Sport

Berit Kjøll foreslås som ny idrettspresident

Norges idrettsforbund kan komme til å få sin andre kvinnelige idrettspresident.

Berit Kjøll, her sammen med statsminister Erna Solberg, er ønsket som ny idrettspresident. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

  • Mette Bugge
    Journalist
  • Odd Inge Aas
    Journalist

Onsdag klokken 15 offentliggjør valgkomiteen i NIF navnene på de foreslåtte presidentkandidatene. Kjøll vil komme til å være én av dem, får Aftenposten opplyst av sikre kilder.

Tidligere har den sittende presidenten Tom Tvedt sagt at han ønsker fire nye år. Sven Mollekleiv er en annen utfordrer, en kandidat foreslått av flere særforbund og idrettskretser.

Tove Paule var den første kvinnen som NIF-sjef. Marit Wiig, som i dag er president i Norges Golfforbund, holdt på å bli president i 1994, men tapte med få stemmer. Nå blir Berit Kjøll aktuell til å vinne det vervet. Hun blir ansett som en av Norges mektigste kvinner. På Kapitals liste for 2018, som toppes av Erna Solberg, ligger hun på 18. plass.

Les også

Tvedt må tåle over halv million i lønnskutt – hvis han gjenvelges

Erfaring fra næringsliv og organisasjoner

Kjøll har hatt en rekke stillinger i næringslivet siden 1986. 63-åringen ble kjent da hun var sjef for Tusenfryd og senere Flytoget. Og som styreleder i Den Norske Turistforening gjennom seks år. I dag er hun direktør i Huawei.

– Vi kommer ikke til å gå for henne, sier Kåre Sæter, leder av Møre og Romsdal idrettskrets. Kretsen har nemlig selv foreslått Sven Mollekleiv, og vet at Finnmark- og Troms idrettskrets er av samme mening. Sæter forteller at hans krets har foreslått Marco Elsafadi til styremedlem.

Kjøll har sittet i styret i Norges Rytterforbund. Hun har bred erfaring fra styreverv.

Les også

Forsiktig økning i spillemidlene. Idrettsforbundet er ikke fornøyd.

To kvinner som begge har vært nevnt som gode kandidater til et lederverv: Berit Kjøll (t.v.) og Åsne Havnelid. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Må bli opp til organisasjonen

Aftenposten snakket tirsdag formiddag med idrettspresident Tom Tvedt.

– Jeg har sagt at jeg stiller meg til disposisjon for organisasjonen, så får det til syvende og sist være opp til den å velge sitt lag og sin president. Dette ansvaret ligger nå hos valgkomiteen, sier Tvedt.

VG skrev 10. desember at Norges Fotballforbund er et av særforbundene som skal ha vedtatt at de ønsker en ny idrettspresident. Avisen skrev også at minst to av dagens styremedlemmer skal ha gitt uttrykk for at de ikke ønsker gjenvalg hvis Tvedt blir sittende som president.

– Jeg forholder meg ikke til anonyme kilder, så det har jeg ingen kommentar til, sier Tvedt om disse opplysningene.

Norges idrettsforbund skal ha sitt ting på Lillehammer 24.-26. mai. Da velges ny president og nytt styre for fire år. Leder av valgkomiteen er Anne Irene Myhr.

Les mer om

  1. Idrettspolitikk