Sport

Fra Laudal til Åre for å heie på «cousin» Lindsey Vonn

Når Lindsey Vonn kjører karrierens siste utforløp søndag, står en gjeng fra Laudal og heier alt de kan. I tillegg til å være «fans», er de slektninger.

Første etappe fra bygda Laudal i kommunen Marnardal i Vest-Agder er unnagjort. Straks bærer det videre til Trondheim for Aslaug Bjerland (t.v.), Isabel Kittelstad, Torun Bjerland og Oskar Høines. Der treffer de ytterligere to marnardøler, før hele gjengen setter seg i en leiebil og kjører til Åre for å se slektningen Lindsey Vonn kjøre karrierens siste utforløp. Ett amerikansk og flere norske flagg er innsatsklare, i bagasjen ligger en ekte norsk gave til Lindsey.
  • Rune Øidne Reinertsen

KRISTIANSAND/MARNARDAL: – Vi har vært i kontakt med familien i Amerika, så hun vet nok at vi stiller opp. Vi håper jo på en prat - det hadde vært en bonus! sier Aslaug Bjerland.

Sammen med søsteren Torun Bjerland, hennes mann Oskar Høines og hennes datter Isabel Kittelstad, står hun i avgangshallen på Kristiansand lufthavn Kjevik. Det er tidlig lørdag og de skal straks fly til Trondheim. Der treffer de Aslaug og Toruns niese Tonje Abelseth og Tonjes venninne Anette Hestås. Deretter setter hele gjengen på seks seg i en leiebil og kjører til Åre.

Hensikt: å se Lindsey Vonn kjøre siste utforrenn i en strålende, glamorøs og uvanlig lang alpinkarriere.

Fra Laudal

Alle seks som skal til Åre, er fra Marnardal i Vest-Agder. Fire av dem er fra bygda Laudal og i slekt med Lindsey Vonn. De er «cousins», i henhold til den litt vage, amerikanske forståelsen av begrepet.

Slik forklarte Aslaug Bjerland forbindelsen for ett år siden, da Lindsey deltok i OL:

– Min bestemor og Lindeys tippoldemor, Anna, var søstre. Anna emigrerte fra Laudal til USA på 1930-tallet. Det samme gjorde hennes nevø Kjell - min onkel - på 1950-tallet, og de etablerte straks kontakt. Siden har det vært nære forbindelser gjennom skiftende slektsledd. Da Torunn og jeg var tre måneder i USA i 1985, tilbrakte vi mye tid sammen med Lindseys familie. Hun selv var jo bare en baby da. Torunn ble sågar spurt om kunne bli værende som «nanny» for Lindsey, men hun var for hjemmekjær, mintes Aslaug Bjerland i februar 2018.

– Jeg kan ikke begripe at jeg sa nei! undrer Torun Bjerland seg i februar 2019.

– Vi bor på eiendommen på Sveinall i Laudal som Lindseys familie kommer fra. Ikke i det samme våningshuset - der bor en nevø - men i et hus på en tomt som er skilt ut, forklarer Oskar Høines.

Alt er klart og turen fra Laudal til Åre er godt i gang. F.v. Torun Bjerland, Oskar Høines, Isabel Kittelstad og Aslaug Bjerland.

Onkel Kjell

Søstrene Aslaug og Torun Bjerland minner om at Lindsey Vonns far, Alan, også var en fremragende alpinist inntil han ble stoppet av skader.

– Og det var onkel Kjell som lærte ham å stå på ski. Kjell holdt seg mye i Wisconsin, forklarer de samstemt.

Aslaug forteller at hun har vært tolk og oversetter når brev har gått fram og tilbake over Atlanteren. Og da Lindsey skulle gifte seg i 2007, ble hun invitert i bryllupet.

– Lindsey snakker jo ofte om røttene i Laudal. Det skyldes nok den tette kontakten familiene imellom, mener hun.

Norsk gave

I bagasjen har de med seg en gave til superstjernen de er i slekt med.

– En hjerteformet kobberring fra Hillestad i Aust-Agder, med tradisjonsrikt, norsk design. Det hadde vært gøy å kunne overrekke den til henne personlig! Og kanskje få gitt henne en klem! våger Aslaug Bjerland å antyde.

Hun legger til:

– Vi ser jo på tv-intervjuene at hun er i godt humør. Og for en karriere hun har hatt! 84 world cup-seiere og medaljer fra både VM og OL!

– Sier dere nei om dere inviteres på bankett?

– Hi-hi, det hadde selvfølgelig vært gøy!

Les også:

Les mer om

  1. Laudal
  2. Marnardal
  3. Vest-Agder