Bestemor Elisabeth (58) slo alle gutta: - Hun har et konkurransehode av en annen verden

Alle ekspertene trodde at det var en mann som skulle vinne.

I mål var det mange som ville høre hva vinner Elisabeth Edland hadde å fortelle.
  • Mette Bugge

Men Elisabeth Edland, bestemor til tre, tok innersvingen på både menn og kvinner i Finnmarksløpet.

– Hun har et konkurransehode av en annen verden, sier løpets talsmann Morten Broks.

– Det er kult at dette er en idrett der menn og kvinner konkurrerer på lik linje, og der alder ikke betyr noe, sier Elisabeth Edland selv til Aftenposten.

Dette var hennes fjerde seier i Finnmarksløpet over 500 km, og da hun kom i mål i Alta tirsdag morgen, var det mange som var imponert.

Finne hadde solid ledelse, men så...

– Akkurat det at hun skulle gå helt til topps var det ingen som så komme, siden finske Ronny Wingren var på vei mot seieren da han kjørte ut fra Skoganvarre og mot Alta. Han hadde 34 minutters ledelse, opplyser Broks.

– Jeg så det ikke komme selv heller, sier Edland.

For det var mye som skjedde underveis.

Dagevis bak et hundespann. Elisabeth Edland og de nesten 70 andre startet løpet lørdag og kom i mål tirsdag.

Så ikke noe i stiv kuling

Det blåste stiv kuling over fjellet, snødde tett og leder Wingren måtte brøyte spor. Edland dro fordel av det, men fikk jaggu en tøff reise selv også.

– Det var minimal sikt, og jeg måtte se ekstra godt for å finne løypestikkene. Jeg var utrolig glad da jeg oppdaget ryggen til Ronny, ikke først og fremst på grunn av at jeg tok han igjen, men fordi jeg så noen jeg kjente, sa Edland etter målpassering.

På grunn av de vanskelige værforholdene kjørte Edland tidlig nesten to mil feil. Men hun viste alle ryggen de siste 108 kilometerne inn mot Alta.

– Det hender arrangøren legger om løypa underveis av ulike grunner, og det er vi så vant til. Men hadde jeg ikke blitt ringt etter, hadde jeg vel fortsatt til Karasjok.

Selv toeren var fornøyd

Allerede ved sjekkpunkt Jotka hadde Elisabeth Edland (58) passert finlenderen. Og etappen inn til Alta ble en klassisk sjarmøretappe hvor hun økte ledelsen til 20 minutter. Og han som kom bak, inn til 2. plass var en storfornøyd Wingren, på tross av at han ble frakjørt av mormoren fra Nannestad de siste milene.

– Elisabeth må nok kjøre to timer feil neste år, og ikke bare halvannen time feil, slik hun gjorde i år, sa Wingren og lo.

Nannestads hundekjørerdronning

– Snart er det bare medaljegrossistene Thomas Alsgaard og Bjørn Dæhlie som har et fyldigere pokalskap enn Edland i Nannestad. Dette er nemlig hennes fjerde kongepokal. Og hun har fire EM- og ett VM-gull fra tidligere, sier Broks.

Finnmarksløpet, eller FL 500 som man kaller løpet Edland vant, var nemlig også NM, og det var den blankpussede kongepokalen hun tenkte på underveis. For finnen kunne uansett ikke ha fått den, selv om han hadde vunnet totalt.

Hva er «hemmeligheten»?

Hva er så grunnen til at Edland lykkes så godt med det hun gjør bak hundespannet sitt?

– Jeg tror dette handler om hennes kjærlighet til hundene, hennes profesjonalitet og at hun har et samarbeid med hundene som er helt unikt. Hun er ikke en ukronet hundekjørerprinsesse. Hun er dronning, mener Broks.

Gullvinner Elisabeth Edland har latt en av hundene få laurbærkransen.

Edland ler.

– Man må ha lyst til å gjøre det som skal til for å vinne. Det er hunder som skal prestere, men vil du for mye, går det ikke.

Hun har med seg mannen sin som handler, og Edland forklarer hans rolle på denne måten:

– Langrennsutøverne har smørere og andre hjelpere. Handleren kan legge ut soveposen for meg, servere mat og hjelpe til på andre måter. Men han kan ikke gjøre noe med hundene.

Kvinnene har suksess

De siste årene har kvinner gjort det veldig bra både på den halve og hele distansen, derav slagordet: Der menn er menn og kvinner vinner.

Sigrid Ekran og Inger Marie Haaland har begge vunnet det lengste løpet to ganger hvis vi tar fra 2009. På den halve distansen har åtte kvinner vunnet siden 2005.

Den stolte vinner får sine premier i Alta onsdag, en firehjuling og 33.000 kroner i premiepenger.

Og hvis man tror at hun driver med hundekjøring på heltid, er det feil.

– Jeg har 100 prosent stilling i Undervisningsetaten i Oslo.