Sport

Dommen har falt: Platini er ferdig som UEFA-president

Michel Platini ble ikke frifunnet av Idrettens voldgiftsrett (CAS). Nå vil han fortsette kampen i sveitiske domstoler.

DOMMEN HAR FALT: Michel Platini er utestengt fra fotball i fire år.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Michel Platini (60) er ferdig som president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Det er klart etter at Idrettens voldgiftsrett (CAS) kun reduserte utestengelsen gitt av FIFA fra seks til fire år.

  • Les hele dommen her

Platinis bønn om å bli frifunnet nådde dermed ikke frem. I dommen peker CAS på at Platini ikke har vist noen anger. De påpeker også at FIFA etterforsket den mistenkelige utbetalingen fra FIFA til Platini først fire år etter at de ble gjort kjent med den.

Platinis advokater bekrefter at Platini trekker seg som UEFA-president. I en uttalelse heter det at Platini er «dypt skuffet» over avgjørelsen.

— Jeg noterer meg dommen fra CAS, men jeg opplever den som dypt urettferdig. Denne dommen påfører meg en straff som hindrer meg i å stille til neste presidentvalg i FIFA. Jeg trekker meg som UEFA-president for å kunne fortsette min kamp foran sveitsiske domstoler for å bevise min uskyld i denne saken, sier Platini i en uttalelse.

UEFA skal avholde et styremøte 18. mai der veien fremover vil bli diskutert. Det har ikke vært noen midlertidig president mens Platini har vært suspendert, men visepresident Angel Maria Villar har hatt det øverste ansvaret.

Sakens kjerne

Platini er utestengt fra all fotball i fire år som følge av en pengeutbetaling på 17, 5 millioner kroner han mottok fra FIFA i 2011. Platini og tidligere FIFA-president Sepp Blatter har forklart at beløpet ble betalt for arbeid Platini gjorde for FIFA i perioden 1998-2000. De har innrømmet at det aldri forelå noen skriftlig avtale om utbetalingen.

Saken har vært gjennom ankebehandling i FIFA-systemet. Da ble utestengelsen redusert fra åtte til seks år. Nå blir altså den endelige straffen på fire år etter dommen i CAS.

CAS trekker frem at utbetalingen til Platini ble gjennomført få måneder før presidentvalget i FIFA mellom Blatter og Mohamed Bin Hammam. Det er tidligere blitt spekulert på at utbetalingen var for å sikre Platinis støtte til Blatter under valget.

— Dette er både fornærmende og skamfullt, og det er et angrep på mine rettigheter. Beskyldningene mot meg er grunnløse, uttalte Platini da utestengelsen ble opprettholdt av FIFA.

— Jeg vil benytte meg av alle mulige appellmuligheter og starter med CAS. Jeg vil gjøre absolutt alt for å bevise at jeg er uskyldig, sa han.

Også tidligere FIFA-president Sepp Blatter er dømt til seks års utestengelse for den samme pengeoverføringen. Sveitseren har også klaget avgjørelsen til CAS, og vil møte til høring på et senere tidspunkt.

Da det ble kjent at sveitisk politi etterforsker Blatter, ble millionutbetalingen beskrevet som «illojal». Blatter er under etterforskning, mens Platini har status som «en person som er mellom et vitne og en mistenkt».

Les også

Slår alarm om europeisk fotball: - Kan fort bli dratt inn i samme dragsuget som FIFA

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det drikkes champis, spilles trompet, Leicester hylles og en idiotisk regel sages:

Les også

  1. Platinis siste sjanse til å bli frifunnet: - Jeg er optimist

  2. Platini-anken avvist: Utestengelsen opprettholdes