Sport

Allerede i vinter tok Todd Bjorkstrand kontakt med Oilers. Hans melding til klubbledelsen var klar

Todd Bjorkstrand (55) er ansatt som ny trener i Oilers. Jobben i Stavanger har Bjorkstrand hatt fryktelig lyst på i mer enn to år.

Todd Bjorkstrom ble presentert som ny Oilers-trener fredag. Til venstre sportsdirektør Pål Haukali Higson. Til høyre styreleder Tore Christiansen.
  • Kristian Oftedal Kvendseth

– Vi snakket sammen i vinter. Han sa da at hvis vi skulle gjøre en endring på trenerplass, så ville han veldig gjerne være en kandidat. Han har hatt lyst på denne jobben lenge, sier sportssjef Pål Haukali Higson til Aftenbladet.

Les også

Oilers-eier Tore Christiansen: – Må ikke doble budsjettet for å bli gode igjen

Den nye Oilers-treneren har en lang og merittert trenerkarrière bak seg. Amerikaneren var sjef i danske Herning fra 2002 til 2014. Han skiftet da til Østerrike og Graz - der han ble i to sesonger.

Toppkandidat forrige gang

Etter de to årene i Østerrike var han nær å havne i Oilers. 55-åringen fra Minnesota var en av toppkandidatene da klubben ansatte Pål Gulbrandsen som trener for to år siden. Bjorkstrand endte den gangen som nummer to på listen etter at klubben i stedet valgte å satse på det kjente i Petter Thoresens assistent.

– Jeg har hørt mye bra om Oilers. De har vunnet mye, de spiller i en fantastisk arena og folkene her er bra. Jeg ønsket å være en del av et vinnende lag. Jeg var nære på for to år siden, denne gangen stemte det endelig. Jeg gleder meg til å komme i gang og starte på jobben med å få Oilers tilbake til toppen, sier Bjorkstrand.

Som type er han lidenskapelig og tøff. Han er ikke redd for å stille krav. Verken til spillere eller noen av de andre han har rundt seg. Ingen trenger å lure på hvem som er sjefen i garderoben og på benken når amerikaneren styrer.

Den første kontakten mellom Oilers og Bjorkstrand ble opprettet for mer enn ti år siden, da Oilers i flere sesonger spilte treningskamper i Danmark. Siden har han og Higson holdt kontakten. Ofte har de snakket sammen flere ganger i måneden.

– Det gir en trygghet å vite at personkjemien er så bra. Jeg er jo vant til at Oilers har hentet spillerne jeg har hatt lyst på. Nå er jeg endelig på rett plass, sier Bjorkstrand med et smil.

– Er du forberedt på presset som følger med jobben i Oilers?

– Jeg har jobbet som trener lenge og vet hva det går i. Det er naturlig at det følger press med å være trener i en klubb som kjemper i toppen. Presset er gøy. Det viser at du er i en klubb som folk bryr seg om og har følelser for, sier Bjorkstrand.

– Hvordan vil du at Oilers skal spille?

– Jeg er amerikansk, så jeg er glad i fysisk spill. Men det må være smart. Og jeg vil helst at vi har pucken så mye som mulig. Fart og kraft er to ting som jeg vil trekke fram. Også må vi selvfølgelig være gode bakover også. Spillerne må jobbe begge veier.

Todd Bjorkstrand har vunnet til sammen 13 mesterskap som spiller og trener i Danmark. Han returnerte fra Østerrike og trente Herning også i 2016/2017-sesongen. Gjensynet ble ikke av det lykkelige slaget. Den amerikanske treneren fikk sparken før året var gått etter en konflikt med spillergruppen som ifølge danske medier ikke satte pris på trenerens høye krav og lederstil.

Litt av det samme var omkvedet da han forlot Graz i 2016. Bjorkstrand er en krevende trener. Noen ganger kan det bli for mye.

– Vi har ansatt en tøff trenertype, en som tør å stille krav. Ingen tvil om det, sier Oilers-eier Tore Christiansen.

Todd Bjorkstrom har omfattende trenererfaring fra Danmark og Østerrike.

Oilers vil endre på mye neste sesong

Under fredagens pressekonferanse i DNB Arena la Christiansen ut om funnene i evalueringen som er gjennomført i etterkant av fiaskosesongen. Oilers endte som kjent på 6. plass i grunnserien og røk ut i kvartfinalen i sluttspillet denne sesongen.

Les også

  1. Oilersfiaskoen: Slik var sesongen der alt gikk galt

  2. Oilers-utfordringene stikker dypere enn treneren

Under det nye trenerregimet skal det endres på ting. Fire hovedpunkter ble trukket frem av eieren og styrelederen:

  • Oilers endrer rutingene for hvile, mat og trening i forbindelse med bortekamper. Klubbledelsen tar kritikk for at de «har vært altfor dårlige på å reise denne sesongen».
  • Oilers skal være det best trente laget i ligaen. De skal heve treningsmengde og kvaliteten. «Vi har alle forutsetninger for å være det best trente laget i Norge, og det skal vi være», sa Christiansen.
  • Oilers skal bli bedre på utviklingen av unge spillere. Denne satsingen skal forsterkes. Den lokale identiteten er viktig. Det er bedre økonomi i det enn å hente spillere utenfra, og det er kjekkere for supporterne å vite at de som spiller er fra nærområdet.
  • Oilers skal fortsette å jobbe aktivt med scouting og bygging av nettverk i hockeyverden. Oilers skal jobbe med å utvikle nettverket sitt og bedre oversikten over spillermarkedet. «Utlendingene er krydderet. Vi må vite at de som kommer inn er de rette typene», sier Tore Christiansen.

Les mer om

  1. DNB Arena
  2. Stavanger Oilers