Sport

Rammes knallhardt: Barneidretten stoppes og penger forsvinner

Ringvirkningene i norsk idrett er store etter at koronaviruset for alvor har slått til i Norge. Her er en gjennomgang av de viktigste konsekvensene akkurat nå.

Norsk idrett er en av de institusjonene som samler mest folk i både hverdag og helg. Nå skaper koronautbruddet konsekvenser for mye.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

– Vi er over i en ny fase, slo helseminister Bent Høie fast med en alvorlig mine tirsdag kveld.

Han tenkte på hvordan hele det norske samfunnet må forholde seg til utbruddet av koronavirus.

I det samme øyeblikk ble også premissene for hele norsk idrett snudd på hodet.

Onsdag kveld anbefalte Oslo idrettskrets stans av all organisert idrett i Oslo. For alle praktiske formål er det neppe forsvarlig å gjennomføre det meste av normal idrettsaktivitet, mener idrettskretsen.

– Oslo kommune har i dag hevet beredskapsnivået for spredning av koronaviruset. Det er fastsatt forskrifter av betydning for Oslo-idretten og som all organisert idrett i Oslo bes forholde seg til, heter det i pressemeldingen.

Les også

Få oversikt: Disse idrettsarrangementene rammes av koronaviruset i Norge

Slik reagerte idretten

Ingen arrangører får nå lov til å samle mer enn 500 mennesker på ett sted. I Oslo og Bergen må man nå søke om arrangementer med over 100 personer.

Responsen fra Idretts-Norge har vært entydig. De har alle et stort samfunnsansvar og ser det som en selvfølge å ta det.

Samtidig er det ingen tvil om at tomme tribuner og avlyste arrangementer får store konsekvenser, både sportslig og økonomisk.

Fotballklubb: Taper 2 mill. for hver kamp

I norsk toppidrett prøver de nå å finne ut hvor mye de nye retningslinjene vil koste.

Daglig leder i Brann, Vibeke Johannessen, sier at klubben taper rundt 2 millioner kroner for hver kamp de ikke kan slippe inn tilskuere. De har allerede budsjettert med et underskudd på 5,8 millioner kroner for 2020.

Fotballklubben Brann regner med å tape rundt to millioner kroner for hver kamp de ikke kan slippe inn folk på. Eliteserien starter etter planen 4. april.

For klubbene i Eliteserien sto billettinntektene for rundt 13 prosent av den samlede omsetningen på 1,4 milliarder kroner i 2018.

– Det kan få dramatiske konsekvenser. Billettinntekter er en stor del av våre inntekter. Å spille for tomme tribuner vil gi store utfordringer for de aller fleste klubber i Norge, oss inkludert, sier arbeidende styreleder i Start, Christopher Langeland.

Les også

Hegerberg er koronafast i Oslo. Roma ber henne bli i Norge.

Arbeidende styreleder i Start, Christopher Langeland.

Hockey: 4000 tomme seter

Det er ikke bare fotballklubbene som merker dette. Sluttspillet i ishockeyen er allerede avlyst. Torsdag skal håndballen avgjøre om de skal gjøre det samme.

– Sluttspillet er en viktig inntektskilde for mange klubber. Når de opphører, vil det selvsagt få konsekvenser, sier daglig leder i Stavanger-klubben Oilers, Terje Haukali.

På en godt besøkt hjemmekamp har de 4000 tilskuere som også legger igjen mye penger på mat og drikke.

– Vi vil kjenne dette. Det er kritisk i forhold til det vi har budsjettert, sier han.

Stavanger Oilers er seriemester i ishockey, men skulle etter planen ha deltatt i sluttspillet. Det blir det ingenting av.

Mindre idrettspenger på bok

Billettinntektene er for mange klubber ekstra viktige på den måten at det er penger som kommer rett inn på konto.

Blir det tomme tribuner i norsk fotball i lang tid fremover, kan det gi flere utfordringer med likviditeten og muligheten til å betale lønninger.

– Likviditeten har alltid vært en utfordring i fotballen, sier Langeland.

En annen konsekvens kan bli at mulige samarbeidspartnere må kutte kostnader. Det kan gå utover sponsorbudsjettet. Mange bedriftsledere er nå mer opptatt av å takle koronakonsekvensene enn å inngå nye avtaler med idrettslag.

Ishockeysluttspillet er avlyst. Om sluttspillet i håndball skal gå som planlagt, besluttes på torsdag.

Barnetreninger og cuper avlyses

Det er ikke bare de store internasjonale arrangementene som avlyses i disse dager. Også på grasrotnivå avlyses flerfoldige arrangementer landet rundt. Treninger for barn blir også avlyst over en lav sko.

I Trondheim har kommunen anbefalt å avlyse alle idrettsarrangementer for barn under 13 år.

I skrivende stund har også Oslo-klubbene Bækkelagets Sportsklub og Kjelsås IL avlyst alle arrangementer, kamper og treninger ut måneden.

Les også

Hva skjer hvis fotballturen din avlyses? Her er fem spørsmål og svar om korona og idrett.

Mange cuper og arrangementer for barn er allerede avlyst. Det betyr tapte inntekter for grasroten. Her fra Norway Cup i fjor.

Breddeidrettens inntektsgrunnlag forvitrer

Avlyste treninger er én ting. Men for mange av idrettslagene er barnearrangementer en stor del av inntektsgrunnlaget de baserer sin virksomhet på.

– Det er nok krevende for mange. Hvis konsekvensen blir at idrettslag går konkurs eller må sette opp treningsavgifter ytterligere, så er det tragisk, sier generalsekretær i Oslo Idrettskrets Magne Brekke.

Et av arrangementene som er besluttet avlyst, er Vestfossen håndballcup i Øvre Eiker.

Der skulle 124 håndballag med mellom 1000–1100 barn samles til den 11. utgaven av turneringen i slutten av april.

– Cupen er vår hovedinntektskilde som er med på å sikre at vi driver håndballgruppen godt. Vi har ikke økt kontingenten på mange år, og det er takket være cupen, forteller turneringsleder Øyvind Kjos.

Vestfossen IL har god økonomi og skal klare seg godt på tross av at hovedinntektsgrunnlaget for 2020 forsvinner.

Barneidretten rammes hardt. Mange idrettslag innfører nå treningsnekt og mange arrangementer stoppes (illustrasjonsbilde).

– Unntakstilstand for frivilligheten

Slik er det derimot ikke for alle idrettslag i Norge.

– Det er som regel budsjetter som går i null. Noen har oppsparte midler og mer kraft. For andre er det fort meget krevende om planlagte arrangement må avlyses, sier Brekke i Oslo Idrettskrets.

Derfor er idrettskretsen i hovedstaden, som ellers i landet, engstelig for hvor lenge koronaviruset vil lamme planlagte arrangementer.

– Det er en unntakstilstand for frivilligheten som er til å leve med om det er to-tre uker. Om det blir i månedsvis, er det ytterst krevende for mange, sier Brekke.

Magne Brekke i Oslo Idrettskrets mener at avlysninger av arrangementer kan bli kritisk for inntektsgrunnlaget til flere av idrettslagene på grasrotnivå.

Kildes drøm kan briste

Så er vi over på kjendisene og idrettsbarnas store idoler.

For en del toppidrettsutøvere handler koronakrisen om tapte muligheter til suksess. Den norske utøveren som kanskje er nærmest en barndomsdrøm, å vinne verdenscupen sammenlagt, er Aleksander Aamodt Kilde. Han leder verdenscupen i alpint. Nå går de siste rennene i slalåm og storslalåm uten publikum i Slovenia til helgen.

Den avsluttende finaleuken i italienske Cortina er for lengst avlyst. Det betyr færre verdenscuppoeng å kjempe om. Og kanskje taper Kilde akkurat på dette.

Les også

Kilde har overrasket både Svindal og seg selv med drømmesesong: – Jeg har lært av Aksel

Finaleuken i alpint i italienske Cortina er avlyst. Det gjør at drømmen om å vinne verdenscupen sammenlagt, ser vanskelig ut for Aleksander Aamodt Kilde.

Den avlyste Amerika-turen

Norske langrennsløpere bestemte seg for å droppe tur til avslutningen av verdenscupen i USA og Canada. Det kan være dårlig nytt for Johannes Høsflot Klæbo. Han hadde et bitte lite håp om å kunne ta verdenscupen sammenlagt, og han skulle over på andre siden for å sikre seg sprintcupen. Mulighetene til dette er nå borte.

Johannes Thingnes Bø har fortsatt los på sammenlagtseieren i verdenscupen i skiskyting. Men for at den drømmen skal gå i oppfyllelse, må finalen i Kollen neste helg gå som planlagt.

Slik situasjonen er nå, er det slett ikke sikkert.

Les også

Norge dropper verdenscupfinalen

Femmila i Holmenkollen ble sesongens siste renn for Johannes Høsflot Klæbo og de andre løperne på det norske langrennslandslaget.

Den omtalte Serbia-kampen

Det norske herrelandslaget i fotball har fortsatt en mulighet til å kvalifisere seg til mesterskap for første gang på 20 år. Men kampen mot Serbia på Ullevaal som kan gi ny kvalifiseringsmulighet tirsdagen etterpå, må gå for tomme tribuner 26. mars.

En bakdel for Haaland, King og Ødegaard som alle drømmer om et mesterskap med flagget på brystet.

Les også

Mener Norge mister fordel: – Rent sportslig et det brutalt

Erling Braut Haaland & co. må spille mot Serbia for tomme tribuner. Det kan gi en mer krevende vei til EM i fotball.

Stavanger Oilers drømte selvfølgelig om å vinne hockeyligaen. Nå er sluttspillet avlyst. Slik kunne vi fortsatt med drømmer og håp om idrettslig suksess. Generalsekretæren i ishockeyforbundet, Ottar Eide, uttrykker det som mange tenker rundt dette.

– Reduksjon av helsefare er viktigere enn idretten i disse dager, sier han.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Idrett