Sport

Smuglet Northug ut av stadion

WHISTLER (Aftenposten.no): Etter fiaskoen i Whistler sørget det norske langrennslaget for å smugle Petter Northug ut av ski-stadion i en bil med sotede ruter.

Pressen ville ha så mye mer av Petter Northug etter fiaskoen, men Brit Baldishol fikk trønderen ut av stadion i full fart.
  • Kurt B.M. Haugli

Ledelsen for langrennslaget fortsetter å verne sin største stjerne, selv om han aldri så ut som en stjerne i rennet i går.

Etter at alle de norske løperne skuffet, hadde slentret ned bakken fra skistadion og slått av en prat med blant andre Aftenposten, kom OL–lagets altmuligkvinne Britt Baldishol. Hun gikk stille forbi, var nede og hentet en bil. Fem minutter senere forsvant Petter Northug i all stillhet ut av stadion med Brit Baldishol som sjåfør. Bak ryggen på nysgjerrige pressefolk.

Skuffet stort

Med blikket festet til grusen bak målgang raste først Petter Northug forbi ventende TV-kameraer uten å ytre en eneste stavelse.

Men etter at han hadde ristet av seg den største skuffelsen kom han tilbake og snakket litt med journalister. Han forklarte at han ikke hadde gått for fullt da han skjønte at han ikke hadde dagen. Han slo også fast at skiene ikke var av de beste.

Sportssjefen, Åge Skinstad, snakket og snakket derimot.

En av Norges største idrettsstjerner hadde bommet i OL. Hele langrennslaget i den norske paradegrenen langrenn hadde floppet så det nesten kunne merkes mellom granleggene i Callaghan Valley utenfor Whistler.

— For dårlig

– Det er fortsatt mye igjen av dette mesterskapet. Selvfølgelig var dette for dårlig, sa Skinstad.

Han er nå sjef for den dårligste norske OL-innsatsen i herrelangrenn i historien. Han slet nok med tunge tanker, men ville først se på det positive.

– Jeg har egentlig her og nå ingen veldig god forklaring på hvorfor dette gikk så veldig dårlig, sa Skinstad.

Konsekvenser ville han ikke snakke om foreløpig.

Norsk vinnertrener

Treneren til dagens vinner er norsk. Fredrik Aukland har hatt en gedigen suksess med det sveitsiske landslaget. I går ble det kronet med OL-gullet til Dario Cologna. Mange mener at han burde ta over ansvaret for de norske løperne.

– Nå er jeg trener for Sveits og forholder meg til det, sier han.

Nok en gang så det ut til at de norske smørerne ikke helt hadde taklet forholdene. Det var tydelig at Petter Northug ikke hadde verdens beste skipar, og Tord Asle Gjerdalen mente at gliden nok ikke var optimal.

Smøresjef Knut Nystad var ikke parat til å ta selvkritikk.

- Funket ikke

– Vi har testet det vi kunne teste. Det kan se ut som om vi ikke har helt treff. Men det er for tidlig å slå det fast, sa Knut Nystad.

Men senere på dagen kom det frem at Northugs smører Perry Olsson hadde valgt å smøre skiene på nytt etter at løperen selv hadde testet dem.

— Jeg la på glider og pulver. Skiene ble mye dårligere, forteller Olsson til VG Nett .

Det var ikke bare Åge Skinstad som bortforklarte. Det måtte også de andre norske løperne.

Ronny Hafsås har vært syk i de siste dagene og var egentlig i tvil om han skulle stille.

– Jeg var helt tom etter kort tid, forklarte han og synes dagen bare var trist.

Tord Asle Gjerdalen hadde heller ingen god forklaring på elendigheten.

– På mange måter en fin tur i de canadiske skoger, men jeg hadde egentlig aldri nok krefter til skyve skikkelig fra.

Les også

  1. Svindal feiret med rødvin og Bjørgen

  2. Hadde ikke like god glid

  3. Hafsås: - Så skuffet, så skuffet

Les mer om

  1. OL