Sport

Det helsvarte idrettsåret: – Folk flest har fått seg et sjokk

2016 var idrettsåret da nesten absolutt alt gikk galt.

Det har vært mange nedturer i norsk idrett i 2016.
 • Erlend Nesje
  Journalist
 • Odd Inge Aas
  Journalist
 • Eirik Fardal
  Sportssjef

Dopingskandaler, astmadebatt, åpenhetsdebatt, skyhøye lederlønninger, et fotballandslag i fritt fall, stjerner som kranglet og idrettsledere som vegret seg for å ta selvkritikk.

– Jeg tror folk flest har fått seg et sjokk og er rystet over at det er kommet frem så mange betenkelige kulturtrekk i norsk idrett. Vi trodde vi slapp unna slike ting, men det viser seg at nordmenn ikke er noe annerledes enn andre folk, sier Johan Kaggestad da han blir bedt om å oppsummere året som snart ligger bak oss.

Noen oppturer har det vært, men 2016 vil bli husket for nedturene og debattene som har herjet idretten.

– Vi ønsker en verdibasert idrett, hvor de viktigste verdiene er åpenhet og ærlighet. Toppene lever altfor lite etter et åpenhetsprinsipp, de holder ting skjult og er veldig hårsåre når det kommer konstruktiv kritikk, sier Kaggestad.

 • Hva mener du er det verste med idrettsåret 2016? Stem lenger nede i saken!

Tidligere håndballspiller og jurist Randi Gustad peker på at det som skjer i norsk idrett også tolkes i lys av krisene og skandalene i internasjonal idrett.

– Det er blitt enda viktigere å stå opp for verdiene som har preget norsk idrett. Når man skal stå med den rakeste ryggen, er det selvsagt veldig uheldig med to dopingsaker på et halvt år i nasjonalidretten, sier hun og peker også på at norsk idrett er sterkt utfordret på åpenhet.

Les også

2017 blir et godt år for norsk idrett, nesten uansett

– Dårligst siden 1980-tallet

Det er ikke bare utenfor banen det har gått trått. Medaljefangsten i OL var den svakeste på flere tiår.

– Resultatene var langt under både forventningene og målsetningene Idrettsstyret satt for noen år siden. Det var en forverring av resultatene i London-OL, og det er oppsiktsvekkende siden det da ble satt ned et evalueringsutvalg som skulle sikre bedring, sier Kaggestad.

Sommerens store fotballturneringer foregikk også uten norsk innsats, både på herre- og kvinnesiden.

– Det er det dårligste landslagsåret jeg kan huske på seniornivå siden slutten av 1980-tallet. Det triste er at det var en negativ spiral, som det så ut til at man ikke kom ut av, sier Josimar-redaktør Frode da Costa Lia.

Også utenfor banen har Fotballforbundet slitt.

– 2016 har for NFF egentlig handlet om å slukke brann etter brann.

Her er nedturene som preget idrettsåret 2016:

Mye kunne sett annerledes ut for norsk idrett i 2016 om fotballandslaget hadde spilt EM i Frankrike.

Norge kom seg aldri dit, og mange spurte om Norge kunne klart det om landslagssjef Per-Mathias Høgmo ikke hadde gamblet i laguttaket borte mot Ungarn. Men landslagssjefen ga ikke lyd fra seg på 80 dager.

Da han 3. februar lot seg intervjue av Aftenposten og utvalgte medier tok han ikke selvkritikk. Høgmo mente laguttaket ikke var gambling, han angret ikke på noe. Uttalelsene den dagen gjorde vondt verre for landslagssjefen.

Les også

Høgmos fiaskosesong koster NFF over åtte millioner i år: – En skremmende avtale

I dagene før Fotballtinget på Ullevaal siste helgen i februar, satte VG et skarpt fokus på pengebruken i Norges Fotballforbund. Blant annet kom det frem at 15 ansatte hevet millionlønn.

– Med nøkternhet kommer det noe som heter folkelighet. Jeg oppfatter at forbundet er nærmere FIFA enn oss i klubbene, sa RBK-leder Ivar Koteng på talerstolen.

Det ble fullt opprør da det ble kjent at Ronny Aasland, direktør for strategi og forretningsutvikling i NFF, hudflettet flere av sine kolleger i en e-post. Aasland langet ut mot Bjarne Berntsen, Einar Schultz og Stig-Ove Sandnes, som alle hadde uttalt seg i VGs kritiske artikkelserie.

(artikkelen fortsetter under avstemningen)

I etterkant av Fotballtinget kom åpenhetsdebatten. VG, anført av kommentator Leif Welhaven, kjørte norske idrettstopper knallhardt om mangel på åpenhet og høy pengebruk. Avisen satte søkelyset på de begrensede mulighetene for innsyn i idrettens økonomiske disposisjoner.

– Når min mor ringer og sier at jeg står i en skandale som minner om Watergate-skandalen, er det klart at dimensjoneringen er ganske kraftig, sa idrettspresident Tom Tvedt til NTB.

Han og flere av toppene ble kalt inn på teppet hos kulturminister Linda Helleland. Hun var IKKE fornøyd og krevde konkrete tiltak om mer åpenhet.

Les også

Tom Tvedt snakker ut etter kritikken: - Jeg beklager. Jeg ble tatt på senga

Dagene før seriestart handlet mye om én mann: Betsson-ambassadør John Arne Riise.

Sunnmøringen hadde spilt inn fire upubliserte reklamefilmer for det utenlandske spillselskapet, og Aalesund kunne ikke inngå en avtale med ham før de hadde fått ja fra Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball. NFF og NTF mente Riises Betsson-avtale var uforenlig med spill i norsk fotball.

Betsson sa opp avtalen 11. mars, samme dag som eliteserien startet. «Eventyret» i Aalesund og norsk fotball varte i kun noen måneder, og Riise var tilbake som Betsson-ambassadør i sommer.

WADA-prøver i desember 2014 og januar 2015 viste at langrennsstjerne Martin Johnsrud Sundby hadde spor av salbutamol i kroppen.

Først 18 måneder senere ble det kjent at langrennsløperen hadde brukt den lovlige astmamedisinen Ventoline feil. WADA tar kun høyde for inhalator i sitt regelverk, Sundby brukte forstøverapparat. WADA mente Sundby skulle ha søkt om medisinsk fritak, en såkalt TUE, mens Norges Skiforbunds medisinske apparat trodde det ikke var nødvendig.

Både WADA og CAS var enige om at Sundby hadde brutt dopingreglementet og utestengte nordmannen i to måneder.

Les også

Dobbelt norsk da Sundby vant igjen: - Litt som å vinne i Holmenkollen

Først ble Rosenborg slått ut av kypriotiske APOEL på overtid i neste siste hinder i Champions League-kvaliken. Men trønderne fikk en ny sjanse i playoff for Europa League.

Også der gikk det galt.

Rosenborg røyk mot Austria Wien over to kamper. Heller ingen andre norske lag klarte å kvalifisere seg for gruppespillet. Forrige høst hevdet spesielt Molde, men også Rosenborg, seg i EL-gruppespillet.

Et halvt år senere var alt bekmørkt.

Fire bronsemedaljer. Det var fangsten den norske troppen dro med hjem fra sommer-OL i Rio de Janeiro. Det var Norges svakeste vinter-OL siden 1984.

De norske idrettstoppene, og spesielt toppidrettssjef Tore Øvrebø, ble møtt med krass kritikk.

– Det er meningsløst å spørre om jeg skal gå av, sa Øvrebø.

– Det er blitt en organisasjon som er overadministrert, der pengene går til administrasjonen, og ikke til idretten, sa TV2-ekspert Andreas Thorkildsen.

Debatten raste etter at Martin Johnsrud Sundby ble dopingutestengt for feil bruk av astmamedisin.

TV2 avslørte i august at friske langrennsløpere ble tilbudt astmamedisin før løp.

Halvannen måned senere skrev Aftenposten at andre etasje i smøretraileren ble brukt til medisinering av løpere med forstøverapparat. Mellom sakene satte langrennskomiteen i skiforbundet ned et uavhengig utvalg som skulle granske medisinbruken i norsk langrenn.

Debatten preget de norske løperne.

– Man får følelsen av at man gjør noe galt, med det fokuset som har vært, sa Marit Bjørgen etter å ha vunnet i Kuusamo.

Fotballmagasinet Josimar avslørte i starten av september at de nordiske landene hadde blitt lovet EM i 2024 eller 2028 hvis de støttet slovenske Aleksander Ceferin i presidentvalget i UEFA.

Bladet hevdet at Kjetil Siem, tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund og nå rådgiver for FIFA-president Gianni Infantino, var sentral for å løfte frem Ceferin.

En FIFA-president har ikke lov til å blande seg inn i et UEFA-valg, noe som ifølge Josimar ble gjort ved at Infantinos nærmeste medarbeider jobbet aktivt for å få Ceferin valgt.

Siem sa at han støttet Ceferins kandidatur et år før han begynte jobben i FIFA.

Norge vant 5–0 hjemme mot Sveits 19. september og en plass i kommende sommers EM-sluttspill var sikret.

Det skulle vært en festens kveld i Ulsteinvik. Men i intervjuene etter kampen var det null glede å spore. Det var det heller ingen grunn til.

Offisielt trakk landslagssjef Roger Finjord seg fra jobben på grunn av familiære årsaker.

Men flere av spillerne skal ha vært misfornøyde med landslagssjefen, noe også han selv bekreftet.

Idrettspresident Tom Tvedts opptreden på Dagsrevyen 3. oktober vakte oppsikt.

Samme dag la åpenhetsutvalget frem sin rapport, der det ble stilt krav til større åpenhet. Programleder Ingerid Stenvold spurte hvorfor Tvedt ikke åpnet for innsyn i reiseregninger før 2015.

Gjentatte ganger spurte hun Tvedt om hvorfor idrettslederne ikke ville vise åpenhet også bakover i tid.

I det fem minutter lange intervjuet brøt Stenvold inn flere ganger, da Tvedt fortsatte å gjenta de samme svarene.

Til slutt ba Stenvold idrettspresidenten om å «tenke fritt», og la samtidig til at hun «skjønte at det var måten de var blitt enige om å svare på».

– Jeg beklager at jeg var uklar og upresis, sa Tvedt i et intervju med Adresseavisen.

Norge hadde tapt for Aserbajdsjan tre dager tidligere, men hjemme mot lille San Marino kunne det ikke gå galt.

Norge ledet oppskriftsmessig 1-0, da Mattia Stefanelli utlignet til 1–1 ni minutter ut i annen omgang.

Det var San Marinos første bortemål i en VM-kvalifiseringskamp siden 2001! Det var et sjokk, norske tilskuere på Ullevaal begynte å heie på San Marino og le av sine.

Scoringen ble lagt merke til verden rundt. Norge vant 4–1. Men det var ingen som snakket om de tre poengene.

13. oktober slo bomben ned i norsk idrett. Da ble det kjent at Therese Johaug, en av norsk idretts aller største stjerner og mest populære utøvere, hadde testet positivt på steroidet clostebol, som finnes i kremen Trofodermin.

Den salven hadde Johaug brukt mot en solbrent leppe på treningsleir i Italia. Landslagslege Fredrik Bendiksen tok på seg hele ansvaret for at Johaug brukte kremen.

I slutten av november la påtalenemnda i Antidoping Norge ned påstand om utestengelse i 14 måneder for Johaug.

Les også

Johaug i nytt intervju: - Når jeg våkner, står det to bokstaver i hodet mitt

Norsk idrett trengte sårt en opptur, og var nære ved å få det, da Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen var med «helt inn» til spurten i VM-fellesstarten i Doha.

Hagen skulle være opptrekker for Kristoff, men det så ut som han spurtet for egne sjanser, og kaptein Kristoff var sjanseløs.

– Jeg føler meg sveket, utbrøt Kristoff.

– Jeg prøvde å kjøre opptrekk. Det ble bare for sent, svarte Boasson Hagen.

2. november ble det kjent at Henrik Kristoffersen gikk til søksmål mot Norges Skiforbund. Alpinisten stevnet sitt eget forbund for å få tilsvarende sponsoravtale som Aksel Lund Svindal hadde hatt i mange år.

Kristoffersen ønsket å få lov til å kjøre med logoen til sponsoren red Bull.

– Fantastisk smålig av Kristoffersen, sa eksalpinist Tom Stiansen.

– Det aller viktigste er å være lojal mot sponsorer, og i første rekke skiforbundets sponsorer. Egne sponsorer kommer i andre rekke, sa Finn Christian Jagge.

I midten av november var Per-Mathias Høgmo ferdig som landslagssjef, kun tre dager detter bortetapet mot Tsjekkia, som sørget for at veien til 2018-VM virket nesten umulig.

Landslagssjefens avskjed var ikke oppsiktsvekkende. Da skapte det langt større bølger at Høgmo fikk med seg etterlønn ut 2017, drøyt fire millioner kroner, uten at han trengte å gjøre noe som helst.

Fortsatt er det uklart om Høgmo gikk frivillig eller fikk sparken.

Delt 84. plass med Færøyene, rett bak smånasjoner som Kapp Verde (delt 80. plass), St. Kitts og Nevis, Antigua og Barbuda (82. plass).

Det var den brutale virkeligheten for Norges herrelandslag i fotball da den siste FIFA-rankingen forelå 24. november.

Om det var noen trøst: Kina lå på plassen foran Norge. Kina er ingen stor fotballnasjon. Men det er en stor nasjon. Det er da noe. I nøden «spiser fanden fluer».

Therese Johaug på pressekonferansen.

Les mer om

 1. Norsk fotball
 2. OL
 3. Tom Tvedt
 4. Johaug-saken
 5. Per-Mathias Høgmo