Sport

Jakob Ingebrigtsen smadret egen rekord: - Aldri følt meg så bra

16-åringen imponerer en hel friidrettsverden.

VANT: Jakob Ingebrigtsen imponerte stort på Bislett.
 • Roar Lyngøy

Jakob Ingebrigtsen slo til med tiden 3.56,29 på en engelsk mile under Bislett Games torsdag kveld.

Dermed knuste han sin egen rekord på distansen. Løpet var også godt nok til å slå verdensrekorden til Steve Cram for 17-åringer på 3.57,43 fra 1978.

– Det var helt sykt. Jeg merket med en gang at publikum var helt på hele tiden. Det er noe av det beste jeg har vært med på. Jeg har aldri følt meg så bra i hele mitt liv. Jeg fikk sjokk på den siste runden. Jeg ble jo ikke sliten, sier Ingebrigtsen til Aftenbladet.

Coe: - Et fremragende talent

Den yngste av løperbrødrene fra Sandnes ble historisk da han som den yngste gjennom alle tider kom seg under 4 blank med 3.58,07 på en engelsk mile (1609 meter) i Eugene i USA 27. mai.

Den rekorden røk altså på Bislett torsdag.

– Et fremragende talent, uttalte IAAF-president Sebastian Coe til NRK rett før 16-åringens løp.

Faren Gjert Ingebrigtsen sa at han ikke hadde trodd at sønnen skulle klare å løpe så fort.

– Det er vanvittig fort. Helt fantastisk, sier Gjert til NRK.

Stortalentet tok ledelsen med flere hundre meter igjen, og han måtte til og med dytte unna haren før oppløpet. 3.56,29 er ny aldersrekord på distansen. Hans tidligere rekord var altså 3.58,07.

– Det her er helt vilt, helt vilt av en 16-åring, sa NRKs kommentator.

– Dette du drømmer om

I den nest siste svingen forsøkte Jakob Ingebrigtsen å gi beskjed til fartsholderen om at han ville forbi. Så sterk var 16-åringen at han helst ville sette tempoet selv. Til slutt tok haren hintet og ga Jakob Ingebrigtsen fritt leide.

– Jeg ville bare løpe. Det kunne kanskje gått enda fortere om haren hadde gitt seg tidligere, men det gikk jo ganske fort likevel, sier Sandnes-gutten med et stort smil.

Han nøler ikke med å kalle opplevelsen på Bislett denne junikvelden for sin største i karrieren til nå.

– Det er dette du drømmer om som friidrettsutøver. Alt stemte. Jeg føler meg supersterk. Jeg har aldri vært i bedre form, sier Jakob Ingebrigtsen.

Stolt storebror

Storløpet holdt naturligvis til seier for unggutten. Broren Henrik Ingebrigtsen sier dette:

– Det var helt sykt. Han sprang godt over et sekund fortere enn det jeg trodde han skulle springe. Han vinner helt klart, og jeg må bare unnskylde meg hvis noen hørte meg rope ut noen gloser. Haren gjorde en idiotjobb. Men han kom seg godt tilbake igjen. Han stoppet jo aldri. Han holdt helt til streken, sier Henrik til NRK.

– Det var sykt gøy å se på. Nå vet jeg ikke om jeg har så mange råd å komme med. Han overrasker hver gang. Jeg er ganske sikker på at det er mange her som trodde det var umulig for en liten gutt som Jakob og springe så fort som det her, sier han.

Henrik sier dette om at lillebror Jakob har satt seg som mål å vinne OL-gull:

– Den drømmen kommer bare nærmere og nærmere, sier broren.

En engasjert Bislett-general Steinar Hoen fulgte rekordløpet fra tribuneplass. Da Ingebrigtsen løp over målstreken som suveren vinner, var Hoen nede på tartandekket for å gratulere 16-åringen som førstemann.

– Et helt sykt løp av en helt syk friidrettsutøver. En ting er å planlegge for rekord, noe annet er å gjøre det. Jeg er helt vanvittig imponert over måten han taklet presset på. Jakob Ingebrigtsen er det største talentet norsk friidrett har hatt noensinne - sammen med Karsten Warholm, sier Steinar Hoen.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5