Sport

FyllingenBergen-leder vil rive Haukelandshallen og bygge nytt

— Beliggenheten er perfekt for en sårt tiltrengt byarena, synes Nina Britt Husebø.

Nina Britt Husebø mener er ny byarena er avgjørende for topphåndballens vekst i Bergen. Nå lanserer FyllingenBergens styreleder ideen om å rive bygget fra 1970 og reise en ny storstue på samme tomten.
  • Trond Sandvik

FyllingenBergens styreleder mener nye, tidsriktige fasiliteter er eneste farbare vei om håndballen i Bergen skal kunne komme noen vei. Både Tertnes og eliteserieklubben vest i byen har gjennom år nå slitt med stagnasjon og lavbudsjetter.

Helt avgjørende for å bryte denne trenden er en ny byarena, tror Husebø. Og hun mener å vite hvor den skal ligge.

Sentrumsnært

— Riv Haukelandshallen og erstatt den med en storstue som tilfredsstiller de krav til fasiliteter publikum faktisk forventer.

- Rive Haukelandshallen?

— Ja. Dette er et innspill jeg forventer tas opp seriøst i i de miljøene som har med dette å gjøre.

Les også

Bergenspolitikerne: - Vi må nedprioritere idretten

Da Anders Fältnäs ga seg som Fyllingen-trener for snart et år siden, oppga han publikumssvikt som en av hovedgrunnene. Han fant ikke lenger motivasjon i bare 300–400 tribuneslitere i Framohallen. Og pekte på en ny byarena som eneste farbare vei for å hente ny entusiasme.

— I dag snur vi hver en krone og jobber steinhardt for å komme i havn med en omsetning på seks millioner kroner – og for å lande et positivt årsregnskap. En vesentlig grunn til at det er så vanskelig å løfte vår virksomhet opp noen nivåer, har med hallfasiliteter å gjøre. Nå ønsker jeg fart i planene og lanserer ideen om å reise en ny arena der Haukelandshallen ligger i dag. Fordi området er sentrumsnært, der er kort vei til Bybanen, og det ligger en veldig attraktiv høyskole like i nærheten. På en måte er dette strøket «det nye området» i Bergen.

Torbjørn Iversen i håndballens Region Vest bekrefter at han kjenner til Husebøs innspill.

— Vi har hatt flere samtaler om plassering og realisering av ny byarena. Ja, dette er noe regionen faktisk har jobbet med siden 2007, da Norge søkte om EM i håndball for menn året etter. Da så vi hvilke mangler vi hadde i denne byen for å trekke til oss det beste av det beste.

- Og nå er det gått åtte år, uten at noe er skjedd?

— Anleggsutfordringer løses ikke over natten. Men vi er i positiv dialog med Bergen kommune om tomt og finansiering, og jobber pr. i dag med tre alternativer.

Private investorer må til

Hvilke tre alternativ som diskuteres, vil ikke «Tobben» utdype. Men trolig er området rundt Haukelandshallen ett av dem.

- Nina Britt Husebø foreslår å rive betongkolossen og bygge nytt på samme tomt?

— Om ikke rive, så kanskje bygge tett inntil? Haukelandshallen er jo viktig for breddeidretten med sine tre flater. Det må man ikke glemme, svarer Iversen. Håndballbyråkraten peker på parkering i området som en utfordring. Men mener det er løsbart.

— Beliggenheten er i alle fall gunstig.

Helge Stormoen er byråd for idrett og kultur i Bergen. Til BT-sporten sier Frp-politikeren at han helt klart ser behovet for en byarena. Ikke bare for innendørsidretter, men for et langt bredere spekter av aktører. Stormoen tror på et spleiselag mellom kommune og næringsliv for å få realisert prosjektet. Og han ser gjerne til DNB Arena i Stavanger.

— Private investorer har spilt en helt sentral rolle for å få realisert hallen som huser Stavanger Oilers, konserter og mye annet. En slik modell kan være gunstig i Bergen òg. Der kommunen for eksempel stiller med tomt, og i neste omgang går inn som leietaker.

Om området rundt Haukelandshallen er et alternativ for en fremtidig byarena i Bergen, sier byråden dette:

— Det kan være aktuelt. Området ligger nær Bybanen. Og ser du den fremtidige sentrumsplanen, er dette retningen byen beveger seg mot.