Behandlingen av Russland-varsler får eksperter til å se rødt

— Fullstendig galskap.

Julia Stepanova nektes å delta i OL. Her konkurrerer hun under nøytralt flagg under et stevne i Amsterdam i juli.

Det har vært knyttet store forventninger til nyheten Den internasjonale olympiske komité (IOC) slapp søndag kveld.

Klokken 16 kom avgjørelsen: Russiske utøvere kan få delta i OL.

Det finnes imidlertid en rekke begrensninger, så mange begrensninger at styremedlem i IOC Gerhard Heiberg går så langt som å si at avgjørelsen «i prinsippet er en total utestengelse».

En av de nevnte begrensningene er at russere som tidligere er blitt tatt for doping ikke får delta.

Det har ført til en helt spesiell omveltning i livet til én av verdens mest omtalte friidrettsutøvere de siste månedene.

«Alle» mener at Russland slapp unna. Men IOC-Heiberg har en helt annen oppfatning.

— Etiske krav

Mellomdistanseløperen Julia Stepanova ble verdenskjent da hun sto frem i den tyske TV-dokumentaren som var starten på dopingsavsløringene i russisk friidrett.

Det var neppe en enkel avgjørelse å varlse om det russiske dopingmaskineriet. Siden TV-dokumentaren ble sendt, har hun måttet bo på hemmelig adresse med sin mann, Vitalj.

Tidligere denne måneden fikk imidlertid Stepanova en gledelig nyhet. Som takk for å fortelle sannheten, ga det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) henne tillatelse til å delta i Rio de Janeiro, i motsetning til alle andre russiske friidrettsutøvere.

Søndag kom imidlertid kontrabeskjeden. IOC underkjenner IAAFs beslutning og nekter Stepanova å delta.

IOC begrunner det med Stepanovas dopingdom fra 2013, og at hun ikke har nådd de etiske kravene.

— IOC vil uttrykke takknemlighet for Stepanovas bidrag til kampen mot doping og for sportens integritet. Derfor inviterer IOC Stepanova og hennes ektefelle til Rio-lekene, opplyser IOC i en pressemelding.

- Uforståelig

Brasil-invitasjonen stilner imidlertid ikke kritikerne. IOC får massiv kjeft etter Stepanova-utestengelsen.

Travis Tygart, leder for det amerikanske antidopingbyrået USADA, går til angrep på IOC i en pressemelding.

— Beslutningen om å nekte Julia Stepanova å delta i lekene er uforståelig og vil utvilsomt hindre varslere i å stå frem i fremtiden, sier Tygart, som er mest kjent for sin rolle i avsløre syklisten Lance Armstrong.

Idrettsblogger Andreas Selliaas mener Stepanova er blitt et offer for det politiske spillet.

— Hun blir regnet som en russisk statsborger, og hun er tatt i doping tidligere. Hun blir straffet av vedtakene i dag. Det viser litt politikken bak dette. Hadde de latt henne få delta hadde de både gått mot eget vedtak og provosert Russland. Hun blir sett på som en forræder der, sier Selliaas til Aftenposten.

Også i sosiale medier er mange som reagerer.

— Fullstendig galskap at IOC lar Russland delta i Rio, men ikke Julia Stepanova, personen man kan takke for at dopingregimet ble avslørt, skriver Ben Bloom, journalist i The Telegraph, på sin Twitter-konto.

— Julia Stepanova: IOC, IAAF og WADA, brukte deg for å finne informasjonen som felte Russland. Du gjorde det riktige, det gjorde IKKE de! skriver australske Lee Troop, som skal løpe maraton i OL, på sin Twitter-konto.

De er to av flere som strømmer til sosiale medier for å støtte Stepanova. Selv har ikke den russiske 30-åringen kommentert avgjørelsen fra IOC.