Sport

VIF-spiller: - Nesten som å begynne helt på nytt

Han var fast på landslaget og en kultspiller i den norske ishockeyligaen. Så tvang hodeskadene Martin Laumann Ylven i kne.

Espen "Shampo" Knutsen (t.h.) var ikke bare kjent for å være en gudbenådet spiller, men også for sin lange lokker. - Men så langt som ditt var det aldri. Jeg synes du kler det, sier treneren til Martin Laumann Ylven. Foto: Jan T. Espedal

  • Espen Hansen
    Aftenposten

Han var gitt opp av Lørenskog og på vei til å gi opp selv også. Men han måtte gjøre ett forsøk til og tok kontakt med Espen "Shampo" Knutsen.

Først satte en hjernerystelse ham utenfor i 11 måneder. Comebacket varte bare i tre kamper før det smalt igjen. Dermed fulgte ti nye måneder utenfor isen. På de to forrige sesongene spilte han bare 20 kamper. Ikke rart han ble bedt om å vurdere konsekvensene før han tok ny sats.

— Det er vel noen som har sagt at jeg måtte bruke sunn fornuft, men jeg vet ikke helt om det er det samme i idretten som i det vanlige livet. Jeg har selvsagt hatt en dialog med dem som har behandlet meg, og så lenge jeg var frisk lenge nok, så skulle jeg være rustet til å starte igjen. Jeg har brukt veldig mye tid på ishockey gjennom hele livet, og kjærligheten til idretten ble for stor. Nå er det nesten som å begynne på nytt igjen, forklarer Ylven, som selv tok kontakt med Vålerenga foran årets sesong.

Martin Laumann Ylven er en tøffing å møte. Det fikk nåværende lagkamerat Jonas Oppøyen erfare i dette møtet med Lørenskog. Foto: NTB/Scanpix

— Jeg har alltid hatt sansen for ham, og så lenge vi fikk forsikringer om at han er frisk, hadde vi ingen motforestillinger. Det er verdt å gi en så bra spiller dette forsøket. Klarer han å fullføre, så er det kanonbra. Klarer han ikke, så er det veldig, veldig trist. Men skulle det skje noe én gang til, så har vi et veldig bra tilbud til ham med landets ledende eksperter på hodeskader, sier VIF-trener Espen Knutsen. Han beskriver spilleren slik:- Martin tilfører oss masse energi. En positiv spiller som jobber beinhardt.

* Her er en landslagsspiller som sliter enda mer med ettervirkninger av mange hjernerystelser.

Bedre forsikring

Knutsen fikk selv sin karrière forkortet grunnet en nakkeskade. "Shampo" tapte en forsikringssak i Sverige fordi han ikke hadde vært nøye nok da han skulle føre skadehistorikken sin.

— Det var en smell i nakken hvor jeg var borte i fem dager mens jeg spilte i USA. Jeg syntes ikke en kink i nakken, som bare tok fem dager, var relevant. Det tapte jeg saken på, sier treneren.

Alle spillerne i Norge har en lisensforsikring fra Norges Ishockeyforbund. I tillegg har spillerne i den øverste ligaen en yrkesskadeforsikring som dekker varige mén. Forbundet og klubbene har gått sammen i en pool som forhandler hos forsikringsselskapene på vegne av alle klubbene. Da Eerikki Koivu og Dan LaCouture (begge Lørenskog) fikk varige mén og ble skadet slik at de ikke kunne spiller ishockey mer, gikk premien klubbene måtte betale kraftig opp.

Taklet mest og hardest

Martin Laumann Ylven var spilleren som taklet mest og hardest av alle. Vond å møte, men det hadde sin pris. For ham selv, men også for laget, som måtte spille i undertall mens Ylven satt utvist. I Vålerenga har han fått beskjed om å spille smartere. Han skal ikke endre stilen, men de dumme utvisningene må reduseres kraftig. Da Vålerenga slo Storhamar 2–0 på bortebane fredag og fikk en pangstart på sesongen, holdt Ylven seg helt unna "fryseboksen".

— Man blir litt klokere jo eldre man blir. Da jeg var 18–20 år, kastet jeg meg inn i alt som var der ute. Da blir man mer utsatt også. Jeg en het spiller med mye hjerte og innlevelse. Noen ganger renner det bare over, forklarer spilleren, vel vitende om at hensynet til hans hode og lagets beste egentlig hører sammen.

Torsdag kveld skal han for aller første gang spille en obligatorisk kamp mot gamle kjente i moderklubben Lørenskog.

— På papiret er Lørenskog favoritter. Men på papiret har de vært det i mange år. Her er vi en gjeng med krigere, og man kommer langt på det, understreker mannen som også har ambisjoner om å ta tilbake plassen på landslaget.

Les også

  1. Lørenskog serieleder etter tolvmålsseier

  2. TV 2-ekspert om Vålerenga: - Kan ikke huske å ha sett et svakere lag

Les mer om

  1. Ishockey