Sport

Verdenssensasjon i Norge: Sparta og Storhamar knuste verdensrekorden – spilte tidenes lengste hockeykamp

Natt til mandag ble det skrevet verdenshistorie på Hamar. Storhamar vant maratonkampen mot Sparta 2–1 – åtte og en halv time etter at den startet.

Joakim Jensen omfavnes av lagkameratene i Storhamar etter den matchavgjørende scoringen - åtte og en halv time etter kampen startet.
  • Fredrik Saltbones

24. mars 1936: Detroit Red Wings scorer 1-0 og vinner maratonkampen mot Montreal Maroons i NHL.

Da hadde kampen vart i utrolige 176 minutter og 30 sekunder (effektiv spilltid). Det var regnet for å være den lengste hockeykampen som noensinne er spilt. Helt frem til nå.

Søndag 12. mars 2017, klokken 18.00: Den femte kvartfinalekampen i NM-sluttspillet mellom Storhamar og Sparta spilles, i CC Amfi på Hamar.

Kampen startet relativt normalt. Erik de la Rose sendte Storhamar i føringen i andre periode, før Spartas Henrik Knold utlignet tidlig i den tredje - og i utgangspunktet siste - perioden.

– Villeste jeg har opplevd

Men i NM-sluttspillet er det slik at man spiller uendelig mange ekstraperioder – á 20 minutter – hvis stillingen stadig er uavgjort. Og etter utligningen i tredje periode startet scoringsproblemene for begge lagene.

Ingen av lagene klarte å få pucken i mål, og dermed måtte de stadig starte på nye overtidsperioder.

– Dette er det villeste jeg har opplevd, utbrøt TV 2s hockeykommentator Eirik Johansen da den syvende perioden var over. Lite visste TV 2-kommentatoren at kampen kom til å vare i flere timer til.

I Sverige fikk Aftonbladet med seg den oppsiktsvekkende kampen. Den svenske storavisen fikk tak i Spartas hovedtrener Lenny Eriksson i pausen mellom den sjette og syvende perioden.

– Det er helt utrolig, altså. Det går ikke an å beskrive det. Man må være på plass i hallen for å kunne forstå hva som skjer, sa Sparta-treneren til Aftonbladet.

Her avgjøres kampen. Joakim Jensen scorer 2–1-målet for Storhamar i den 11. perioden.

Avgjort etter åtte og en halv time

Kampen bølget frem og tilbake, og både Sparta og Storhamar hadde enorme sjanser til å avgjøre. Men den avgjørende scoring kom ikke før sent i den 11. perioden.

Da hadde klokken passert 02.30 i CC Amfi på Hamar, og de tålmodige tilskuerne som fortsatt befant seg på tribunene kunne juble for hjemmeseier.

Storhamars Joakim Jensen ble den store helten ble den store helten da han satte inn 2–1-scoringen 17 minutter og 14 sekunder ut i den 11. perioden.

De slitne Storhamar-spillerne jublet som om de hadde vunnet NM-tittelen. De omfavnet hverandre på isen og ropte av glede.

Da var det åtte og en halv time siden kampen startet, og spillerne hadde spilt 217 minutter og 14 sekunder effektiv hockey.

Den nye verdensrekorden: 217 minutter og 14 sekunder

Det er altså den nye verdensrekorden: Tidenes lengste hockeykamp varte i 217 minutter og 14 sekunder (effektiv spilletid).

– Det er morsomt at vi kan sette Get-ligaen på verdenskartet, sa matchvinneren Joakim Jensen til TV 2 klokken tre i natt.

– Nå skal det bli godt å komme hjem og legge seg. Jeg måtte ta telling i den femte perioden, og jeg har hatt kramper i lårene siden det, sa Jensen.

Han fortalte at spillerne spiste masse pizza og pasta i pausene for å holde energinivået oppe.

– Vi har nok spist en to-tre måltider hver i løpet av kampen.

PS! Søndagens/mandagens kamp på Hamar var den femte kvartfinalekampen mellom Sparta og Storhamar. Stillingen er nå 3–2 i kamper til Storhamar i best av syv-serien. Neste kamp er allerede tirsdag klokken 19.00.

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Sparta Warriors
  3. Storhamar