Sport

Stor Tourmanager-guide: Et Excel-ark hjalp Jørgen (30) til seier i det populære spillet i 2018. Dette er hans råd og tips.

Jørgen Aagedal Sundt (30) deler sin taktikk som bidro til sammenlagtseier i Tourmanager. Mens TV 2-ekspert Mads Kaggestad forteller oss hvilke ryttere du bør ha med på ditt lag.

Jørgen Aagedal Sundt kan mer enn de fleste om hvordan komponere et godt Tourmanager-lag.
 • Henrik Gill

I skrivende stund har over 11.000 meldt på sitt eget lag i det populære spillet TV 2 Tourmanager, som pågår under Tour de France.

Vi har snakket med Tourmanager-ekspertene Mads Kaggestads og Jørgen Aagedal Sundt, som deler sin taktikk og forteller deg hvilke ryttere du bør sette inn på ditt sykkellag.

Peter Sagan er en av de første man bør ta ut på sitt Tourmanager-lag, mener både Kaggestad og Sundt. Her avbildet etter seieren etter den femte etappen i fjorårets Tour de France.

Kaggestads utvalgte

TV 2-ekspert Mads Kaggestad har allerede satt opp sitt Tourmanager-lag (se faktaboks), før rittet starter lørdag. Han trekker frem disse rytterne som alternativer i hver kategori:

 • Kapteiner: Primož Roglič (11.5) og Egan Bernal (11.5) er de to store favorittene. I tillegg har du Dan Martin (8.4), som er en god endagsrytter. Han har potensial til maks topp 10 i sammendraget, og jeg tror han vil være sulten på å vinne enkeltetapper, sier Kaggestad.
 • Spurtere: Peter Sagan (11.0) er en av de første jeg ville tatt inn på laget, og ettersom jeg ikke har han selv vurderer jeg å endre. Han er ikke i kjempegod form, men vil nok være med å kjempe helt der oppe i spurtene. Caleb Ewan (11.5) vant tre etapper i fjor, og han kan du score mange poeng med sammen med sportsdirektøren til Lotto Soudal. Jeg har gått for Clément Venturini (7.0), som sikkert ingen har hørt om før. Jeg tar litt risiko på spurterne, og har også Luka Mezgec (7.2), som har verdensrekord i fart over målstreken. Begge de to er kun valgt av 1–2 prosent av andre spillere. Mange er også lojale mot Alexander Kristoff (8.0), og jeg har troen på at han vinne noen etapper, sier Kaggestad.
 • Klatrere: Det kan være lurt å ha Julian Alaphilippe (8.2). Han vil nok ikke være like sterk i årets sammendrag, men jeg tror han kan vinne flere etapper. Han er sterk i fjell og min favoritt til å ta klatretrøyen. Jeg velger ofte ryttere fra lag som ikke er sterke i sammendraget. Derfor går jeg for Nicolas Roche (5.8) og Esteban Chaves (7.1). Roche virker sprek og har vært i bra slag. Jeg tror begge to kan gå i brudd. Bauke Mollema (6.8) er også spennende, sier Kaggestad.
 • Ungdomsryttere: Kasper Asgreen (6.0) er dansk mester og kommer til å få mye tillit. Så har man en ung og spennende Sergio Higuita (7.6). Han kommer til å være med å angripe, og har en god spurt, sier Kaggestad.
 • Temporyttere: Tom Dumoulin (8.2) er en av outsiderne til å vinne Touren, bak Roglic og Bernal. Så er Thomas De Gendt (6.9) en bra mann, han passer løypeprofilene godt, sier Kaggestad.
 • Hjelperyttere: Jeg har valgt Wout Van Aert (8.2), selv om han er dyr. Han er veldig sterk. Jeg tror denne Touren vil bli preget av sterke utbrytere, som Daryl Impey (7.0) og Alessandro De Marchi (5.8) kan være. I tillegg vil jeg nevne Krists Neilands (3.9), som er latvisk mester og har en god spurt. Han er en potensiell «dark horse», sier Kaggestad.

Kaggestad nevner Team Jumbo-Visma, Lotto Soudal og Deceuninck-Quick Step som gode sportsdirektører.

TV 2s sykkelekspert, Mads Kaggestad, deler sine tips til ryttere man bør ta ut på sitt eget Tourmanager-lag.

Avslører vinnertaktikk

30 år gamle Jørgen Aagedal Sundt vant hele Tourmanager sammenlagt i 2018, etter å ha havnet på en sur fjerdeplass året før.

– Jeg ble nummer fire i 2017, og gikk derfor glipp av premie. Det var jævla bittert. Derfor var det utrolig deilig å vinne året etter. I tillegg var det en følelse av stor lettelse, ettersom jeg hadde brukt masse tid i forkant, sier Sundt.

Sportsentusiasten forteller at man kan oppnå stor suksess i spillet om man planlegger mye i forkant.

– Det er så enkelt at jeg setter opp alle etappene i Excel-skjema, så markerer jeg etappen som flat, fjell eller kupert og prøver å legge inn muligheter for brudd. Jeg fører rytterne mine inn i dokumentet, og velger ut hvilke ryttere jeg vil ha til på laget, til og med den siste etappen. På den måten kan jeg se hvor mange bytter jeg må bruke gjennom Touren. Det er viktig å spare opp flere av de 25 byttene til slutten av løpet, så man har litt å gå på. Mange bruker opp sine bytter tidlig, ettersom man ikke treffer helt fra starten av. Derfor er det viktig å gjøre god research i forkant, så man bommer minst mulig, forklarer Sundt.

Slik ser starten av Sundts Excel-dokument ut før Tour-starten. Før helgen skal Sundt starte arbeidet med å fylle inn rytterne i skjemaet sitt. Øverst står løypeprofilen, mens antall gjenstående bytter og lagverdi ligger i bunn.
JUBELBRØL: Jørgen Aagedal Sundt vant hele Tourmanager i 2018. Han deler sine tips til hvordan man kan klatre på resultatlistene på spillet. Her avbildet etter seieren i 2018.

Sundts tips til suksess

I tillegg til å lage en Excel-plan med hvilke ryttere man burde benytte seg av i hver etappe, er dette Sundts tips til hvordan man kan lykkes i Tourmanager:

 • Kom deg på Twitter og følg nyhetsbildet i Tour de France. Det skjer mye med skader og velt. Dermed bør du vente så lenge som mulig før du endrer på laget, i tilfelle en rytter trekker seg like før start, sier Sundt.
 • Hvis det f.eks. kommer en lang rekke med fjelletapper, kan det være lurt å ta inn de billigste spurterne for å forbedre resten av laget. Og motsatt med klatrere på rekker med flate etapper.
 • Det er smart å ha Peter Sagan på laget, han kjemper alltid der oppe i spurtene. Dermed kan sportsdirektøren til Bora-Hansgrohe være fin å ha.
 • Prøv å identifiser hjelperyttere som får muligheter til å stikke i brudd. Måten du kan gjøre dette på er å lese deg opp på de forskjellige lagene før Tour-starten. Lag som ikke har sterke sammenlagtryttere gir ofte muligheter til andre for å stikke i brudd. Movistar skal kjøre for Enric Mas, men jeg har ikke særlig troen på han. Jeg tipper han holder følge de første 15 etappene, men faller av etter det. Dermed kan mange andre Movistar-ryttere få sjansen i brudd, så her kan det finnes gullkorn.

Les mer om

 1. Sykkel
 2. Sykling
 3. Tour de France
 4. Spill
 5. Mads Kaggestad