Straffen Russland fikk for dopingkomplott provoserer: – Ubegripelig
Norges Paralympics-sjef Cato Zahl Pedersen mistenkte ingenting.
IOCs beslutning om å la russiske utøvere delta som nøytrale under OL, fikk massiv oppmerksomhet.
Valget til IPC (den internasjonale paralympiske komité) gikk i større grad under radaren. IPC har publisert en liste over 30 russiske utøvere som får konkurrere under nøytralt flagg.
I et intervju med Inside the Games i januar stemplet Tysklands Paralympics-sjef Friedhelm Julius Beucher IPCs håndtering som «ubegripelig» og «et slag i ansiktet». Etter ankomst i Pyeongchang holder han fast ved kritikken.
En av Norges Paralympics-utøvere bærer på en utrolig historie. Les mer her:
Hadde ingen mistanke mot Russland
Men la oss først gå fire år tilbake i tid. Da dominerte Russland Paralympics på hjemmebane – og det fullstendig. Det ble 80 medaljer – flere enn de fem neste nasjonene tilsammen.
Cato Zahl Pedersen var også da lederen for Norges tropp. Han forteller at han ikke opplevde Russlands medaljefangst som mistenkelig.
– Russland er en vinteridrettsnasjon. Jeg hadde ingen spekulative tanker. Jeg tenkte at det var en fantastisk prestasjon å ta medaljer i så mange øvelser, sier Zahl Pedersen.
Men Russlands prestasjon skulle snart settes i et helt annet lys. Rapporten til den canadiske jusprofessoren Richard McLaren konkluderte med at dopingprøvene til russiske utøvere hadde blitt tuklet med, slik at de ikke skulle slå ut som positive.
En «medalje foran moral»-kultur, beskrev daværende IPC-president Philip Craven. Den russiske paralympiske komiteen ble utestengt. Ingen russiske utøvere fikk delta under sommer-Paralympics i Rio de Janeiro i 2016.
– I antidoping er det «enten eller»
For at de skal oppheve utestengelsen, krever IPC at Russland må enten erkjenne eller motbevise anklagene om systematisk doping.
Likevel får altså russiske utøvere stille som nøytrale i Pyeongchang. Det kan ikke Tysklands Paralympics-sjef Friedhelm Julius Beucher begripe. Etter ankomst til Pyeongchang utdyper Beucher kritikken overfor Aftenposten.
– I Tyskland er vi overbevist om at det ikke kan være smutthull i antidopingkampen. Her er det bare «enten eller». Hvis du ikke følger reglene, må du anta at du vil bli straffet, sier Beucher.
Han oppfatter IPC som inkonsekvente i saken.
IPC-president Andrew Parsons svarte på kritikken fra Beucher i januar. Parsons mener det er tegn til bedring i Russland og tror russiske utøvere i Paralympics er like rene som utøvere fra andre land.
– Styret mener at det er nødvendig og viktig å la et nøytralt lag stille. Vi løfter ikke suspensjonen, og det vil ikke være et russisk lag, uniform eller emblem, sa Parsons.
Forventer at utøverne er rene
Cato Zahl Pedersen har tillit til at IPC har tatt riktig beslutning.
– Jeg forventer at alle er rene. Jeg tar IPCs beslutning til etterretning. Vi forventer at det er grunnlag for «fair play» og rettferdighet, og at dette spørsmålet blir behandlet på en tilfredsstillende og god måte, sier Zahl Pedersen.
Han forteller at den første gangen han stusset over Russland i 2014-Paralympics var på en evaluering etter lekene.
Da fortalte langrennsløper Nils-Erik Ulset at russiske løpere hadde avlagt dopingprøver i ett rom, mens utenlandske løpere ble henvist til et annet. Ulset opplevde praksisen som mistenkelig, noe han senere fortalte til NRK.
Stoler på systemet
Når Aftenposten spør fire år senere om russiske utøvere bør få delta i Paralympics, blir imidlertid Ulset ordknapp.
– Jeg ønsker ikke å ta opp det nå, sier Ulset før Paralympics-starten.
– De gjør de tiltakene de gjør. Vi får håpe at de utøverne som deltar nå, deltar på samme premisser som oss andre.
Da Birgit Skarstein vant verdenscupen denne sesongen, fulgte seks russere på de neste åtte plassene i hennes klasse. Heller ikke Skarstein har sterke meninger om at russiske utøvere får delta i Pyeongchang.
– Jeg må bare stole på at systemet ivaretar en ren og rettferdig idrett. Hvis det ikke fungerer, er det ikke noe jeg kan gjøre noe med, sier Skarstein.
– Ikke nødvendig å akseptere alt IPC gjør
Kritikk av IPCs Russland-beslutning har ikke akkurat preget opptakten til Paralympics. Tyske Friedhelm Julius Beucher har stått ganske alene i sin kritikk.
– Jeg håper at vi, i den internasjonale kampanjen mot doping, anerkjenner at det ikke er nødvendig å akseptere alt et valgt styre (IPC, journ.anm.) gjør. Hvis man er uenig, kan man også si fra, sier Beucher.
27. februar publiserte IPC listen over 30 de russerne som får konkurrere under nøytralt flagg. Disse oppfylte en liste med krav, deriblant at utøverne må ha blitt dopingtestet minst to ganger de siste seks månedene.
I Sotsji for fire år siden stilte Russland med 69 utøvere.
Denne gangen stiller ikke russiske utøvere i skiskyting eller kjelkehockey. I de fire andre Paralympics-idrettene fordeler de seg slik:
Alpint: 10 utøvere
Langrenn: 12 utøvere
Snowboard: 3 utøvere
Curling: 5 utøvere
Paralympics starter lørdag.