Sport

Edvalds trener: - Trenger ikke å dra til utlandet for å bli best

De lokale sykkelhåpene har begge flyttet sørover for å nå verdenstoppen. To av verdens beste akkurat nå, har begge valgt å bli boende i Norge.

SUKSESS: Edvald Boasson Hagen gjør det rimelig skarpt på sykkelsetet om dagen.
  • Magnus Wikan

— Det er ikke sikkert det er noen fasit, men både Alexander (Kristoff) og Edvald (Boasson Hagen) viser at det går an å ha suksess, selv om man bor i Norge, sier sykkeltrener Fredrik Mohn.

For mens flesteparten av Norges største sykkeltalenter velger å flytte til sørlige strøk for å satse, har verdens kanskje to beste syklister akkurat nå valgt å bli boende i Norge.

Både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff, som til nå har vunnet til sammen syv etapper denne sesongen, er nemlig bosatt i trygge omgivelser nær familie og venner.

Det tror Mohn, som er Hagens trener, er noe av nøkkelen til suksessen.

— Det er påfallende at de syklistene som er best i verden akkurat nå, bor og trener i vinterlandet Norge, sier bergenseren.

SUKSESSTRENER: Bergenseren Fredrik Mohn har virkelig fått fart på karrieren til Edvald Boasson Hagen. ARKIVFOTO: Rune Nielsen

Oppfølging av Olympiatoppen

Mohn har hatt en sentral rolle i Hagens gjenreisning etter den tunge tiden i det britiske laget Sky. Sammen har de funnet tilbake til treningsopplegget som gjorde ham til en stor stjerne for noen år siden. I tillegg har de tatt mer kontroll over 28-åringens reiseaktivitet, slik at han skal få flere treningsdager hjemme i Norge.

— Jeg vet hvor godt han trives hjemme. Det har vært viktig for livskvaliteten hans å være i nærheten av sitt sosiale nettverk, forklarer Mohn.

Men det er ikke den eneste fordelen med å være bosatt i Norge. I Oslo har nemlig Hagen et stort støtteapparat som gir ham god oppfølging. I tillegg til Mohn, blir rudsbygdingen fulgt opp av Olympiatoppen. De har også gitt ham en egen styrketrener, som skreddersyr et eget program og kjører øktene sammen med ham.

— De fasilitetene Edvald har i Oslo, hadde han ikke hatt noen andre steder, mener Mohn.

Les også

  1. Boasson Hagen vant i Oman

  2. Eiking: — Må bevise at jeg har noe der å gjøre

Mange drar utenlands

Til tross for at proffsyklisten får denne oppfølgingen på hjemmebane, velger flesteparten av Norges sykkelproffer å bosette seg utenlands. Eksempelvis bor de to lokale sykkelhåpene, Kristoffer Skjerping (22) og Odd Christian Eiking (21), i henholdsvis Girona i Spania og Nice i Frankrike.

Der er de en del av store, internasjonale sykkelmiljøer – som gjerne trener sammen.

— Mange av de unge rytterne tror det er nødvendig å dra utenlands. Mange av dem drar også fordi det er mer behagelig å trene i varmen, forklarer Mohn, og påpeker:

— Men hvis du har det forferdelig å trening, så blir du også sterkere. Edvald trener mye alene. Han er ikke akkurat blitt dårlig av det, sier Mohn.

Odd Christian Eiking

Eiking mener Mohns konklusjon er noe søkt.

— Jeg tror det bare er tilfeldig at de bor i Norge. Vi snakker om to av de største talentene i verden, så de hadde gjort jobben uansett, sier askøyværingen.

Trives i utlandet

Det er nå over et år siden han flyttet utenlands for å få fart på sykkelkarrieren. Han er fortsatt overbevist om at det var et riktig valg.

— Treningshverdagen har forandret seg veldig. Nå kan jeg sykle hele året, og trenger kun å konsentrere meg om det. Det blir mindre alternativ trening, sier Eiking.

- Synes du det er en fordel å bo utenlands?

— For meg, ja. Men det handler jo mest om hva man her lyst til. Hvis situasjonen er slik at man vil være mye i nærheten av familie og venner, så bør man kanskje være hjemme. Men det er helt individuelt, sier FDJ-proffen.

I Frankrike blir han først og fremst fulgt opp av laget – og sin trener David Han.

- Ikke noe fasitsvar

Slik er situasjonen også for Skjerping i Girona. Selv om han også blir trent av Mohn, får sotrastrilen sjelden besøk av mannen som lager opplegget hans.

- Burde Skjerping blitt boende i Norge?

— Det er ikke sikkert Kristoffer hadde fått den samme oppfølgingen av Olympiatoppen som Edvald, så det er vanskelig for meg å mene for mye om det, sier Mohn.

Han utdyper:

— Kristoffer trives i Girona. Kjæresten hans bor der, og han er en del av en stor kameratgjeng av syklister. Likevel har han ikke de samme fasilitetene som Edvald har hjemme i Norge, sier suksesstreneren, og påpeker:

— Men det finnes ikke noe fasitsvar på dette. Preferansene er forskjellige for hver syklist.