NFL-spiller sparket etter skrekk-video av konevold

Overvångsvideo vekker sterke reaksjoner i USA. — Å slå en kvinne er ikke noe en ekte mann gjør, sier Det hvite hus.

Janay og Ray Rice på en pressekonferanse i mai i år. Mandag ble Ray sparket fra NFL-klubben Baltimore Ravens etter at en video viste han slå sin kone.
  • NTB
  • Daniel Røed-Johansen

Rice var fra før ilagt en suspensjon på to kamper av National Football League (NFL). Hendelsen ble kjent tidligere i år, men mandag la nettstedet TMZ ut en ny overvåkingsvideo fra en heis på et kasino i Atlantic City.

Etter at videoen ble kjent, valgte NFL-klubben Baltimore Ravens å avslutte kontraktsforholdet med Rice.

Videoen viser hvordan Rice slår sin kone, Janay Palmer, i gulvet og deretter sleper henne ut av heisen. Til tross for volden giftet Palmer seg kort tid senere med NFL-spilleren. Spilleren ble også utestengt på ubestemt tid av NFL.

LES OGSÅ:

Les også

Klart for nytt år med sirkus NFL

Både klubben og ligaen forklarer at de først så videoen etter at den ble lagt ut hos TMZ.

Obama: — Foraktelig

— Det er noe vi så for første gang i dag. Det har forandret ting, sier Baltimore Ravens-trener John Harbaugh til TMZ.

Avgjørelsen om sparkingen av Rice ble tatt etter et møte mandag mellom treneren, klubbeier Steve Bisciotti, klubbpresident Dick Cass og manager Ozzie Newsome.

Mandag kom det en uttalelse fra Det hvite hus.

— Presidenten er far til to døtre. Og som enhver amerikaner, mener han at vold i nære relasjoner er foraktelig og uakseptabelt i et sivilisert samfunn, heter det i en uttalelse signert pressesekretær Josh Earnest, ifølge USA Today.

Videre står det:

— Å slå en kvinne er ikke noe en ekte mann gjør, enten det skjer i offentligheten eller bak lukkede dører. Å stoppe vold i nære relasjoner er større enn fotball, og vi har alle et ansvar for å stoppe det.

Overvåkningsvideo

Hendelsen skjedde 15. februar i år. Videoen viser Rice og Palmer som går inn i en heis i Atlantic City. Rice slår forloveden flere ganger med knyttet neve, og Palmer blir liggende på bakken uten å være ved bevissthet. Palmer kommer etter hvert til bevissthet igjen, og videoen viser flere tilskuere som kommer til stedet.

Videoen har skapt voldsomme reaksjoner i USA.

Begge ble arrestert etter hendelsen, men løslatt etter kort tid. Paret giftet seg likevel i mars. Rice slapp fengselstraff, mot at han gikk til behandling.

- Vil ikke kalle meg selv mislykket

Under en pressekonferanse i mai uttalte paret seg om episoden.

— Iblant i lvet feiler man, man faller, men jeg vil ikke kalle meg selv mislykket, sa Rice ifølge CBS Sport.

— Jeg har jobbet hver dag med å bli en bedre far, en bedre ektemann og en bedre rollemodell, sa spilleren videre.

Ray Rice fortalte da også at han og kona Janay Palmer hadde vært til samlivsterapi. Under pressekonferansen i mai uttalte også Palmer at hun «angret dypt» på hennes rolle i hendelsen.

Ray Rice har vært i Baltimore Ravens siden 2008, og var i fjor med på å vinne Super Bowl med klubben.