Sport

VM-deltageren som må be foreldrene kjøpe sko

Usain Bolt har løpt inn 1,5 milliarder kroner. Håvard Haukenes er med i samme VM, men må ha foreldrenes hjelp for å kjøpe sko.

Håvard Haukenes var fornøyd over at han endelig kom til mål i et mesterskaper, men med to røde kort var han nær en ny diskvalifikasjon.
  • Arne Hole

BEIJING (Aftenposten.no): — Det var så vondt, stønnet Håvard Haukenes da han kom til intervjusonen etter å gjennomført 50 km kappgang i Beijings trykkende varme. Med 3.56,50 og 24. plass var han 16 minutter bak vinneren Matej Tóth fra Slovakia, men bergenseren var likevel ganske godt fornøyd.

Les også

Gullheltens kviser fører til spekulasjoner

— Det begynte å gjøre vondt ved 25 km. Ved 40 km begynte det å krampe seg, først i det høyre benet og så i det venstre. Men jeg skulle bare til mål, sier 25-åringen.

Og det kan man godt skjønne. Både i EM i Zürich i fjor og i Moskva-VM i forfjor ble han disket.

Les også

Hoen: - Ingebrigtsen fikk en lærepenge

Filosofiske betraktninger

Haukenes hadde en filosofisk betraktning rundt det å fullføre. Det skal gjøre ham sterkere i fremtiden.

— Du blir er bedre utgave av deg selv når du trosser smerten. Det er en svakhet som forlater kroppen. Så blir du sterkere og sterkere jo flere ganger du greier å presse deg selv, sier bergenseren, som allerede før 20 km hadde fått to røde kort. Ett til, så hadde det blitt tredje disk på rad i et mesterskap.

Les også

Kameramannen som meide ned Bolt fryktet sparken

— Utrolig bra av Håvard at han greide å gå i tre mil men kniven på strupen. Det viser hvor sterk han er mentalt. At han bare er 12 sekunder bak persen i denne varmen er også utrolig bra. Men uten de rådene han fikk fra meg underveis hadde han ikke kommet i mål, sier Stephan Plätzer, som har trent Håvard gratis siden november/desember.

Må kjøpe sko selv

Håvard Haukenes er kanskje VM-troppens fattigste. Han får ingen støtte fra friidrettsforbundet, har en liten sponsor, men lever ellers på studielån og foreldrene. Ikke en gang en skoavtale har han.

— Jeg har brukt ca. ti par sko i år, og de koster 1500 kroner paret. Det har foreldrene mine betalt for meg, forteller kapppgjengeren, som skal satse mot OL neste år. Dit skal han komme i en enda bedre utgave.

Etter å ha blitt disket på begge 20-kilometerne han har gått i år, innser han at teknikken må bedres.

— Jeg skal kjøpe noen bøker og lese meg opp på det emnet. Jeg må bli sterkere.

Egen studiekompetanse kan også komme godt med. Han studerer ergoterapi og holder nå på med fysiologi og anatomi.

Forhåpentlig har han allerede lært litt om hvordan løse opp kramper.

Les også

  1. Nå er Mo Farah snart tidenes langdistanseløper

  2. Engelsk finalist visste ikke om norsk protest

Les mer om

  1. Friidrett