Sport

Rasch må slite for mer blodslit

Det beste hjelperytter Gabriel Rasch (34) kan få ut av sin Giro d’Italia-debut, er enda mer blodslit i Tour de France.

Gabriel Rasch (midten) sammen med Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen. Under Giro'en skal han ofre seg maksimalt for Carlos Sastre. Dersom han gjør det bra får han nye lignende oppgaver i Tour de France.

Eneste nordmann på start i Amsterdam lørdag vil bli smertelig klar over hva det koster å få æren av en plass i de celebre treukersselskapene. Beseirer Rasch monsterfjellene som venter i Italia, kan belønningen bli en plass ved lagkamerat Thor Hushovds (32) side i Tour de France.

Sastres mann

– Håpet er at jeg får vist meg fram og gjort jobben min såpass at jeg blir aktuell for Touren. Sånn sett blir Giroen og Dauphiné Libéré (i juni) for kvalifisering å regne. Det er lett for lagkameratene å gjennomskue folk som ikke gjør jobben sin i slike ritt, sier Gabriel Rasch til NTB.

Han skal ofre seg for Cervélo-lagets kaptein, Carlos Sastre (35). Spanjolen er i favorittsjiktet til sammenlagtseier. Sastre vant Tour de France i 2008. – Han er 100 prosent innstilt på Giro d’Italia, så vil det bli avgjort etterpå hvordan satsingen mot Tour de France blir, forteller nordmannen.

Neppe seier

At Gabriel Rasch blir femte nordmann med etappeseier i Giro d’Italia, er lite sannsynlig.

– Jeg får nok mine sjanser til å vise meg fram, men tror neppe det blir aktuelt. Jeg er ren hjelperytter tiltenkt oppgaver på flatene, og da gjelder det å bruke energien på det. Man må spare seg mest mulig til en tøff siste uke, hevder 34-åringen.

Knut Knudsen (6 etappeseirer og 2 dager i rosa ledertrøye), Dag Erik Pedersen (3 etappeseirer), Kurt Asle Arvesen (2 etappeseirer) og Edvald Boasson Hagen (1 etappeseier) har sanket Norges 12 triumfer i Giroen.

Skal få slite

Holeværingen har syklet Vuelta a Espana to ganger (2008 og i fjor). Han debuterer i Giro d’Italia.

– Jeg føler at Giroen er et lite hakk større. For første gang har jeg konkrete oppgaver å utføre i et treukersritt, så jeg skal få slite godt. Men jeg går inn i rittet med mye overskudd, slår Gabriel Rasch fast.

Han kan trenge hver eneste kalori. Blodslitet over 3418 kilometer byr på sykkelverdenens verste monsterfjell.

Verst er Monte Zoncolan 23. mai. Motbakken er 10,5 kilometer lang og har stigningsprosent opp mot 22. Den regnes som verst i klassen sammen med Alto de Angliru (Vuelta a Espana).

Etter en hviledag følger temporitt (enkeltstart) opp Plan de Corones, som har bratteste parti på 24 prosent stigning. Siste og bratteste del består av 13 hårnålsvinger, hver med navn etter store sykkelstjerner, deriblant Marco Pantani.

Avslutningen blir enn 15 kilometer lang tempoetappe i Verona.