Sport

Oslo Maraton slet med underskudd. Disse grepene reddet festen for 15.000 løpere.

Oslo Maraton hadde ikke råd til å fortsette med underskudd. Nå er mye gjort for å komme i pluss.

Det var perfekte forhold under lørdagens løpefest.
  • Mette Bugge
    Journalist

Med nesten 20.000 påmeldte, og trolig rundt 15.000 som fullførte, er Oslo Maraton fortsatt det største mosjonsløpet Norge. Holmenkollstafetten er riktignok større, men også litt annerledes.

Det finnes mange mosjonsløp, nærmere 2000 med smått og stort over hele landet.

– Omtrent 80 av dem er maratonløp, sier Kjell Vigestad.

Den tidligere daglig lederen i mosjonistorganisasjonen Kondis, nå pensjonist og fotograf, har fulgt løpsbølgen siden starten på 80-tallet.

Han har sett løp gå nedenom og hjem, for så å bli reddet igjen. Sentrumsløpet og Oslo Maraton er to av dem som fikk et fortsatt liv etter å ha ligget på sotteseng.

Det var perfekt løpevær i Oslo lørdag.

Mosjonsløpet i Oslo lever

Lørdag var det perfekte løpeforhold da det var tilbud om barneløp, rulleski, rullestol, maraton, halvmaraton og 10 km.

Dagen før var det tre km. Den siste distansen gikk ikke så bra, da det ble tull med løypa. Den måtte legges om rett før start, etter at politiet ikke godkjente den opprinnelige.

Men Oslo Maraton holder seg likevel bra, i en tid da sykling, langrenn og flere mosjonsløp sliter.

Les også

  1. Ser du noen du kjenner? Her er bildene fra Oslo Maraton

  2. Dagfinn Enerly fullførte i Oslo maraton: – Et av de mest inspirerende menneskene jeg har møtt

Hele 15.000 løp maraton.

Må komme i mål på plussiden

Oslo Maraton har også hatt sine problemer, ikke minst økonomisk. De to siste årene har underskuddet vært på til sammen 4,1 millioner kroner.

Karen Kvalevåg, som er daglig leder både i Oslo Maraton og arrangørklubben SK Vidar, og som 1. oktober starter opp som generalsekretær i Norges idrettsforbund (NIF), sier det slik:

– Siden forrige løp har vi hatt stram økonomistyring. Vi har jobbet profesjonelt og tettere med sponsorer. Vi har mange frivillige som bidrar og vi har en mindre, men effektiv organisasjon.

Karen Kvalevåg er sjefen for løpsfesten.

Det Kvalevåg presiserer er at Oslo Maraton ikke er et kommersielt arrangement, men at alt som skapes går tilbake til arbeidet med barn og unge i Vidar.

– Men det kan ikke bli så mye tilbake med underskudd?

– Nei, ikke de to siste årene, men det blir overskudd i år, kan hun garantere.

Vigestad husker mosjonsbølgens store downperiode på slutten av 90-tallet.

– Det var stopp i Oslo Maraton mellom 2001 og 2003, men så dro Kondis i gang løpet igjen fra 2004 sammen med Vidar.

– Det er fortsatt løp i Norge som går bra, som Bergen City Maraton som hadde vel 9000 som fullførte i år, og Sentrumsløpet som har hatt oppgang hvert år i 12 år og litt tilbake i år. Grunnen til at mange løp går ned kan forklares med overetablering. Da jeg begynte i Kondis i 1989, var det 10 maratonløp.

Ulempe med tung løype

Journalist Henrik Aasebø, som selv løp sitt 126 maratonløp på Kolbotn fredag, men måtte jobbe under løpet i Oslo, mener også at mange løp tærer på hverandre.

– Det er nok et minus for Oslo Maraton at løypa ble lagt om foran denne utgaven. Da ble den tøffere. Jeg er overrasket over det valget, sier mannen fra Rindal IL, som tidligere jobbet i bladet Friidrett i 16 år.

– Hva mener du er viktigst for å få til et godt løp som kan få opp antall deltagere?

– Det må være enkelt å melde seg på, startkontingenten må være akseptabel, serveringen god underveis og det må være god logistikk. Personlig synes jeg det er dyrt når et løp koster 800 kroner.

Aasebø løp fredag sammen med Johny Vika, som da løp maraton nummer 19 på 19 dager, og så fullførte nummer 20 i Oslo. Fortsatt ved godt mot.

Japaner i ensom majestet

Aller raskest på maraton var japaneren Yuki Kawauchi, som ble nummer ni på distansen under VM i London. Nå løp han maraton nummer 72 på tiden 2.15,57.

30-åringen kan fortelle at løping er veldig stort i hjemlandet. Tolken Brett Lanner fra Canada, som har bodd i Japan i 20 år, og som selv løp halvmaraton i Oslo, sier følgende:

– Løping har vært en av de mest sette idrettene på TV siden Tokyo Maraton ble etablert i 2007. I 2015 og 2016 var det flere mennesker som fullførte maraton enn i noe annet land i verden, USA inkludert.

-Det var utfordrende her, fordi jeg løp hele veien alene, sier vinneren, som hadde andremann 10 minutter bak seg. Det var Frew Zenebe Brkineh fra Etiopia og Sandnes (2.26,44). Bak ham kom Andreas Grøgaard fra Kragerø (2:33:20).

Ønsker seg flere premier

Pål Oraug (38) fra Sarpsborg (2.39,32) og Victor Borge Svendsen (21) fra Halden (2.41,20), ble henholdsvis nummer syv og elleve.

– Det vi synes er merkelig her er at det er så få premier. Vi får ikke noe, selv med fine plasseringer, sier den eldste.

Begge har løp fem maratonløp, og skryter av den gode stemningen i Oslo.

– Men samtidig synes jeg det er dyrt å være med, mener Oraug.

– For at et løp skal fortsette å ha suksess, må det by på noe utenom det vanlige. Og helst bør det være en rask og flat løype, kommer det fra den yngste.

Løper til jobben

Hilde Aders fra Tromsø elsker løping, og gjør det gjerne til og fra jobben som lærer.

Lørdag vant hun Oslo Maraton på tiden 2.51,03, og klarte ikke å slå persen fra samme løp tidligere.

26-åringen, opprinnelig fra Kvæfjord, skryter av løpermiljøet i Tromsø Løperklubb.

Utøveren som i fjor fikk sølv i NM, forteller at det er en stor gjeng som løper sammen i Tromsø, uansett forhold og tid på døgnet. 20 dro til hovedstaden for å delta på ulike distanser. Miljøet har alt å si for at det skal bli mange som holder på med dette.

Hør Tom Nordlie fortelle om da han måtte «flykte» fra 200 medlemmer fra Klanen på trening på Valle:

Les mer om

  1. Løping
  2. Norges Idrettsforbund (NIF)
  3. Oslo maraton
  4. Sentrumsløpet