Aftenpostens gullmedalje 1933–2022
Aftenpostens gullmedalje er en av de høyeste utmerkelser som blir utdelt innen norsk idrett. Her kan du lese om vinnerne, historien og statuttene.
HISTORIEN
- Ble ble innstiftet i 1933 av Idrettsbladet. Året etter, i 1934, ble den overtatt av Morgenbladet, og fikk navnet Morgenbladets gullmedalje.
- Fra 1993 til 1996 het prisen Stiftelsen Morgenbladets gullmedalje.
- Aftenposten overtok deretter ansvaret for utdelingen, og fra 1997 ble prisen hetende Aftenpostens gullmedalje.
- Ifølge statuttene skal prisen deles ut for årets beste idrettsprestasjon, og kan bare gis én gang til samme idrettsutøver.
Statuttene finner du nederst i denne artikkelen
JURYEN 2022
Bertil Valderhaug, Aftenpostens sportssjef (juryleder)
Åge Dalby, tidligere sportsjournalist og kommentator i VG
Berit Skirstad, Norske Idrettsleder-Veteraner
Lars Kolsrud, Norske Idrettsleder-Veteraner og idrettslege
Sarah Sørheim, tidligere kulturredaktør Aftenposten
VINNERE AV AFTENPOSTENS GULLMEDALJE
2022: Casper Ruud, tennis
Litt fra begrunnelsen: En nordmann som spilte seg helt frem til finalen i Grand Slam? Helt utenkelig for få år siden for vinteridrettsnasjonen Norge. Nå hadde vi plutselig fått en som yppet seg mot de beste i verdensidretten tennis.
Så rå var prestasjonen i French Open at Casper Ruud gjør noe som er unikt i historien til Aftenpostens gullmedalje. 24-åringen får gullmedaljen selv om han som indivduell utøver ikke vant da det gjaldt som aller mest. Men han kom til to finaler i Grand Slam, noe som hver for seg er en bragd. Hans betydning for tennissporten her hjemme ble avgjørende.
2021: Jakob Ingebrigtsen, friidrett
Litt fra begrunnelsen: Gledesutbruddet «åh, det var lett!» rett inn i kamera rett etter målpassering sier alt om hvor suveren han var. Jakob Ingebrigtsen eide 1500-meteren under OL i Tokyo.
Absolutt alt stemte. Forberedelsene. Formen. Taktikken underveis. Da det gjaldt som mest, satte han personlig rekord og slo kenyaneren Cheruiyot for aller første gang. Og det i en av de aller mest prestisjefylte konkurransene i OL.
I et ellevilt norsk idrettsår var det ikke tvil: Aftenpostens gullmedalje går til Jakob Ingebrigtsen (21).
2020: Erling Braut Haaland, fotball
Litt fra begrunnelsen: Erling Braut Haaland får prisen 2020 for sine prestasjoner på den internasjonale fotballscenen. Han har scoret 16 mål på 12 kamper i Champions League siden den ble en del av verdens beste klubbliga i 2019. I Bundesliga har han scoret 23 mål siden han kom til Borussia Dortmund. Ser man på kalenderåret 2020 i ett, har han scoret 39 mål på 37 kamper for Dortmund og Norge.
Internasjonalt vekker det oppsikt. I norsk målestokk er det enormt. I 2020 har Haaland vært Fotball-Verdens mest omtalte unggutt og er blitt en av de mest ettertraktede angriperne.
2019: Therese Johaug, langrenn
Litt fra begrunnelsen: Therese Johaug får Aftenpostens gullmedalje 2019 for sin overlegne prestasjon i ski-VM i Seefeld og kanskje mest for maktdemonstrasjonen på 15-kilometeren med skibytte. Der endte hun nesten et minutt foran Ingvild Flugstad Østberg og Natalja Neprjajeva i mål.
Tilsammen tok Johaug tre individuelle VM-gull (15 km, 10 km klassisk, 30 km fri) i Seefeld. Ikke bare det. Enkelte ganger gikk hun så fort at solen nesten hadde gått ned da de andre kom i mål.
Det er en overlegenhet her, som er lett å gå trøtt på. Kvinnelangrenn er så forutsigbart. Vi prøver å uttale noen russiske navn, lar oss sjarmere av svenske tjejer og håper at det snart skal komme en tysker med litt fart i beina. Men så vinner Therese Johaug og Norge til slutt likevel.
2018: Håvard Holmefjord Lorentzen, skøyter
Litt fra begrunnelsen: For første gang på 70 år tok en nordmann OL-gull på 500 meter skøyter. Løpere fra syv nasjoner var blant de åtte beste på resultatlisten i Pyeongchang.
500-meter er skøytesportens formel 1-sport. Det er den gjeveste skøytedisiplinen internasjonalt og blant de største øvelsene i vinter-OL-sammenheng. Det skal dessuten så utrolig lite til for at et slikt løp går i vasken. Ett feilskjær, og du havner utenfor pallen. Et gull på 500 meter henger høyt.
Lorentzens OL-gull kom i grevens tid for dem som er glade i nordmenn som går fort på skøyter.
Les intervjuet med Håvard Holmefjord Lorentzen fra 2018:
2017: Karsten Warholm, friidrett
Litt fra begrunnelsen: Karsten Warholm tok VM-gull på første forsøk. Som 21-åring. I friidrett – en idrettsgren som de fleste på to bein kan bedrive rundt omkring i verden. Det var ingen tvil i gullmedaljejuryen i år. Når man tar et VM-gull i en løpsøvelse i friidrett, noe ingen norsk mann hadde gjort før ham, er det ikke så vanskelig å utdele Aftenpostens gullmedalje.
Les intervjuet med Karsten Warholm fra 2017:
2016: Ada Hegerberg, fotball
Litt fra begrunnelsen: Juryen gir Ada Stolsmo Hegerberg Aftenpostens gullmedalje fordi hun scoret 54 mål for Lyon sist sesong, fordi hun var med å avgjøre Champions League-finalen og fordi hun er Europas beste fotballspiller. Hegerberg er den første fotballspilleren som får denne utmerkelsen siden den ble etablert i 1933.
Les intervjuet med Ada Hegerberg fra 2016:
2015: Mats Zuccarello, ishockey
Vant først og fremst fordi han kjempet seg inn i verdenstoppen i ishockey.
Litt fra begrunnelsen: «Han er en stor poengsamler og en stjerne på ett av de mest meritterte lagene i én av verdens tøffeste idretter og ligaer. Bare det er en bragd. Mats Zuccarello har bygget karrieren sin stein for stein i Norge, Sverige, Russland og USA.»
Les intervjuet med Mats Zuccarello fra 2015:
2014: Kjetil Jansrud, alpint
Vant på grunn av OL-gullet i super G i Sotsji.
Litt fra begrunnelsen: "Kjetil Jansrud sto frem da den kanskje største favoritten sviktet. Det at han også kom tilbake etter korsbåndsskaden året før, gjør denne bragden stor."
Les intervjuet med Kjetil Jansrud fra 2014:
2013: Magnus Carlsen, sjakk
Tok prisen for VM-gullet i sjakk mot Vishy Anand i Chennai. Litt fra begrunnelsen: "Magnus Carlsens VM-gull i sjakk er utvilsomt årets største bragd."
Les intervjuet med Magnus Carlsen fra 2013:
2012: Sarah Louise Rung, svømming
Sarah Louise Rung vant Aftenpostens gullmedalje for sitt Paralympics-gull på 200 meter fri i London. Litt fra begrunnelsen: "Hun har vist at det går an å bli en vinner selv om du rammes av en personlig tragedie. Sarah Louise Rung (23) er årets vinner av Aftenpostens gullmedalje."
- Les intervjuet med Sarah Louise Rung fra 2013 her
- Les kommentaren om Rung her
2011: Alexander Dale Oen, svømming
Vant i 2011 for sitt VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai. Litt fra begrunnelsen: "Da hele Norge var i sorg, sørget Alexander Dale Oen for en av tidenes idrettsbragder."
- Les intervjuet med Alexander Dale Oen fra 2011 her
- Les kommentaren om Dale Oen her
2010: Thor Hushovd, landeveissykling
Vant i 2010 for VM-gullet i landeveissykling i Melbourne.
Litt fra begrunnelsen: "Hushovds bragd var av den gigantiske sorten. I ti år har jeg sittet i juryen for Aftenpostens gullmedalje. Aldri før har det vært enklere å finne den aller beste blant mange gode kandidater."
- Les intervjuet med Thor Hushovd fra 2010 her
- Les kommentaren om Hushovd her
2009: Petter Northug, langrenn
Vant i 2009 for VM-gullet på 5-mila i Liberec. Litt fra begrunnelsen: "Vinnerskallen: Petter Northug er vinner av fordi han har en guddommelig evne til å gjøre det som er lurest til riktig tid."
- Les intervjuet med Petter Northug fra 2009 her
- Les kommentaren om Northug her
2008: Andreas Thorkildsen, friidrett
Vant for OL-gullet i spyd i Beijing. Litt fra begrunnelsen: "Årets råeste: Sjelden har det vært lettere å kåre vinneren av Aftenpostens gullmedalje enn i år. Selvsagt måtte det bli spydkasteren Andreas Thorkildsen."
- Les intervjuet med Andreas Thorkildsen fra 2008 her
- Les kommentaren om Thorkildsen her
2007: Aksel Lund Svindal, alpint
Vant i 2007 for VM-gullet i utfor. Litt fra begrunnelsen: "Kunsten å holde hodet kaldt: Det mest unike med Aksel Lund Svindal som alpinist er ikke fysikken eller teknikken, men det som sitter mellom ørene."
- Les intervjuet med Aksel Lund Svindal fra 2007 her
- Les kommentaren om Svindal her
2006: Kjetil André Aamodt, alpint
Vant i 2006 for OL-gullet i super G. Litt fra begrunnelsen: "Vanskeligst av alt: OL-gull i 1992. En ny medalje av samme valør 14 år senere. Kjetil André Aamodts bragd gjør egentlig debatten om hva som er den vanskeligste idretten uvesentlig."
- Les intervjuet med Kjetil André Aamodt fra 2006 her
- Les kommentaren om Aamodt her
2005: Marit Bjørgen, langrenn
Vant i 2005 for sitt gull på 30-kilometeren i VM. Litt fra begrunnelsen: "Aftenpostens gullmedalje deles ut til den utøveren som har stått for årets idrettsbragd. Selv om konkurransen som alltid var stor, var det i år ikke særlig tvil i juryen. Valget måtte bare falle på Marit Bjørgen. Den rå tremila på ski-VMs nest siste dag hadde Marit knapt våget å drømme om på forhånd."
- Les intervjuet med Marit Bjørgen fra 2005 her
- Les kommentaren om Bjørgen her
2004: Gunn-Rita Dahle, terrengsykling
Vant for sitt OL-gull i terrengsykling i 2004. Litt fra begrunnelsen: "Hun var faktisk så langt nede i forkant av OL i Sydney at hun seriøst vurderte å ta sitt eget liv. Fire år senere sto hun med et digert smil øverst på seierspallen i Athen. Den triumfen var den største av de syv titlene hun vant denne sesongen. I 2004 har hun vært suveren, men det er ene og alene bragden i det stekende solskinnet i Athen som er grunnen til at hun så fortjent kan henge vår gullmedalje rundt halsen."
- Les intervjuet med Gunn-Rita Dahle fra 2004 her
- Les kommentaren om Dahle her
2003: Petter Solberg, rally
Vant for sin VM-tittel i rally i 2003. Litt fra begrunnelsen: "Solbergs historiske VM-triumf kom etter sterk kjøring hele sesongen, og bragden ble ytterligere forsterket da han reiste til Wales som nummer to i sammendraget, og gjorde absolutt alt riktig. Da presset var på det sterkeste, beholdt han roen og konsentrasjonen, og vant åtte av åtte fartsprøver lørdag 8. november. Dermed tok han over ledelsen – og beholdt den."
- Les intervjuet med Petter Solberg fra 2003 her
- Les kommentaren om Solberg her
2002: Eirik Verås Larsen, padling
Vant for sitt VM-gull i padling i 2002. Litt fra begrunnelsen: "Juryen for Aftenpostens gullmedalje må ha hatt en særdeles vanskelig oppgave i år. Kandidatene var sterke og ikke minst mange. Året som snart avsluttes, er et av de beste for norsk toppidrett gjennom tidene."
- Les intervjuet med Eirik Verås Larsen fra 2002 her
- Les kommentaren med Verås Larsen her
2001: Olaf Tufte, roing
Vant for sitt VM-gull roing i 2001. Litt fra begrunnelsen: "Juryen for Aftenpostens gullmedalje hadde et særdeles kort møte i år. Samtlige medlemmer hadde én og samme kandidat, og dermed var det ikke så mye å diskutere. Roeren Olaf Tufte er en verdig vinner."
- Les intervjuet med Olaf Tufte fra 2001 her
- Les kommentaren om Tufte her
2000: Trine Hattestad, friidrett
Vant for sitt OL-gull i spyd i 2000. * Les intervjuet med Trine Hattestad fra 2000 her
1999: Lasse Kjus, alpint
Vant for sitt VM-gull i Super G i 1999. Litt fra begrunnelsen. "På bakgrunn av bragd-perspektivet peker juryen spesielt på det tøffe sporvalget når tildelingen skal begrunnes. Kjus tok et annet spor enn konkurrentene og fikk dermed større fart og en annen vinkel ut på målhoppet."
- Les intervjuet med Lass4 Kjus fra 1999 her
- Les kommentaren om Kjus her
1998: Ole Einar Bjørndalen, skiskyting
Vant for sitt OL-gull på sprinten i Nagano 1998. Litt fra begrunnelsen: "Det er vanskelig å finne en kandidat som så til de grader fyller kriteriene når årets største idrettsdåd skal velges. Bjørndalen sto for en bragd helt utenom det vanlige denne februardagen i Nozawa Onsen."
- Les intervjuet med Ole Einar Bjørndalen her
- Les kommentaren om Bjørndalen her
1997: Hanne Haugland, friidrett og Bjørn Dæhlie, langrenn
Haugland fikk den for sitt VM-gull i høyde, mens Dæhlie fikk den for VM-gullet på 10-kilometeren. Litt fra begrunnelsen: "Hanne Haugland og Bjørn Dæhlie får Aftenpostens gullmedalje for hver sin store idrettsbragd i 1997. Hanne hoppet høyt til himmels og fikk gledessjokk under friidretts-VM i Athen, mens Bjørn hadde dagen da absolutt alt stemte på tikilometeren i ski-VM."
- Les intervjuet med Hanne Haugland og Bjørn Dæhlie fra 1997 her
- Les kommentaren fra 1997 her
1996: Vebjørn Rodal, friidrett
800-meterløperen Vebjørn Rodal vant Morgenbladets gullmedalje i 1996. * Ble olympisk mester, med ny olympisk rekord, på 800 meter i Atlanta.
- Født 16. september 1972 i Berkåk.
1995: Tommy Ingebrigtsen, skihopping
Tommy Ingebrigtsen vant Morgenbladets gullmedalje i 1995. * Ble verdensmester i K120 i Thunder Bay.
- Født 8. august 1977 i Trondheim.
1994: Geir Moen, friidrett og Monica Valvik, sykling
Sprinteren Geir Moen og sykkelrytter Monica Valvik (I dag: Monica Valen) vant Morgenbladets gullmedalje i 1994. * Moen (født 26. juni 1969 i Oslo) ble europamester på 200 meter og tok sølv på 100 meter i Helsingfors.
- Valen (født 15. september 1970) ble verdensmester i landeveissykling på Sicilia.
1993: Espen Bredesen, skihopping og Knut Holmann, padling
Skihopperen Espen Bredesen og padleren Knut Holmann vant Morgenbladets gullmedalje i 1993. * Bredesen (født 2. februar 1968 i Oslo) ble verdensmester individuelt i K120 og laghopp i Falun.
- Holmann (født 31. juli 1968 i Oslo) ble verdensmester på K1 1000 meter i København.
1992: Finn Christian Jagge, alpint og Linda Andersen, seiling
1991: Irene Dalby, svømming
1990: Johann Olav Koss, skøyter
1989: Rolf Thorsen/Lars Bjønness, roing og Ole Kristian Furuseth, alpint
1988: Tor Heiestad, skyting
1987: Torbjørn Løkken, kombinert og Tone Nyhagen/Knut Sæborg, dans
1986: Ingrid Kristiansen, friidrett
1985: Jon Rønningen, bryting
1984: Tom Sandberg, kombinert
1983: Eirik Kvalfoss, skiskyting
1982: Berit Aunli, langrenn
1981: Øyvin Thon, orientering
1980: Bjørg Eva Jensen, skøyter
1979: Einar Rasmussen og Olaf Søyland, padling
1978: Lene Jenssen, svømming
1977: Grete Waitz, friidrett
1976: Ivar Formo, langrenn
1975: Alf og Frank Hansen, roing
1974: Sten Stensen, skøyter
1973: Oddvar Brå, langrenn
1972: Knut Knudsen, sykling
1971: Leif Jenssen, vektløfting
1970: Stig Berge, orientering
1969: Dag Fornæss, skøyter
1968: Magnar Solberg, skiskyting
1967: Berit Berthelsen, friidrett
1966: Gjermund Eggen, langrenn
1965: Per Ivar Moe, skøyter og Olav Jordet, skiskyting
1964: Terje Pedersen, friidrett
1963: Reidar Hjermstad, langrenn
1962: Toralf Engan, skihopping
1961: Åge Storhaug, turn
1960: Håkon Brusveen, langrenn
1959: Sverre Stensheim, langrenn
1958: Inger Bjørnbakken, alpint
1957: Knut Johannesen, skøyter og Magne Lystad, orientering
1956: Egil Danielsen, friidrett
1955: Lars L. Ese d.y. og Erling Kongshaug, skyting
1954: Bjarne Lingås, boksing
1953: Audun Boysen, friidrett
1952: Hallgeir Brenden, langrenn
1951: Stein Eriksen, alpint
1950: Martin Stokken, friidrett
1949: Hjalmar Andersen, skøyter
1948: Thor Thorvaldsen, seiling
1947: Leif Hveem, motorsykkel og Hans Aasnes, skyting
1946: Godtfred Holmvang, friidrett
1940-45: Ikke utdelt
1939: Lars Bergendahl, langrenn
1938: Hans Engnestangen, skøyter
1937: Michael Staksrud, skøyter
1936: Willy Røgeberg, skyting
1935: Hjalmar Johannessen, friidrett
1934: Johannes Bognerud, friidrett
1933: Sigurd Vestad, langrenn
STATUTTENE
- Aftenpostens gullmedalje tildeles den norske kvinne eller mann som i kalenderåret etter komiteens innstilling har utført den største idrettsbragden. Medaljen kan ikke tildeles lag, men til en enkelt lagidrettsutøver hvis komiteen finner den berettiget.
- Aftenpostens gullmedalje kan bare utdeles én gang til en og samme person.
- Hvis to eller flere kandidater etter komiteens mening står likt, skal det tas hensyn til hvilken betydning idrettsbragden har, eller kan få, for den bestemte idrettsgren.
- Komiteen skal så vidt mulig unngå å utdele to medaljer ett og samme år.
- Komiteen kan, hvis ingen kandidater finnes verdig, unnlate å utdele gullmedaljen et år.
- Hvis gullmedaljen ett år ikke utdeles, skal det ikke av den grunn utdeles to Gullmedaljer det påfølgende år.
- Komiteen skal bestå av tre eller fem personer med grunnsolid kjennskap til norsk idrett.
- Komiteens innstilling til utdeling av Aftenpostens gullmedalje er suveren.