Sport

Satte ny verdensrekord: Lars Erik (37) gikk opp og ned på ski i 24 timer

– I natt tenkte jeg at dette gjør jeg aldri igjen!

24 TIMER I STREKK: Lars Erik Skjervheim brukte pinsehelgen til å gå på ski - 24 timer i strekk. Det holdt til ny verdensrekord.
  • Roar Lyngøy

Det sier Lars Erik Skjervheim fra Voss etter å ha satt ny, uoffisiell verdensrekord i antall høydemeter på ski i løpet av ett døgn.

Hans prosjekt ble kalt «Prosjekt Voss 18654», og målsettingen var å sette ny verdensrekord med over 18.654 høydemeter. Med det ville han slå amerikaneren Mike Foote som klarte dette sist vinter.

Skjervheims nye rekord lyder på 20.939 høydemeter. Start var klokken 15 i Myrkdalen ved Voss lørdag, og målgang nøyaktig ett døgn senere.

– Helt fantastisk å nå målet, sier 37-åringen om den imponerende prestasjonen.

Todelt opplevelse

Han forteller om en todelt opplevelse på turen.

– De første ti-tolv timene var egentlig veldig fine. Så går man inn i en ny fase der man lurer litt på meningen med tilværelsen... I natt tenkte jeg at dette gjør jeg aldri igjen!, sier vossingen.

FLOTTE FORHOLD: Voss og Myrkdalen kunne by på vidunderlige forhold under verdensrekordforsøket.

Han er på landslaget i randonee, en relativt ny idrett i Norge. Idretten går ut på at man går på ski opp fjelltopper, for så å kjøre ned igjen. Skjervheim har vunnet NM flere ganger.

– Sesongen er over, så dette var et greit prosjekt å ta nå, sier han.

Les også

NM-vinneren: — Jeg måtte virkelig bite tennene sammen og kjempe for plassen

Også ny kvinnerekord

Også landslagskollegene Glenn Tore Løland fra Sauda og Malene B. Haukøy fra Sogndal var med på 24-timersløpet i pinsehelgen, og Haukøy knuste den gamle verdensrekorden for kvinner:

Med sine 15.400 høydemeter var det langt ned til den gamle rekorden på 10.000.

Lars Erik Skjervheim kan slå fast at både det fysiske og mentale har mye å si når man skal gå opp og ned på ski i 24 timer uten stopp.

– Det jeg slet mest med var høyrefoten, som var godt sliten etter ti-tolv timer. Det verste var de fysiske smertene. Når det gjelder det mentale hadde jeg bygget opp en solid bank med motivasjon over flere år. Dette var en drøm jeg skulle få oppfylt, sier han.

Superkorte pauser

Søvn underveis var utelukket, og pausene var superkorte.

– Den lengste pausen var på to minutter, ellers har det gått i ett. Jeg ønsket å ta så få pauser underveis som mulig, for heller å kunne gå på ski så sakte som mulig, forteller han.

Les også

Nå forteller han hvordan det var å stå på ski ned Trollveggen

De tørre fakta er at han gikk 20.939 høydemeter, og 166 kilometer i lengdemeter. Kroppen har forbrent 11.000 kalorier.

– Det er mye for en mann på 60 kilo, sier Skjervheim og ler.

Når vi snakker med ham rett etter målgang virker han forbausende frisk og opplagt. Skjervheim var med på å rigge ned etter prosjektet.

– Jeg har egentlig ikke følt meg så trøtt. Nå blir det å få på seg tørre klær og komme seg i bilen, så blir det nok tidlig til sengs i kveld. Akkurat nå er det mye adrenalin i kroppen - jeg har ikke landet ennå.

Les også

Rulleskøyter, rockering og windsurfing. Dette er treningstrendene som forsvant.

Rakk ikke Guinness’ rekordbok

Noen offisiell bestenotering i Guinness’ rekordbok blir det ikke.

– Det ble for kort tid til å få det til, for det er ganske komplisert. Dessuten gjorde temperaturøkningen at vi bare måtte få det gjort nå, forteller Skjervheim.

Det har uansett vært mannskaper som har kontrollert tidene både på toppen og i bunn, og man har benyttet seg av GPS. Løypen på rundt 450 høydemeter var saltet og preparert, og forholdene var gode til å være siste del av mai.

Les mer om

  1. Friluftsliv
  2. Voss