Sport

De norske hopperne gjorde endringer i oppladningen: - Dette er litt gambling

Nå er trener Alexander Stöckl spent på hvor Norge står.

Trener Alexander Stöckl er spent på hvordan endringene i treningen denne sommeren vil slå ut i VM-sesongen. Foto: Espen Hansen

  • Espen Hansen
    Aftenposten

— Vi har hatt færre muligheter til å sammenligne oss med de andre nasjonene i sommer, forklarer Stöckl.

En snau måned før alvoret starter i finske Ruka innrømmer den norske hopptreneren at han er spent på om det han og hopperne har gjort i sommer er god eller dårlig gambling.

— Vi har endret planene i sommer sammenlignet med tidligere år. Vi var ikke med på alle sommerkonkurransene med A-laget. Utøverne har brukt mer tid hjemme for å få mer kvalitet i det daglige. Så får vi se hvordan det slår ut når det starter, forklarer østerrikeren.

Det var utøverne selv som ønsket endringen.

— De kom med feedback om at det har vært mye reising de siste somrene. Nå har vi gitt dem denne muligheten, og så får vi se om det funker. Jeg er veldig spent på om det vi har gjort betyr at vi fortsatt henger med i toppen, sier han.

Les også

  1. Tande fra tetthetsbrudd til NM-gull: - Kunne ikke la en kombinertløper vinne

  2. Nå drømmer kompintertløperen om å få bli med i hopp-verdenscupen

Mer hvile

Færre reisedøgn har medført bedre tid til å trene basisteknikk og til å styrke rygg— og magemuskler.

— Og så har det gitt mer tid til restitusjon, og det er også viktig, understreker Stöckl.

Norge har sendt et B-lag til noen av rennene i sommercupen, mens landslagshopperne har gjort det ganske bra i noen av rennene de har vært med på.

— Bortsett fra i den aller siste runden. Jeg likte ikke helt det jeg så da, forklarer hoppsjef Clas Brede Bråthen.

I Hinzenbach og Klingenthal de to første dagene av oktober var Joachim Haugers sjetteplass i det første rennet den beste norske plasseringen. Ellers var de norske stort sett henvist til siden to på resultatlisten.

Også Bråten innrømmer at den lille endringen de har gjort er litt gambling:

— Men gambling er det uansett selv om man gjør det samme som året før. For da gambler du på at ingen andre gjør noe som er lurere. Jeg føler at vi gambler mindre og mindre fordi vi skaffer oss mer og mer kunnskap. Vi gambler mindre med ting som kan gi store negative utslag, mener han.

Ifølge trener Stöckl er det Anders Fannemel, Johann André Forfang og Daniel André Tande som har sett best ut av de norske i sommer. Men aller best har de polske hopperne vært. Under ledelse av sin nye trener Stefan Horngacher har de polske hopperne vært stabile og gode.

— Vi ser ofte noen overraskelser når verdenscupen på snø starter, og denne gangen håper vi at det er vi som skal overraske. Men jeg synes de polske ser veldig gode ut, sier Stöckl.

Les også

Northug snakker ut om Johaug-saken: - Det er skremmende

Tande på topp

Under NM i normalbakke i Midtstubakken i går var det Kongsberg-hopperen Daniel André Tande som var aller best. Han var faktisk den eneste av spesialhopperne som klarte å slå kombinertløper Jarl Magnus Riiber.

— Vi kan ikke la en kombinertløper komme og ta oss alle sammen, sa en kjempeglad gullvinner.

Tande var 6,5 poeng foran Riiber.

— Riiber hopper veldig godt på ski. Han burde bli spesialhopper, men han hører aldri på meg, gliste Tande.

Dette sa hoppsjef Bråten om konkurransen fra kombinertløperen:

— Han er en skihopper som holder et meget høyt internasjonalt nivå. Jeg tror jeg kan påstå at i moderne tid er det ingen kombinertløper som har holdt så høyt hoppnivå.

Selv har Riiber en drøm om å få hoppe verdenscup blant spesialistene i Lillehammer i desember. Men å bytte til hopp vil han ikke høre snakk om.

— Det er kombinertløper jeg er, og det er det jeg brenner for. Det er en mye kulere kombinasjon enn dette, for dette er bare én enkelt idrett, sa Jarl Magnus Riiber.

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene:

Les mer om

  1. Hopp