Smadret verdensener Djokovic: Tok sin første Grand Slam-tittel

(Djokovic - Medvedev 4–6, 4–6, 4–6) Foran et kjendistett publikum spilte Daniil Medvedev sin enorme motstander til vanvidd.

SLO DJOKOVIC: Daniil Medvedev i US Open-finalen på Billie Jean King National Tennis Center i New York natt til mandag norsk tid.

Det var verdensener Djokovic (34) mot verdenstoer Medvedev (25) på hardcourten i New York. Det var 20 Grand Slam-titler mot null Grand Slam-titler. Det var Djokovic som skulle bli den sjette i historien til å ta alle fire Grand Slam-titlene på ett kalenderår.

Men på drøyt to timer var Djokovic slått, nesten ydmyket. Det var så man måtte gni seg i øynene.

Men Djokovic viste seg som en mann, og bød på en raus seiersklem til sin overmann etter kampen.

– Gratulerer til Daniil. Utrolig. Utrolig kamp. Om det er noen som fortjener dette, så er det du, sa en gråtkvalt Djokovic.

GRATULERER: Novak Djokovic var raus med Daniil Medvedev etter kampen og tapet.
Les også

Djokovic med ny Wimbledon-seier – tangerte Nadal og Federer

– Jeg vil si at i kveld, selv om jeg ikke vant, så er hjertet mitt fylt med glede, for dere fikk meg til å føle meg spesiell. Dere rørte sjelen min. Jeg har aldri opplevd dette i New York. Jeg elsker dere, sa Djokovic til publikum.

– Sorry til Djokovic

For det var russeren som startet best, spilte best og var best. Og selv om Hollywood-kjendiser og andre eksploderte i jubel da Djokovic leverte vinnere i Billie Jean King National Tennis Center, så var det Medvedevs kveld.

– Sorry til dere fans og Djokovic, for vi vet hva han gikk for i dag. Jeg har aldri sagt dette til noen, men jeg sier det her til dere nå, for meg er du den største tennisspilleren i historien, sa Medvedev og fikk frem et smil hos 34-åringen.

Les også

Emma Raducanu (18) vant US Open og skrev tennishistorie

Se billedgalleri av superstjernene som fulgte finalen:

25-åringen tok de to første settene rimelig greit, og spilte sin seiersvante motstander helt ut på settballen i det andre settet.

Medvedev har vært en av verdens beste tennisspillere i flere år, men Grand Slam-tittelen manglet.

Dette var russerens tredje Grand Slam-finale. Han tapte i Australian Open mot nettopp Djokovic i februar. Han tapte i US Open mot Rafael Nadal i 2019. Medvedev røk ut i semifinalen mot Dominic Thiem i US Open i fjor. Men nå var det hans tur.

I tredje sett var Medvedev både ekstremt god og bittelitt heldig. Nettet spilte også på hans lag. Han tok kjapt ledelsen 4–0. Men da våknet Djokovic og tok et blankt game. Men russeren slo tilbake og tok det neste gamet. I det avgjørende settet servet Medvedev inn sitt 16. serveess (!).

Djokovic var så frustrert i det første settet at han slo tennisracketen tre ganger i hardcourten så den ble ødelagt, og han fikk en advarsel av dommeren:

Medvedev var én ball fra matchball. Da forsto Djokovic alvoret og tok gamet. Og i den siste pausen før sidebytte gråt han under håndkleet. For han hadde publikum på sin side. De var elleville på serberens vegne. Dommeren måtte roe dem mange ganger. Og støtten rørte serberen dypt. Han følte seg virkelig verdsatt i New York.

I det tiende gamet i tredje sett ble det en veldig lang ballveksling, som endte med at Djokovic slo ut.

– Jeg må vinne

Men under seierstalen kom applausen fra publikum til Medvedev også. Han takket dem.

– Kona mi og jeg har et jubileum i dag. Jeg kom ikke på noen gave under turneringen. Jeg tenkte om jeg tapte i dag, så har jeg ingen tid til å finne en gave, så jeg må vinne, sa Medvedev og fikk mer applaus.

Så fikk han en sjekk på 2,5 millioner dollar. Så nå kan han ta med kona ut på shopping.

TROFEET: Daniil Medvedev kysset sitt livs første Grand Slam-trofé.
Les også

Ingen har klart det på 33 år – nå er Djokovic storfavoritt

Der er 33 år siden tyske Steffi Graf vant samtlige fire Grand Slam i samme kalenderår. Natt til mandag norsk tid kunne Djokovic kopiert bragden med Rod Laver som vitne. 83-åringen tok alle fire titlene i 1962 og 1969 Han er den eneste som har klart det to ganger.