Sport

Idretts-Norge vil ha Sigbjørn Johnsen

Innstillingen til nytt idrettsstyre er klar.

NYE HATTER: Tidligere finainaminister for Arbeiderpartiet Sigbjørn Johnsen er innstilt som medlem av Idrettsstyret.
Tom Tvedt er innstilt som president i Norges Idrettsforbund.

Mandag klokken 12 ble innstillingen fra valgkomiteen i Norges Idrettsforbund kjent. Tom Tvedt, tidligere fylkesordfører i Rogaland, foreslås som ny idrettspresident etter Børre Rognlien. Les også: Tom Tvedt blir ny idrettspresident

47-åringen fra Radaberg får etter all sannsynlighet oppgaven med å lede norsk idrett de neste årene.

Det mest profilerte, nye medlemmet av Idrettsstyret blir imidlertid Sigbjørn Johnsen. 64-åringen har i to omganger vært finansminister for Arbeiderpartiet. Først fra 1990 til 1996, så fra 2009 til 2013. Han jobber nå som fylkesmann i Hedmark, en posisjon han også hadde mellom finansministerjobbene.

Viktig for samfunnsbyggingen

Han vil helst snakke om Brumunddals sesongåpning mot Molde 2 da Aftenposten ringer mandag ettermiddag, og vil vente med "de store programerklæringene" til valget er gjennomført på Idrettstinget i juni.

— Idretten har en viktig funksjon i samfunns- og nasjonsbyggingen. Det er det som gjør at idretten har en så sterk posisjon i folks bevissthet. Den bygger på noen verdier som er veldig viktige for samfunnet, sier Johnsen.

Han vokste opp med en far som var engasjert i idretten, og har selv bidratt i lokalidretten i Hedmark.

Fylkesmannen tror idrettens posisjon i samfunnet bare blir viktigere i årene fremover.

— Frivillighet og folkehelse er noen av verdiene. Idretten er for de mange, dette fellesskapet har vært med å skape Norge. Vi samles om noe som er større enn oss selv, sier Johnsen, som tror idretten får en enda viktigere rolle i å inkludere nye medlemmer og grupper inn i fellesskapet.

— Samtidig får også idretten frem enerne, de som blir helter og forbilder. Det er bredden som rekrutterer til de som tar medaljer i mesterskap.

Gjenreise omdømmet

En av hovedutfordringene til det nye Idrettsstyret blir å gjenreise idrettsledelsens omdømme etter den mislykkede kampanjen for å få vinter-OL til Oslo i 2022. «Norsk idrettsledelse er blitt uvenner med folket etter OL-skandalen, spesielt, og vaklevoren fremtreden, generelt.

En dreven politiker med troverdighet hos folk flest, uansett partifarge, var det som trengtes for å gjenopprette tilliten. Valgkomiteen fant ham på Hedemarken», skriver Aftenpostens Ola Bernhus i en kommentar.

«Mangelen på samling bak ideen førte til et pengesløseri uten like i norsk idrettshistorie, og like ille - mistillit mellom norsk idretts øverste ledelse og dem som arbeider med idrett på grasrotnivå», skriver Bernhus.

Hallén nytt medlem

I Idrettsstyret er det 11 medlemmer, inkludert en president og to visepresidenter.

Det er Paule, selv tidligere idrettspresident, som har ledet valgkomiteens arbeid.

De har kommet frem til en innstiling hvor alle de tre i presidentskapet er medlemmer av det nåværende styret. Alle de åtte andre er nye medlemmer.

Fotballpresident Yngve Hallén og tidligere skøytepresident Vibecke Sørensen er med i innstillingen.

Innstillingen er:

President: Tom Tvedt

1. visepresident: Kristin Kloster Aasen

2. visepresident: Oddvar Johan Jensen

Styremedlemmer: Anne Berit Figenschau, Sondre Sande Gullord, Yngve Hallén, Sigbjørn Johnsen, Bjørgulv Sverdrup Lund, Guri Ramtoft, Vibecke Sørensen, Marit Rodland Udnæs

Les også

  1. Venstrevingen til topps i Idretts-Norge

  2. Idrettspresidenten følte lettelse da OL-prosjektet ble stoppet

  3. Tom Tvedt kan bli ny idrettspresident

  4. Ap-politiker får støtte som ny idrettspresident

  5. Hevder AP-politiker Tom Tvedt er Norges nye idrettspresident