Hopper Halvor Egner Granerud koronasmittet i ski-VM

OBERSTDORF/OSLO (VG) Skihopper og VM-favoritt Halvor Egner Granerud (24) har testet positivt for coronaviruset. Hoppforbundet vet ikke hvordan og når 24-åringen ble smittet.

Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

– Jeg er veldig trist, men føler meg helt ok med lettere symptomer, sier Granerud i en pressemelding.

I et innlegg på Instagram bekrefter 24-åringen at hans VM er over.

– Dette betyr åpenbart at mitt verdensmesterskap er over, noe som er synd, men sånn er livet noen ganger. Og det viktigste nå er å bli frisk igjen, skriver han.

– Jeg føler meg litt dårlig, men det viktigste er at det går bra med meg. Dette viser at det er viktig å være forsiktig, og jeg føler at jeg har gjort alt i min makt for å unngå smitte, men likevel var det mulig, fortsetter Granerud.

Hopplandslaget opplyser at de fikk beskjed om den positive testen onsdag morgen, og at Granerud har vært mentalt forberedt på at han kunne bli smittet.

– Det er selvfølgelig en vanskelig situasjon. Det viktigste er at Halvor er ved godt mot. Han har små symptomer. Som Halvor selv sier er dette et scenario han har vært forberedt på at kunne skje siden pandemien startet, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen på en pressekonferanse.

– Det har hjulpet ham med å ta den verste mentale støyten. Men det er selvfølgelig tungt at en utøver som kommer som en av historiens største favoritter blir slått ut av dette viruset. Dette er en påminnelse om at det er veldig smittsomt, vi har gjort alt vi kan for å unngå dette, fortsetter hoppsjefen, som sier Granerud er blant dem som er aller mest påpasselig med å verne seg mot viruset.

Hoppforbundet er forberedt på at Granerud må være i isolasjon i VM-landsbyen en stund, og har foreløpig ikke sett på muligheter for å få ham hjem til Norge tidligere.

Hopplandslaget sier de lever under «svært strenge regler» og vet ikke hvordan og når Granerud ble smittet. Smittesporingen gjennomføres av lokale myndigheter i samarbeid med landslaget.

– Det er en belastning med miljøet vårt. Vi går inn i en slags krisesituasjon hvor trenere prøver å ta vare på sine utøvere, sier Bråthen og ber media ikke ta kontakt med utøverne.

Kvinnene skal hoppe en historisk konkurranse i stor bakke onsdag kveld. Den går som planlagt for det norske laget.

– Jentene fikk PCR-test i går kveld, og den var negativ, sier Bråthen.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra lokale myndigheter at ingen i vårt team regnes som «nærkontakt 1» og må gå i isolasjon, fortsetter hoppsjefen.

Herrehopperne skal trene i VM-bakken i løpet av dagen. Hopperne skal ikke ha vært i kontakt med utøverne fra langrenns- eller kombinertlandslaget.

– Vi opprettholder våre smitteverntiltak, og dagens nyhet viser hvor viktig det er å sørge for å holde fokuset hele tiden, sier langrennssjef Espen Bjervig til VG.

Les også

Fiaskoomgang ødela for Granerud: – Rotete, stygt og kort

Kommunikasjonssjef i hoppforbundet Steinar Bjerkmann befant seg i samme rom som Granerud i forbindelse med et pressetreff tirsdag.

De to satt på scenen sammen i over 15 minutter og pratet om mesterskapet. Maren Lundby var på scenen like før Granerud.

– Jeg satt sammen med Halvor i studio, bekrefter Bjerkmann.

– Steinar har gått i isolasjon som følge av det. Han ble ikke bedt om å gå i isolasjon av lokale myndigheter, men på eget initiativ, sier Bråthen.

– Jeg blir veldig trist på vegne av en fantastisk idrettsmann, en god mann, som har gjort en fantastisk sesong. Mine tanker går til Halvor, det er han som er her for å ta medaljer, sier Bjerkmann til VG.

Graneruds mor fikk vite om testen tirsdag kveld.

– Halvor testet positivt på en test i går og fikk beskjed i dag tidlig om at også den testen var positiv, sier mamma Marit Egner til VG.

– Hvordan har han det?

– Han er lei seg. Men han tar det med fatning. Og han har lette symptomer.

– Hvordan er det for deg å høre dette?

– Det er leit. Men han har lette symptomer. Og han har opplevd veldig mye i verdenscupen tidligere i sesongen, sier hun.

Granerud har vært hoppsportens suverent beste hopper denne sesongen, med elleve verdenscupseire. Det er flest i norsk hopphistorie på herresiden sammen med Roar Ljøkelsøy.

Samtlige av Asker-hopperens seiere har kommet de siste månedene, og i Oberstdorf har han jaktet sine første medaljer i nordiske grenser.

Granerud var en del av laget som tok bronse i blandet lagkonkurranse. I normalbakken ødela det første hoppet mye for 24-åringen, hvor han endte på en noe skuffende fjerdeplass.

Bjørn Einar Romøren er tidligere storhopper og nåværende markedssjef for hopplandslaget. Nyheten om onsdagens positive Granerud-test er så fersk at 39-åringen ikke visste om situasjonen da VG kontaktet ham.

– Min umiddelbare tanke er at det må jeg høre mer om før jeg kan uttale meg, sier Romøren til VG.

Les også

Lundby hylles av Granerud før historisk renn: – Stor betydning

Det har tidligere blitt funnet smitte i både den italienske og slovenske hopp-leieren i mesterskapet.

Ifølge smittevernprotokollen til det internasjonale skiforbundet (FIS), må alle som har vært i nær kontakt med Granerud de siste 72 timene settes i isolasjon i påvente av en negativ PCR test.

I en video på hopplandslagets YouTube-kanal, hvor Granerud og Daniel André Tande viser rundt på hotellet de bor på i Oberstdorf, forteller hopperne at de lever under et strengt smittevernsregime uten mye kontakt med hverandre.

– Det er veldig strengt her i Tyskland, sier Granerud.

– Vi får faktisk ikke lov til å gå inn på rommene til hverandre, da kan vi bli arrestert og kastet ut av VM, sier Tande.

Onsdag kveld skal kvinnene hoppe en historisk VM-konkurranse i stor bakke. Torsdag er det kvalifisering til stor bakke for herrene, før rennet arrangeres fredag. VM avsluttes med lagkonkurranse for herrer lørdag.

– Jeg har ikke noe å tilføye før jeg får mer informasjon om saken, skriver skipresident Erik Røste i en SMS til VG.