Sport

Kristoff om dopingtatt lagkompis: - Vi kan ikke ha en på kokain på laget

Alexander Kristoff (28) kommenterer kokainskandalen for første gang.

Alexander Kristoff på vei til start lørdag i den franske byen Rennes.
  • Fredrik Saltbones
  • Kristian Jacobsen (foto)

RENNES/OSLO: I går sprakk bomben: Alexander Kristoffs italienske lagkompis i Katjusja, Luca Paolini (38), som kanskje er nordmannens viktigste hjelperytter, har testet positivt for kokain under Tour de France.

I dag kommenterte Alexander Kristoff saken for første gang.

– Det var et sjokk for alle på laget. Han er tatt for kokain, det er jo ikke noe man vil ha på laget, så klart. Og han er sendt hjem. Det er slag for laget, han er en viktig støttespiller for meg inn mot spurtene. Han gjorde en bra jobb i går. Uten ham blir ting mye vanskeligere. Sånn sett er det et slag sportslig sett, men det er klart – man kan ikke ha en på kokain på laget, sier Alexander Kristoff til et samlet pressekorps i Rennes.

– Sjokk og vantro

TESTET POSITIVT: Luca Paolini (t.h) er tatt for doping under Tour de France. 7. juli testet han positivt for kokain. Her er han sammen lagkompis Alexander Kristoff samme dag.

Lagkameratene trodde ikke det de fikk høre da nyhetne ble kjent i går kveld.– Det var sjokk og vantro. At han hadde testet postivt under konkurranse i Tour de France. Vi har jo ikke sett noe. Vi har ikke sett at han har hatt kokain på rommet, akkurat, så det hadde vi vanskelig for å tro. Men testen er positiv og den lyver som regel ikke, så ja — det ser ut som han har hatt det, sier Kristoff.

– Det kan jo hende han har fått det i seg før Tour det France, jeg vet ikke, legger han til.

I natt tok Luca Paolini i bruk Twitter og kom med noen uttalelser. Italieneren beklager overfor Kristoff og de andre lagkameratene. Samtidig sier han at han ikke skjønner hvordan han har fått kokain i seg.

Alexander Kristoff har liten tro på at dette er et uhell.

– Jeg vet ikke hvordan han har fått det i seg, men man får det ikke uten grunn. Jeg tror ikke han har fått det i seg via et glass eller en flaske med vann.

Mener laget ikke kan klandres

– Føler du at det drar navnet ditt ned i sølen?

– Det er aldri positivt med en sak i laget. Det er tredje gang en på mitt lag er tatt i doping, og to ganger her i Katjusja. Det er aldri positivt.

– Får du mindre lyst til å bli i Katjusja?

ALEX' HJELPERE: Alexander Kristoff i Team Katjusja poserer her sammen med sitt opptrekkstog (fra venstre: Jacopo Guarnieri, Luca Paolini og Marco Haller) før Tour de France-starten i Utrecht.

– Jeg føler ikke at dette er en sak som laget kan ha noe med uansett. Det er ikke sånn at vi har blitt tilbudt kokain på bordet, sier Kristoff.Paolini var kanskje regnet som den aller viktigste hjelperytteren til Kristoff. For å få suksess på den legendariske sisteetappen i Tour de France, og spurte inn til seier på Champs-Élysées, var Paolini regnet som helt nødvendig og en viktig bidragsyter.

— Kokain er prestasjonsfremmende

– Sjansene mine svekkes kanskje litt. Luca er mann som er viktig for meg. Men det er ikke altfor mange sjanser igjen for meg, kanskje to, sier Kristoff.

– Har du fortsatt tillit til Paolini?

– Vi venter fortsatt på saken for å få vite hva som har skjedd, så jeg kan egentlig uttale meg om det ennå. Du får heller spørre meg når vi vet mer. Jeg vil vite mer hvordan han har fått dette i seg, sier 27-åringen - og forklarer hvorfor:

– Kokain er prestasjonsfremmende med tanke på at du kjenner smerte mindre. Så hvis han har gjort det i forbindelse med løp, har jeg ikke noe tillit til ham. Dersom dette er noe han har tatt på fest, trenger han hjelp til en livsstilsendring. Da er det et problem han har utenfor sykkelsporten på en måte, sier Kristoff.

28-åringen avviser at han har noen klausul i kontrakten som gjør at han kan forlate lagetnå som en av lagkameratene er tatt for doping.

Regner med at han får sparken

– Nei, det jeg kan ikke bryte kontrakten på grunn av dette, sier Kristoff - som tror lagkompisen kan være ferdig som profesjonell syklist.

– Jeg regner med at han får sparken hvis B-prøven er positiv. Da blir det opp til UCI og laget å beregne hvor lang utestengelse han skal få. Han begynner å bli noen år nå, så da er det kanskje på tide å takke for seg hvis utestengelsen blir lang nok.

Han virker ikke særlig lysten på å snakke så mye med den italienske lagkameraten.

– Treffer jeg ham, så prater jeg med ham.

– Men du tar ikke telefonen hvis han ringer?

– Altså, han snakker ikke altfor bra engelsk, så vi har ikke snakket altfor mye sammen, sånn sett. Men jeg har et godt forhold til ham, og vi har jobbet bra sammen her.

– Jeg skuffet over at han setter seg selv i denne situasjonen, for det er mest ham selv det går utover, men det er klart – det går utover oss lagkameratene også, sier Kristoff.

Les også

  1. Dopingtatt lagkompis ber Kristoff om unnskyldning

  2. Kristoffs trener: - Dette får dramatiske konsekvenser for Alexander

  3. Stoppertrøbbel for Viking

  4. Kristoffs hjelpeløse hjelpere

  5. Kristoff slakter eget opptrekk etter femteplass: - I dag er det lagets skyld

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Alexander Kristoff