San Jose Sharks snuser på Balcers

Rudolfs Balcers (18) gode spill forrige sesong gjør at tre-fire lag vurderer å plukke Oilers-spilleren i NHL-draften denne helgen.

KAN BLI DRAFTET: San Jose Sharks har intervjuet meg og spurt hva jeg tenker om fremtiden og sånne ting. Det virker som en veldig fin klubb, sier Rudolf Balcers.
  • Kristian O. Kvendseth

STAVANGER (aftenbladet): Rudolfs Balcers er rangert som den 80. beste europeiske utespilleren før draftens første runde drar i gang natt til lørdag norsk tid. Som Aftenbladet tidligere har skrevet, finnes det seriøs interesse for det latviske stortalentet fra flere NHL-klubber.

Selv om Balcers garantert kan sitte rolig når verdens 30 største talenter velges i den første draftrunden, er det ting som tyder på at Balcers fort kan bli valgt mot slutten av draften, gjerne i runde 5-7, natt til søndag norsk tid.

Aftenbladet vet at flere NHL-klubber har vært i kontakt med Pål Higson den siste tiden for å forhøre seg om Balcers i forkant av draften. Flere lag var også til stede i DNB Arena forrige sesong for å se på den offensive artisten.

Samtlige NHL-klubber hadde også speidere på tribunen da 18-åringen spilte både U18-VM og U20-VM for Latvia forrige sesong.

Skal sitte oppe

— Jeg er så klart spent. Det skjer nok ikke noe natt til lørdag, når spillerne i den første runden velges, men jeg håper jo å høre mitt navn natt til søndag, sier Rudolfs Balcers til Aftenbladet.

— Jeg kommer nok til å sitte oppe og følge med. Det er spennende, men jeg føler ikke noe stress. Det er ikke noe jeg går rundt og tenker på. Jeg var ikke ranket så høyt og de fleste som draftes er jo nordamerikanerne, så jeg forventer egentlig ingenting, selv om jeg håper, sier 18-åringen.

- Har du snakket spesielt med noen NHL-lag?

— Ja, jeg har jo det. San Jose Sharks er kanskje laget som har vist mest interesse. De har intervjuet meg og spurt hva jeg tenker om fremtiden og sånne ting. Det virker som en veldig fin klubb, sier Balcers til Aftenbladet.

Selv om Rudolfs Balcers skulle draftes av et NHL-lag denne helgen, er veien til spill i verdens beste ishockeyliga fortsatt lang. Å bli draftet innebærer i praksis at et NHL-lag sikrer seg rettighetene til spilleren. Hvert år draftes over 200 spillere i alderen 17-18 år, de færreste ender opp med å spille en eneste kamp i NHL.

Innstilt på å bli

Både Balcers og Oilers er innstilt på at Balcers skal spille også neste sesong i Stavanger. Det finnes likevel en sjanse for at et eventuelt NHL-lag ønsker å hente ham til Nord-Amerika for å spille juniorhockey der borte.

Balcers spilte 36 seriekamper for Oilers forrige sesong og leverte 19 poeng. Han imponerte også stort i Champions Hockey League, men ble satt på tribunen da Oilers forsterket laget med to nordamerikanere før sluttspillet. Balcers fikk ikke en eneste kamp i sluttspillet som Oilers til slutt vant.

— Utgangspunktet mitt er at jeg ønsker å bli i Oilers en sesong til. Så får vi se hva som skjer etter det. Jeg har fortsatt mye å lære og håper å få en litt større rolle i laget neste sesong. Oilers er en fin utviklingsarena for meg, sier Balcers, som fra og med i sommer ikke regnes på kvoten for utlendinger i norsk hockey.

Det gjør sjansene hans til å få mye istid i Stavanger enda større.

PS: Edmonton Oilers har det første valget i årets NHL-draft. Med det valget kommer de garantert til å plukke kanadiske Connor McDavid. 18-åringen fra Ontario regnes som et av tiårets største talenter.