Weng og Kalvå har testet positivt på coronavirus

Langrennsløperne Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå har fått påvist coronavirus, halvannen uke før OL starter.

– Det er en situasjon som er fryktelig kjedelig å komme i som et lag og skikkelig, forferdelig stusslig for de det gjelder, sier Øystein Andersen, lege for landslaget i langrenn.

Han har fått samtykke fra Weng og Kalvå om å offentliggjøre deres navn. VG meldte tidligere onsdag at det var smitte blant Norges OL-tropp i langrenn.

Weng og Kalvå skal ifølge lokale regler i Italia i isolasjon i ti dager - til torsdag 3. februar, sier Andersen. Første øvelse (fellesstart med skibytte) for kvinnene er 5. februar og herrene er 6. februar.

– Det er en utrolig lei situasjon og fryktelig for dem som er smittet, sier langrennssjef Espen Bjervig.

En positiv test så tett på OL som nå vil gjøre det vanskelig å komme seg til Kina, og Andersen sier at det for tidlig å konkludere om Weng og Kalvå kan gå i OL.

– For det første må de teste seg ut av 10 dager i isolasjon i Italia. Så kreves det fem negative tester på fire dager etter det, sier langrennslege Øystein Andersen.

Mandag ble det kjent at Arild Monsen, herrenes sprinttrener, testet positivt for coronaviruset på sin hjemreise fra samlingen i Seiser Alm.

Det har skapt stor usikkerhet i langrennstroppen, og alle utøvere og støtteapparatet tok PCR-test i Italia mandag. To av disse slo positivt ut.

POSITIVE TESTER: Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå, her fra Tour de Ski i 2020.

Weng har vært Norges nest sterkest bak Therese Johaug denne vinteren. Hun viste styrke i Tour de Ski med å bli nummer tre totalt og vinne den siste etappen.

Etter touren sa Weng at hun skulle isolere seg i Norge, ikke engang møte kjæresten, før avreise til samlingen i Seiser Alm.

Weng har siden pandemien startet vært åpen om frykt for smitte og at hun synes det har vært ubehagelig å reise rundt for å gå skirenn.

Weng har brukt visir på fly og ofte to munnbind. Under hele pandemien har hun åpnet dører med albuen. I pressesonen har hun vært ekstra påpasselig med å holde avstand.

– Jeg får liksom ikke gjort mer enn å være kjempeforsiktig, sa Weng på et pressetreff mandag.

Coronaalarmen gikk i den norske OL-troppen da sprinttrener Arild Monsen testet positivt ved hjemreisen sin til Norge.

– Jeg hadde intervall i dag og den gikk bra. Jeg var veldig fornøyd med det, sa Weng mandag.

Kalvå var tatt ut til sitt første OL i alder av 29 år. Hun gikk seg inn i Kina-troppen med tre løp topp 15 i Tour de Ski.

– Det er kjempekjedelig at det skjer nå, når vi har berget oss så lenge. Jeg håper og tror resten av oss berger unna, sa Kalvå om smitten til Monsen mandag.

Herreløperne og trener Eirik Myhr Nossum ble definert som nærkontakter og satt i karantene i Italia etter Monsens smitte.

Etter planen skulle langrennsløperne fly til Beijing 27. januar. Nå blir det tidligst 31. januar.

– Det er ingen utøvere som kommer til å reise til OL i morgen som planlagt. Avreisen blir forskjøvet, sier Bjervig.

Før avreise må alle avlegge to negative PCR-tester i løpet av de siste fire dagene før avreise.

Hvis man har fått påvist smitte i løpet av de siste 30 dagene før avreise, må man teste negativt ytterligere to ganger i løpet av de siste dagene før avreise. Det skal være 24 timer mellom hver av testene som blir utført, har Olympiatoppens medisinske ansvarlige, Aasne Fenne Hoksrud, opplyst.