– Det blir en livsstil. Vi forsøker å dra på VM når vi kan.

Hva gjør fire svenske eks-konkurransesyklister når de skal ha ferie? Drar dit det er sykkel-VM.

GOD STEMNING: Marie Brask (fra v.), Anders Ahlstrand, Barbro Ahlstrand og Torbjörn Wallen har felles fortid som konkurransesyklister og en ekte lidenskap for sykkelsport.
  • Hilde Heian

På parkeringsplassen utenfor Bergenshallen sitter Torbjörn Wallen og Anders Ahlstrand avslappet i hver sin campingstol og blar i programoversikten for sykkel-VM denne mandags ettermiddagen.

Inne i den 8,5 meter lange bobilen som de har fått låne av en kamerat, er Barbro Ahlstrand opptatt med å varme wienerpølsene de skal ha til lunsj. Marie Brask som akkurat er ferdig med å skifte til et behagelig antrekk, nipper til et glass rødvin. Så snart de har spist, skal de sette seg på elsyklene som de har lånt med seg hjemmefra, og sette kursen for Birkelundsbakken, der de skal se individuell tempo for menn under 23.

Les også

VMs største stjerne om Fløyen: – Den er brutal. Jeg har ikke sett noe lignende.

13. plass i VM

– Det er så lenge siden, sier Torbjörn Wallen kledelig beskjedent da det kommer for en dag at han faktisk har en 13. plass i VM i USA fra 1986. Året etter vant han en etappe i Post Giro open i Göteborg. Kanskje er det derfor han føler for å presisere at de elektriske syklene kun skal brukes på rene transportetapper under det ukes lange oppholdet i Bergen?

– Vil du ha en korv, spør 54-åringen gjestfritt før han fortsetter:

– I Falun der Marie og jeg bor, er VM på ski kjempestort. Men sykkel-VM er så utrolig mye større, slår Torbjörn Wallen fast.

MEDBRAKT: Elsyklene som de svenske sykkelturistene har med seg er beregnet på transportetapper.

Alle sykler

Syklingen har også gått i arv. Sønnen til ekteparet Ahlstrand, Jonas, har vært proffsyklist på det store franske laget Cofidis. Datteren Emma sykler iblant på det svenske landslaget.

– Våre barn har akkurat sluttet. Men vi er sykkelinteresserte, det blir en livsstil. Vi forsøker å dra på VM når vi kan, og sykkelkonkurranser i Sverige, forteller Marie Brask.

Les også

Ser du hva Askøy-ordføreren har rundt halsen?

Første gang hun var tilskuer i et verdensmesterskap var i Oslo i 1993. 52-åringen jobber som skadebehandler i et forsikringsselskap i Falun og spøker med at hun sporter foran TV. Når det ikke er sport på TV, driver hun gjerne med terrengsykling.

– Hva skal dere gjøre når dere er i Bergen?

– Det er konkurransene jeg er her for og som jeg er interessert i. Jeg håper at vi får noen trivelige naboer her, sier Marie Brask og forteller smilende at hun kjente igjen lukten av sure hockeyhansker inne i Bergenshallen ettersom sønnen også spiller ishockey.

De venter flere venner som skal komme på torsdag. Da regner svenskene med at det kommer til å være fullt av bobiler på parkeringsplassen utenfor kunstishallen på Slettebakken.

FERIE FOR FIRE: Anders Ahlstrand (fra v.), Torbjörn Wallen, Barbro Ahlstrand og Marie Brask bestemte seg allerede i fjor for å dra til sykkel-VM i Bergen. – Vi har planer om å få sett oss om før vi kjører hjem igjen etter konkurransen søndag, sier Torbjörn Wallen.

Firkløveret ble kjent med hverandre i tenårene da de møttes under sykkelkonkurranser. Marie Brask var 15 og Torbjörn Wallen var 17 da de ble kjærester. Barbro Ahlstrand var 16 og Anders Ahlstrand 19 da de ble et par.

– Jeg sykler fremdeles tre-fire ganger i uken, treningsturene varierer fra tre mil til ti mil, sier Barbro Ahlstrand.

Les også

Tirsdag skal det norske håpet i ilden. Denne gangen tøffere enn noen gang.

Tur med guide

– Blir det litt tett å bo fire voksne mennesker i en bobil?

– Vi trives kjempegodt i lag og vi er vant med å bo i campingvogn. Marie og jeg har kjent hverandre siden vi var 15. Hun har oversikt over alt med sykkelsport. Det er som å reise med en guide, skryter Barbro Ahlstrand. 51-åringen arbeider som hjelpepleier på fødeavdelingen i Västerås.

– Vi skal ned til Europamesterskapet i Berlin i oktober, forsikrer Anders Ahlstrand. Den 55 år gamle elektrikeren sykler i snitt 20 mil i uken.

Været i Bergen har hittil vært en gledelig overraskelse for det svenske reisefølget som ankom VM-byen søndag kveld.

– Vi trodde det skulle regne, så vi har pakket med oss regntøy, støvler og tjukke klær og så er det så fint vær, sier Marie Brask med begeistring i stemmen.