16 år med tørke i Hoppuka – nå har Hopp-Norge troen på Granerud

Ingen nordmenn har vunnet prestisjetunge Hoppuka siden Anders Jacobsen i 2006/07-sesongen. Flere tidligere storheter har troen på at Halvor Egner Granerud (26) kan ende tørken.

LEDER: Halvor Egner Granerud leder Hoppuka etter åpningsrennet i Oberstdorf.

– Utrolig start på Hoppuka. Det å komme i gang så godt med 13 poeng foran ... det kommer til å være selvtilliten og «boosten» han trenger for å vinne hele Hoppuka, sier Espen Bredesen, vinneren av Hoppuka i 1993/94, til VG, og legger til:

– Denne gangen ser det virkelig lovende ut.

Etter to knallgode hopp i åpningsrennet i Oberstdorf, leder Granerud med 13,4 poeng før de tre siste rennene, den største ledelsen siden Gregor Schlierenzauer var 18,1 poeng foran Andreas Kofler i 2011. Schlierenzauer økte forspranget og vant Hoppuka den gangen med 25,8 poeng.

– Det er utrolig å se når man til de grader dominerer i den vanskelige Schattenbergbakken, sier NRKs tidligere hoppkommentator Arne Scheie, som har kommentert 42 utgaver av Hoppuka.

– Så god i begge omgangene, og den ledelsen minner meg litt om Sigurd Pettersen da han vant i sin tid. Han la grunnlaget med en fantastisk første konkurranse, sier Scheie.

Pettersen var enda mer dominant i det første rennet i Oberstdorf for 19 år siden, 22,5 poeng foran annenmann Thomas Morgenstern. Pettersen vant Hoppuka med 35,1 poengs avstand ned til nummer to.

Men Scheie demper tonen noe. Han vet hva det kreves å vinne.

– Hoppuka er Hoppuka, men jeg kan ikke huske at det har skjedd at noen har begynt så godt før – for så å falle av, legger han til.

Roar Ljøkelsøy har elleve verdenscupseire og en tredjeplass i Hoppuka fra 2005/06-sesongen. Den tidligere skihopperen fra Orkdal mener at Granerud kan «absolutt klare» å vinne Hoppuka.

– Det tyder at han har mye kraft, frihet og energi i det han gjør – også flyr han godt i tillegg, sier 46-åringen med to OL-bronser på CV-en.

– Han har vært i egen klasse i Oberstdorf. Det er sjelden vare uansett nasjon man er fra, så det er helt vilt bra.

Når han sier at det er sjelden vare, refererer han til at Granerud var i en egen klasse også i kvalifiseringen onsdag.

Nordmannen hoppet 134,5 meter under svært vanskelige vindforhold.

Se hoppet fra kvalifiseringen:

– Det er imponerende. Det er kjekt å se sånn idrett – og ikke minst stemningen. Det er fantastisk å se publikum, sier Lars Bystøl, OL-vinneren i normalbakke under Torino-lekene i 2006.

I Oberstdorf bor det drøyt 10.000 mennesker. Likevel var det 25.500 mennesker som så på åpningsrennet ifølge arrangøren.

Neste renn er nyttårsrennet i Garmisch-Partenkirchen.

– Bakken i Garmisch er litt lik (Oberstdorf), og med den formen han er i nå blir det veldig kjekt å se på, avslutter Bystøl.