har løsnet. Dette tar jeg med meg hjem til Norge, og lover å produsere mye mål framover, sier Kristiansen.

Italienerne virket preget av Oilers-effektiviteten. I løpet av det 16. spilleminuttet fikk Asiago to spillere utvist med 45 sekunders mellomrom, men Oilers greide ikke å utnytte overtallet selv i spill fem mot tre. I stedet slo italienerne tilbake da de fikk fire spillere på isen, og Paul Zanette reduserte til 3-1. Etter reduseringenløftet italienerne seg, og var gode i korte perioder. 43 sekunder før førsteperioden var over oppsto periodens mest dramatisk situasjon. Asiagos Christopher di Domenico gikk i bakken, og ble liggende nede etter en duell med Snorre Hallem. Oilers-kapteinen mente italieneren overspilte, og slengte noen gloser. Da tente di Domenicos lagkamerater på alle plugger, og angrep Hallem fra flere kanter. Dommerne fikk roet gemyttene, og sendte Hallem i utvisningsboksen i to minutter.

Det ble stopp i spillet mens di Domenico lå nede, tilsynelatende med smerter. Men da spillet endelig skulle igangsettes igjen var han plutselig frisk som en fisk. Dette irriterte Oilers-spillerne veldig, og Henrik Solberg hoppet ut av innbytterboksen for å fortelle di Domenico hva han mente om italienerens oppførsel. Dommeren måtte snakke til de to før han satte spillet i gang. Ikke lenge etter at pucken var droppet meide Dennis Sveum di Domenico i bakken igjen. Italieneren svarte med å reise seg og løfte køllen til et slag, men klarte å besinne seg i siste liten. I mellomtiden kontret Oilers, og Jean-Michel Daoust satte inn 4-1-scoringen i undertall med tre sekunder igjen av perioden.

Stygt i midtperioden

Om den første perioden var hendelsesrik, skjedde det ikke mindre etter pause. Oilers startet i undertall, og allerede etter 48 sekunders spill satt reduseringen i nettet bak Holm. Målscorer var Sean Bentivoglio.

Men de norske finaledebutantene reiste seg på en mesterlig måte. Sakte men sikkert tilrev de seg et stadig større overtak, og etter 29 minutters spill pådro di Domenico seg en av sine mange utvisninger i kampen. Martin Strandfeldt satte inn 5-2-scoringen i påfølgende overtallsperiode etter å ha kjempet som en løve inne foran keeper.

Da gikk luften ut av italienerne fullstendig, og de ble mer opptatt av å kjefte på motspillere og dommere, enn å spille god hockey. Etter 31 minutt økte Dan Kissel til 6-2 etter fint forarbeid av Erik Boisvert. Rekkekamerat Jean-Michel Daoust ville ikke være dårligere, og økte til 7-2 etter 34 minutters spill.

Midtperioden ble avsluttet med at både di Domenico og hans lagkamerat Paul Zanette pådro seg utvisninger.

Enkel avslutning

Oilers startet sisteperioden med halvannet minutt overtall fem mot tre, men maktet ikke å skaffe tellende resultat. Avslutningen av kampen bar preg av å være en transportetappe. Mange slitne bein hos begge lag etter tre kamper på tre dager, og en bevissthet om at kampen var avgjort.

Det ble noen utvisninger på slutten, men ellers skjedde det lite. Oilers-fansen sendte noen representanter over til Rouen-fansen, og fikk dem med på Oilers-sanger. Dermed var det kjempestemning i Ile Lacroix i Normandie i sluttminuttene.

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Stavanger Oilers