Sport

Svømmetalentet Victoria Rung trente hardt, men det var hjemme hun opplevde den største styrkeprøven

Victoria Rung (26) er lillesøsteren til Paralympics-dronning Rung (29). Idretten har vært svært viktig for begge søstrene de siste ti årene.

Victoria Rung (26) tilbringer fortsatt svært mye tid i svømmehallen. Foto: Privat

 • Ingvild Lygren

2008 var et spesielt år for Victoria Rung. Den talentfulle, unge jenta trente hardt for å utvikle seg som svømmer, men det var på hjemmebane 16-åringen måtte kjempe hardest dette året. Da storesøsteren, Sarah Louise Rung, ble lam fra livet og ned etter en feilslått operasjon, ble familien satt på en stor prøve.

– Når du opplever noe som er tøft, forstår du hvor tilpasningsdyktig kroppen egentlig er, sier Victoria Rung (26) om den første tiden etter at søsteren ble feiloperert.

Svømmingen og idrettsmiljøet fikk stor betydning de neste ti årene.

26 treningstimer i uken

I mange år var det svømmingen som styrte valgene til Victoria Rung.

Hun gikk på toppidrettsgymnaset St. Svithun i Stavanger, før hun flyttet til Englands fremste idrettsuniversitet, Loughborough University i Leicester, for å fortsette å utvikle seg som svømmer.

Hun forteller at hun var en del av et knallsterkt og inkluderende idrettsmiljø. Nivået på svømmerne var høyere enn i Norge og Rung fikk svømme på lag med svømmere som var bedre enn det hun var.

– Jeg visste at jeg ikke kom til å være blant de beste da jeg dro til England, jeg var forberedt på det og så på det som noe positivt. Jeg dro dit for å lære, og det gjorde jeg, sier hun.

Victoria Rung føler seg hjemme i det våte element og er fortsatt i vannet så ofte som mulig. Foto: Pål Christensen

Les også

Sola-jenta var blant de største talentene i landet. Som 23-åring la hun opp

Året etter gikk ferden videre til Bergen. Hun fortsatte å satse for fullt på svømmingen mens hun studerte geologi på realfagbygget på høyden. Realfagsstudenten trente mellom ni og ti svømmeøkter, tre styrkeøkter og tre basisøkter i uken. I snitt trente idrettsutøveren mellom 22 og 26 treningstimer hver uke, i tillegg til å studere. For å rekke trening og studier begynte første treningsøkt klokken 06.00 hver morgen.

– Jeg forstår at det kunne se ut som en tøff livsstil, men jeg likte å kjenne at jeg mestret å kombinere tøffe treninger med studiene, sier hun.

– Har aldri angret

Rung er åpen om at svømmingen har krevd litt annerledes veivalg i livet.

– Jeg vil ikke si at jeg har ofret så mye, men heller si at jeg har fått mye. Jeg har brukt enormt mye tid på trening, men sitter igjen med fantastiske venner fra svømmemiljøet. Jeg har aldri angret på at jeg valgte denne livsstilen, og jeg råder andre til å holde på så lenge det gir de glede.

Les også

Derfor ble Erlands proffdrøm knust

Etter å ha deltatt i sitt tiende NM på rad, valgte hun å legge opp i 2017. Hun sier valget om å gi seg var vanskelig, men at hun var veldig bevisst på at hun skulle gi seg på topp.

– Jeg ville avslutte idrettskarrieren min med en positiv opplevelse, sier hun.

Det klarte hun. Hun svømte inn til bronsemedalje på 200 meter butterfly.

Tok til tårene da hun så søsteren

Søsteren Sarah Louise Rung er fortsatt aktiv. Hun satser mot OL i Tokyo i 2020. For lillesøster har det vært spesielt å følge søsteren fra tribunen i forskjellige svømmearenaer.

Søstrene har delt svømmegleden i mange år. Her er Victoria og Sarah Louise Rung på vei hjem etter en treningsøkt i Stavanger svømmehall i 2010. Foto: Jon Ingemundsen

– I begynnelsen da jeg så henne svømme måtte jeg jobbe med meg selv for ikke å begynne å gråte. Det var så fantastisk å se hva hun fikk til at jeg måtte se litt bort og kanskje dra en vits for ikke å bli for rørt. Jeg blir fortsatt veldig rørt, sier hun åpenhjertig.

De to søstrene har vært gode på hvert sitt område innenfor svømmeidretten. De har støttet og heiet på hverandre hele veien.

– Vi har vært veldig viktige for hverandre, hun har vært min viktigste støttespiller, sier hun.

Elsker fortsatt å være i vannet

Det er en følelse av frihet som strømmer gjennom kroppen til Rung når hun treffer vannet. I det våte element føler hun seg hjemme. Slik har det vært i mange år, og slik er det ennå.

Hun har fullført geologistudiene og er i gang med tannlegestudier. I tillegg er 26-åringen svømmetrener for en ungdomsgruppe på 20 svømmere i alderen 13 til 17 år i Bergen.

– Det er utrolig kjekt. Jeg føler fortsatt jeg lærer nye ting, og jeg må øve på å videreformidle det jeg kan. Det er nytt for meg, sier hun.

Les mer om

 1. Toppidrett
 2. Svømming
 3. Victoria
 4. Sarah Louise Rung

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Sola-jenta var blant de største talentene i landet. Som 23-åring la hun opp

 2. SPORT
  Publisert:

  Medaljegrossist flytter fra Stavanger: – Har vært en tøff vår

 3. SPORT
  Publisert:

  Ett år til Paralympics i Tokyo: Dette er de største norske medaljehåpene.

 4. SPORT
  Publisert:

  Stor kåring: Her er de ti største svømmetalentene i Norge

 5. SPORT
  Publisert:

  Hanne (14) prøvde ni idretter før hun landet på svømming. Bare to norske kvinner har svømt raskere enn henne.

 6. SPORT
  Publisert:

  Takket være en uavhengig ukrainsk rebell har den norske svømmeren aldri tjent bedre