Sport

Glem skuffelsen, nå er dere i folkets hjerter!

OM HÅNDBALL: Det endte med fire nedturer, men håndballgutta har likevel tatt en plass i folkets hjerter. Og det beste: Dette laget vil ikke bli dårligere, bare bedre, skriver Arne Hole.

Her er de norske håndballgutta etter bronsefinale-tapet for Kroatia. EM har likevel vært over all forventning.
  • Arne Hole

Norge-Kroatia 24–31

Arne Hole, journalist i Aftenposten.

KRAKOW: Først glapp gullsjansen, så glapp bronsemedaljen og med den også direktekvalifiseringen til VM i Frankrike neste år. Om ikke det skulle være nok, fikk vi et av de to verst mulige lagene i to play off-kamper til VM, Slovenia. Den eneste gode nyheten fra Polen søndag var at vi får hjemmekamp til slutt.Men ellers har EM i Polen vært herrehåndballens største opptur siden vi kvalifiserte oss til OL i München i 1972. 80 år etter bronselaget i fotball var vi nær å få bronselaget i herrehåndball også. Men også fjerdeplassen er tidenes beste av håndballgutta. Det ble skrevet historie med et lag hvor bare Ole Erevik, Bjarte Myrhol og Erlend Mamelund hadde vært med i krigen tidligere. De andre sto til konfirmasjon i håndballsammenheng.

Hvis noen har tenkt å bruke nesten-ordet mer om dette laget, må det bli nesten-medaljelaget.

Les også

Landslagsspillerne skuffet over VM-trekningen: - Verste vi kunne få

Styrmann Sagosen

Norge kom til EM med et lag uten superstjerner. Kanskje fikk vi en underveis. Sander Sagosen ble tatt ut som playmaker på All Star Team – i en alder av 20 år! Det føres ikke statistikk over spillere på dette stjernelaget, men har noen vært yngre enn gutten fra Charlottenlund i Trondheim?

Den plassen fikk altså trønderen i kamp mot verdens beste spiller, for verdens beste spillere er fra Europa – bortsett fra de europeerne Qatar har kjøpt inn. Gutten som vil bli best i verden skal føre oss videre.

Apropos Qatar, så ble VM-sølvvinneren fra i fjor slått i oppkjøringen til VM i Golden-League-turneringen i Frankrike i begynnelsen av januar. VM-bronsevinner Polen ble slått i hovedrunden i EM, mens mesternes mester, Frankrike, ble banket da det sto om plass i semifinalen.

Da Norge slo Frankrike i Nadderud Arena i november, manglet noen av de franske spillerne. Da de kom med alle som var friske, holdt ikke det heller.

Alle de tre gjeveste skalpene er med andre ord tatt – og to av dem i mesterskap.

Les også

Norges stjernespiller avslører: Har spilt med brukket hånd

Flere reiser ut

Sander Sagosen fikk forøvrig brudd i hånden i kampen mot Frankrike. Det sa han ikke noe om. Han fortsatte å spille med brudd både i semifinalen mot Tyskland og i bronsekampen mot Kroatia! Det smertet bare, det var ikke noe fare for at det skulle bli verre. Sånne folk kan du bygge et lag rundt!

Litt i skyggen av Sagosen lever Christian O'Sullivan. Han var ikke helt heldig i de to siste kampene, men har tidligere vist så mye smartness at Magdeburg allerede før VM ba ham pakke sakene i svenske Kristianstad og komme seg lenger sørover. Fra samme klubb reiser Kristian Bjørnsen til Wetzlar. Altså har vi enda to spillere i verdens tøffeste liga neste år.

Det er sånn det må være for at vi skal få et godt landslag. Våre beste menn må bryne seg mot Europas beste menn så ofte som mulig. Og det er vel ikke utenkelig at også Sagosen tar et nytt steg før neste sesong. Han har kontrakt med Aalborg, men slikt kan løses med penger.

Sagosen linkes til PSG i Paris. Da kommer han til samme by som kjæresten, Hanna Bredal Oftedal. Enda viktigere for håndballen: Han kommer på samme lag som Nikola Karabatic og Mikkel Hansen!

Trylling trengs ikke

Luften var ute av det norske laget 15 minutter før slutt i bronsekampen, men aller mest gikk den ut i semifinalen mot Tyskland. Der var laget 15 sekunder fra finalen. Med litt mer kynisme kunne ettmålsledelsen ha blitt berget. Erfaring, heter det.

Det er også et sprang å gå fra tilskuerstatus i VM 2013 og 2015 og utslåtte i gruppespillet i EM 2014 til å spille om EM-gullet i 2016. Det kreves trening i å spille avgjørende matcher. Opplevelsene i Polen kommer godt med i OL-kvalifiseringen i april mot Danmark, Kroatia og Bahrain og VM-kvalifiseringen i juni.

Innen den tid rekker man vel også en kurs i straffeskyting? Der var Norge en versting.

Men det ødela ikke forelskelsen.

Les også

Slik ble Sander (20) EMs beste midtback

Hør Aftenpodden Sport: — Det er nær døden-opplevelse hver gang håndballgutta spiller:

Les også

  1. Berge om møtet med familien: - Det er godt å se dem du er vanvittig glad i

  2. Berge spår mer mesterskapsmoro for Norge

Les mer om

  1. Håndball