Sport

Kristoff ble rammet av massevelt – sjanseløs i spurten

Flere favoritter i trøbbel etter kjempevelt like før slutten av etappen.

Marcel Kittel vant den andre etappen av Tour de France.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Marcel Kittel var sterkest på dagens etappe av Tour de France fra tyske Düsseldorf til belgiske Liège.

Det ble massespurt inne i Liège, og tyske Kittel sørget for favorittseier, foran franske Arnaud Démare og landsmannen André Greipel.

Alexander Kristoff var involvert i en dramatisk massevelt ikke lenge før mål, og nordmannen kom aldri opp til spurten.

– Jeg kom ikke heldig inn i spurten, var på feil side av en mann, og da ble det slik, sa Kristoff til TV 2 like etter målgang.

Les også

Slik vurderer ekspertene de norske mulighetene i Tour de France

Velten dro med seg mange ryttere, og påvirket helt klart Kristoffs sjanser til å vinne etappen. Han mistet halve laget i velten, og i tillegg punkterte nordmannen rett etterpå.

– Det tok litt tid på grunn av punkteringen, og mot oppløpet hadde jeg ingen til å hjelpe meg, så det var ikke optimalt, sier Kristoff.

Tre av lagkameratene til Kristoff kom inn i mål nesten ti minutter bak spurten. Reto Hollenstein syklet nest sist i mål, 15 minutter etter lagkapteinen sin.

Kristoff havnet til slutt på 15. plass.

Alexander Kristoff vant den innlagte spurten i hovedfeltet.

– Opptrekket satt ikke perfekt

Heller ikke Edvald Boassons lagkamerat Mark Cavendish nådde helt opp. Rett etter etappen innrømmet Dimension Data-rytteren at etappeslutten ikke ble optimalt løst.

– Det ble litt kaos i den velten, for det var mange som gikk ned, men heldigvis rammet det ikke noen av oss. Men vi hadde ikke noe bra opptrekk, sier Edvald Boasson Hagen til TV 2.

Mark Cavendish endte til slutt på fjerdeplass og Boasson Hagen kom på 19. plass. Nordmannen beholder sin 9. plass i sammendraget, 16 sekunder bak sammenlagtleder Geraint Thomas.

Feltets tredje nordmann, Vegard Stake Laengen, holdt seg rolig hele etappen, og syklet inn som 118. mann.

Skys Geraint Thomas beholder den gule ledertrøyen. Marcel Kittel tar den grønne, Taylor Phinney får klatretrøyen og Stefan Kueng beholder den hvite ungdomstrøyen. Yoann Offredo fikk prisen for mest aggressive rytter på dagens etappe, og Team Sky leder lagkonkurransen.

Geraint Thomas beholdt den gule ledertrøyen

Spurtetappe

Den andre etappen fra Düsseldorf til Liège var den første sjansen for spurterne til å vise seg frem, og i regnværet holdt de store lagene stålkontroll på bruddet som gikk da startskuddet gikk.

Men en dramatisk velt 30 kilometer før mål ga bruddet en mulighet til å øke forspranget igjen.

Bare tre mil før slutt ble det svært dramatisk da Kristoffs lagkamerat Tony Martin gikk i bakken i en sving tre mil før slutt. Han var plassert langt fremme, og svært mange ryttere – blant annet Chris Froome og Romain Bardet – var nede i bakken. Det som lå an til å bli en tradisjonell massespurt ble plutselig en kamp om å samle troppene.

Edvald Boasson Hagen slår av en prat med sin tidligere lagkamerat Geraint Thomas.
Les også

Sykkelsjefen raser etter Valverdes stygge velt: – Det var motorsyklistens feil

Chris Froome klarte å sykle seg opp til hovedfeltet igjen, men fikk tekniske problemer med sykkelen, og måtte slippe seg ned for å bytte. Storfavoritten måtte hente igjen hovedfeltet nok en gang.

Ingen av storfavorittene tapte tid i sammendraget på etappen.

Stakk med en gang

Hardkjøret startet allerede da startskuddet for den første «ordentlige» etappen i Tour de France gikk søndag formiddag. Med en gang rittdirektør Christian Prudhomme veivet i gang etappen stakk fire mann av gårde. Feltet lot Thomas Boudat, Taylor Phinney, Yohann Offredro og Laurent Pichon stikke av gårde.

Les også

Sykkelstjerne brøt Tour de France med brudd i kneskålen

Geraint Thomas (Sky) startet dagen i gul trøye.
Les også

Knallsterk Tour de France-åpning av Boasson Hagen: Brite tok overraskende seier

Mange tilskuere møtte opp til dagens etappe

Kristoff vant spurten

Mens rytterne posisjonerte seg for den innlagte spurten midtveis i løpet begynte det å hølje ned.

De fire i bruddet kjempet om de fleste poengene, og det var Thomas Boudat som tok 20 poeng. Bak i hovedfeltet kjempet kandidatene til grønn trøye for 11 poeng for femteplassen. Og i kamp med storspurtere som Peter Sagan, Mark Cavendish og André Greipel var det vår egen Alexander Kristoff som vant spurten, og sikret seg viktige poeng på den grønne trøyen.

Les også

Vil helst ikke høre snakk om den gule trøyen

Terrenget ble litt mer kupert mot slutten av etappen, og etter hvert kom også punktet som ga dagens andre klatrepoeng. I en durabelig spurt opp bakken klarte til slutt Taylor Phinney å sikre seg dagens andre klatrepoeng, og sykler dermed i den hvite og røde polkatrøyen på morgendagens etappe.

Syklistene kjørte ut av Düsseldorf etter en liten seremoni i sentrum

Mer kupert i morgen

Dagens etappe startet i Düsseldorf i Tyskland, og krysset grensen til Belgia ved Aachen. Målgang var i sykkelbyen Liège, som er kjent for klassikerrittet Liège-Bastogne-Liège. Det var en flat etappe, med to fjerdekategoriklatringer underveis, og en mellomspurt i Mönchengladbach.

I morgen går rittet inn i Frankrike, via Luxembourg. Start er i Verviers i Belgia, og målgang er i Longwy i Frankrike. Etappen er mer kupert enn dagens, og kan passe Edvald Boasson Hagen bra. Etappen avsluttes med en tredjekategoristigning, som kan knekke de tyngste spurterne.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Edvald Boasson-Hagen
  3. Alexander Kristoff